ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι αποτελεσματικές οι μέθοδοι αποτοξίνωσης;

08 Απριλίου 2022, 10:00

images

Οι βραχυπρόθεσμες «μέθοδοι αποτοξίνωσης» και οι «δίαιτες αποτοξίνωσης» σπάνια έχουν μόνιμα αποτελέσματα, και μάλιστα συχνά μπορεί να βλάψουν την υγεία, αντί να την ωφελήσουν.

Οι μέθοδοι αποτοξίνωσης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Μερικοί από τους δημοφιλέστερους τύπους περιλαμβάνουν:

-Βότανα και μπαχαρικά,

-νερό ή άλλα υγρά,

-τον περιορισμό των θερμίδων που καταναλώνονται,

-σάουνα,

-τη χρήση  ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής,

-την κατανάλωση μόνο ορισμένων τροφίμων με αποκλεισμό άλλων,

-τη μείωση της έκθεσης σε ορισμένα στοιχεία του περιβάλλοντος.

Πολλές μέθοδοι αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και περιγράφουν τα οφέλη τους, χωρίς όμως να αναφέρουν με ακρίβεια τα είδη των τοξινών που αφαιρούν ή πώς ακριβώς λειτουργούν. Τείνουν επίσης να μην παρέχουν κανενός είδους πραγματικές και χειροπιαστές αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικές. Αυτό, εν μέρει, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι μελέτες για την αποτοξίνωση είναι περιορισμένες και, κυρίως, χαμηλής ποιότητας.

Η Margaret MacIntosh, γιατρός παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής στον Καναδά, υποστηρίζει ότι πολλές από αυτές τις ακραίες διατροφικές αλλαγές μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αντίθετα, λέει ότι είναι περισσότερο «υπέρ μιας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής που βασίζεται σε ολόκληρα τρόφιμα». Σημειώνει επίσης ότι το σώμα έχει τις δικές του ενσωματωμένες «διαδικασίες για την αποβολή των λεγόμενων "τοξινών" από τον οργανισμό». Και σε αυτό συμφωνεί και η κλασική, δυτικού τύπου ιατρική.

Στην πραγματικότητα, τέσσερα διαφορετικά συστήματα μέσα στο σώμα σας λειτουργούν για να απαλλαγούμε από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες:

Νεφροί: Φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τις τοξίνες μέσω των ούρων.

Ήπαρ: Το ήπαρ ή συκώτι βοηθά στην επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών και στην επεξεργασία των τοξινών για να διευκολυνθεί η αποβολή τους από τους νεφρούς.

Πνεύμονες: Βοηθούν στην απομάκρυνση των αερομεταφερόμενων τοξινών.

Παχύ έντερο: Βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων και των τοξινών μέσω των κινήσεων του εντέρου γενικά.

Τέλος, οι καλύτεροι τρόποι υποστήριξης των οργάνων που αποτοξινώνουν το σώμα και των αντίστοιχων διεργασιών τους περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γεμάτη φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και άπαχες πηγές πρωτεΐνης, περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα, επαρκή ξεκούραση, τη διακοπή του καπνίσματος, την αποχή ή τη μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και την κατανάλωση αρκετού νερού, για να μένετε ενυδατωμένοι.


Σχετικά Άρθρα