ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Απρόσμενα μεγάλη η διατροφική αξία ενός λαχανικού

10 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Τα τρώμε βραστά, τηγανητά, στο φούρνο με άλλα λαχανικά, στην κατσαρόλα με κρέας, γεμιστά με ρύζι ή κιμά και εσχάτως οι μάγειροι τα τρίβουν και τα βάζουν ωμά σε σαλάτες... Ο λόγος για τα πράσινα κολοκύθια που πολλοί σνομπάρουν ως άνοστα και αδιάφορα λαχανικά ενώ είναι πολύ θρεπτικά και χρήσιμα στη μεσογειακή διατροφή.

Ένα μέτριο κολοκυθάκι αποδίδει μόλις 34 θερμίδες εκ των οποίων οι περισσότερες προέρχονται από υδατάνθρακες. Η έκπληξη έρχεται όταν αναζητήσει κάποιος την γενική τους διατροφική αξία. Τότε πληροφορείται ότι τα κολοκύθια έχουν πολλά μικροθρεπτικά συστατικά και δη μέταλλα. Αναλυτικά στα 100 γραμμάρια ωμού κολοκυθιού μετράμε ασβέστιο 16mg, σίδηρο 0.37mg, μαγνήσιο 18mg, φώσφορο 38mg, κάλιο 261mg, ψευδάργυρο 0.32mg και σελήνιο 0.2μg. Δεν υπολείπονται όμως ούτε σε βιταμίνες καθώς έχουν σχετικά υψηλή συγκέντρωση σε C, B1, B2, B3, B6, και Β12, όπως επίσης φυλλικό οξύ, β-καροτένιο, Ε και D.

Η συχνή κατανάλωση κολοκυθιών ειδικά σε μορφή ωμού λαχανικού, βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, της καρδιάς, των ματιών, καταπολεμούν τις αλλεργίες και στηρίζουν τον οργανισμό της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνουμε στο ατμό, όχι πολύ βρασμένα ή τηγανισμένα και να τα βάζουμε τριμμένα ωμά στις σαλάτες μας ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος από την κατανάλωσή τους ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι και τα βρίσκουμε φρέσκα.


Σχετικά Άρθρα