ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν δανείζουμε κραγιόν, ξυραφάκι ή οδοντόβουρτσά

17 Αυγούστου 2019, 10:30

images

Στα ταξίδια και τις εκδρομές είναι συχνή τακτική να ζητάμε κάτι που ξεχάσαμε να πάρουμε μαζί μας, δανικό από τους φίλους μας ή τον ερωτικό μας σύντροφο.

Δεδομένου ότι υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις οικειότητα και εμπιστοσύνη, θεωρούμε τα «δάνεια» αυτά ακίνδυνα και αθώα! Δεν είναι όμως!

Ειδικά ό,τι ακουμπάει αίμα και βλεννογόνο (εσωτερική επιφάνεια του σώματος με έντονη αγγείωση όπως είναι τα ούλα και η γλώσσα) φέρει μετά επάνω του βακτήρια και μικρόβια που εμείς έχουμε συνηθίσει αλλά σε άλλο πρόσωπο μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές και άλλα προβλήματα…

Τα προϊόντα με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας είναι με την σειρά που θα τα αναφέρουμε, η οδοντόβουρτσα, το ξυραφάκι και το κραγιόν!

Τα δύο τελευταία τα ανταλλάσουν μεταξύ τους φίλες που βρίσκονται μαζί σε ταξίδι… Ενώ η οδοντόβουρτσα μοιράζεται συνηθέστερα μόνο μεταξύ συντρόφων με το αιτιολογικό ότι ούτως ή άλλως τα φιλιά στο στόμα είναι μια …ανταλλαγή στοματικών βακτηριδίων!

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις.

Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, Μάρκος Μιχελάκης μας εξηγεί:

«Η λογική των ζευγαριών που μοιράζονται ξυραφάκια και οδοντόβουρτσες είναι απλή: Αφού όλη μέρα το δέρμα μας βρίσκεται σε επαφή, τι πειράζει να μοιραστούμε και το ξυραφάκι.

Άλλο όμως είναι η επαφή με το δέρμα και άλλο η επαφή με το αίμα, όταν μάλιστα υπάρχουν μη ορατές αμυχές.

Είναι καλά γνωστό πως με την κοινή χρήση ξυραφιών μεταδίδονται εύκολα επικίνδυνοι ιοί, όπως αυτός της ηπατίτιδας C.

Μπορεί επίσης να μεταδοθούν και δερματοπάθειες, όπως η μολυσματική τέρμινθος ή ο έρπης.

Επομένως δεν πρέπει ποτέ να μοιράζονται δύο άτομα το ίδιο ξυραφάκι».

Όπως μας λέει ο γιατρός, «πολύ κακή ιδέα είναι να μοιράζονται οι φίλες μεταξύ τους τη μάσκαρα, το eyeliner, το κραγιόν και τα υπόλοιπα προϊόντα μακιγιάζ. Αν και η συνήθεια αυτή μοιάζει αθώα, ενέχει κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων των ματιών (όπως η ιογενής επιπεφυκίτιδα και η κριθή ή κριθαράκι), του επιχείλιου έρπητα, της ακμής και διαφόρων λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο».

Ειδικά το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ευάλωτο σε κάθε είδους λοιμώξεις», μας λέει ο γιατρός.

Σχετικά Άρθρα