ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανακάλυψαν χημικές ενώσεις στο σολομό που μπορεί να μειώσουν τη χοληστερίνη

07 Φεβρουαρίου 2024, 09:00

images

Ο σολομός θεωρείται μία υγιεινή τροφή, ειδικά όταν καταναλώνεται σε δίαιτες στις οποίες αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα ανθυγιεινά έλαια. Τώρα, νέα μελέτη εξετάζει το σολομό από μεταβολική άποψη και περιγράφει, σε μοριακό επίπεδο, τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία. Η μελέτη αυτή κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι ο σολομός περιέχει 508 ειδικές ενώσεις ή FSCs, συμπεριλαμβανομένων 237 μεταβολιτών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition.

Το συγκεκριμένο ψάρι, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής, παρέχει στον οργανισμό τουλάχιστον 48 από αυτές τις ενώσεις, μαζί με 30 μεταβολίτες - ουσίες που παράγονται κατά την πέψη ή άλλες χημικές διεργασίες του σώματος. Τέσσερις από αυτούς τους μεταβολίτες, σχετίζονται με σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας (CHI).

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια δευτερεύουσα ανάλυση μιας υπάρχουσας δοκιμής τυχαίας ελεγχόμενης σίτισης στην οποία συμμετείχαν 41 συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή για 2 περιόδους 5 εβδομάδων, με ένα διάλειμμα 4 εβδομάδων ενδιάμεσα. Οι συμμετέχοντες έτρωγαν 2 μερίδες σολομού την εβδομάδα κατά τις περιόδους παρέμβασης στη δίαιτα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τους CHI τους και συνέλεξαν δείγματα πλάσματος αίματος των συμμετεχόντων πριν και μετά τη μελέτη. Χρησιμοποίησαν μεταβολομική με βάση τη χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας για να αναλύσουν το πλάσμα των συμμετεχόντων. Εάν οι ερευνητές έβρισκαν μια ένωση στο σολομό αλλά όχι σε άλλα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, τη χαρακτήρισαν ως FSC σολομού. Στη συνέχεια εντόπισαν μεταβολίτες που σχετίζονται με τα FSC του σολομού μέσω μηχανικής μάθησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αυξήσεις σε 2 FSCs σολομού και 2 μεταβολίτες, συσχετίστηκαν με καλύτερη καρδιομεταβολική υγεία, εμφανής από τους CHI στο πλάσμα αίματος των συμμετεχόντων στο τέλος της δοκιμής. Αυτά τα καρδιομεταβολικά οφέλη περιελάμβαναν μειώσεις της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, η οποία είναι δείκτης καρδιακής νόσου.

Σχετικά Άρθρα