ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε η αιτία γιατί καθώς μεγαλώνουμε, παχαίνουμε

11 September 2019, 10:47

images

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν καθώς περνούν τα χρόνια να διατηρήσουν το βάρος τους.

Ακόμα κι αυτοί που προσέχουν τη διατροφή τους και περπατούν, παραπονούνται πολλές φορές ότι καθώς περνούν τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουν τα κιλά που είχαν.

Μια νέα έρευνα που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, δίνει μια πειστική απάντηση: Το περίβλημα των λιποκυττάρων αδυνατίζει καθώς γερνάμε και κάνει πιο εύκολο το να αυξήσουν τα κύτταρα αυτά τον όγκο τους. Κι έτσι παχαίνουμε ακόμα κι αν κάνουμε περισσότερη προσπάθεια για το αντίθετο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 54 ανδρών και γυναικών επί 13 χρόνια. Όπως φάνηκε, είτε διατήρησαν με την πάροδο των ετών το βάρος τους, είτε πάχυναν. Ωστόσο, όλων τα λιποκύτταρα υπέστησαν τις αλλαγές στο περίβλημα.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Uppsala και από το Πανεπιστήμιο της Lyon στην Γαλλία.

Οι τελευταίοι εξέτασαν 41 γυναίκες που είχαν υποστεί βαριατρική επέμβαση για να αδυνατίσουν.

Τα αποτελέσματα και σε αυτές επιβεβαίωσαν όσα διαπιστώθηκαν με την μελέτη των 13 ετών στους υπόλοιπους αλλά έδειξαν ότι αν η βαριατρική επέμβαση συνδυαστεί με γυμναστική στην συνέχεια, μπορεί να αλλάξει την φυσική πορεία.

«Για πρώτη φορά εντοπίσαμε μηχανισμό που συνδέεται με τη γήρανση των κυττάρων μας», επισήμανε ο Peter Arner, καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής στο Karolinska Institutet που ήταν και ένας εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης. Και συμπλήρωσε:

«Αυτό θα μας ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας».

«Η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί έχουν αναδειχτεί σε παγκόσμιο πρόβλημα υγείας». Συμπλήρωσε η Κirsty Spalding, ερευνήτρια στο Department of Cell and Molecular Biology at Karolinska Institutet που επίσης συμμετείχε στην έρευνα.

«Κατανοώντας την λειτουργία των λιποκυττάρων ήρθαμε πιο κοντά παρά ποτέ στην ανακάλυψη της δυναμικής που έχει ο λιπώδης ιστός στο σώμα μας» παρατήρησε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: KarolinskaInstitutet, Nature Medicine

Σχετικά Άρθρα