ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αϋπνία και κατάθλιψη λόγω μυοσκελετικών πόνων

17 September 2019, 05:30

images

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ κόπωσης και ποιότητας ύπνου, πόνου και κατάθλιψης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος, κατέληξε σε απρόσμενα αποτελέσματα για την ψυχολογία των ασθενών.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 151 ασθενών και 147 υγιών ατόμων αλλά και ερωτηματολόγια που αφορούσαν στα κοινωνικο­δημογραφικά χαρακτηριστικά, στη βαρύτητα της κόπωσης, την ποιότητα του ύπνου και την κατάθλιψη .

Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη πάθηση είχαν υψηλότερα επίπεδα κόπωσης, χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και υψηλότερες βαθμολογίες στα ερωτηματολόγια τόσο του δείκτη ποιότητας του ύπνου, όσο και εκείνου που αφορούσε στην κατάθλιψη.

«Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος έχει αρχίσει να αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παθήσεις στον γηράσκοντα πληθυσμό παγκοσμίως. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ποιότητα ζωής και οδηγεί σε πολλά προβλήματα, όπως σε αναπηρία και σε κόπωση. Η τελευταία, που είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης ιατρικών, σωματικών και ψυχιατρικών παραγόντων, είναι το συχνότερο παράπονο των πασχόντων, δεδομένου ότι τη βιώνει περίπου το ήμισυ (47%) αυτών», σημειώνει ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Νικόλαος Γρανίτσας.

Ο πόνος, η δυσκαμψία των αρθρώσεων, ο λειτουργικός περιορισμός, η αϋπνία και η κόπωση αλληλεπιδρούν, επιφέροντας αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία, με πιο αρνητική επίδραση την κατάθλιψη. Ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο στους ασθενείς που η χρόνια οστεοαρθρίτιδα συνοδεύεται από χρόνιο πόνο.

«Επειδή η νόσος είναι προοδευτική και θεραπεύεται οριστικά μόνο χειρουργικά, η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή απλώς αντιμετωπίζει προσωρινά τα συμπτώματα και καθυστερεί το αναπόφευκτο για τους περισσότερους. Η απώλεια του χόνδρου και η παραμόρφωση της άρθρωσης που επέρχεται σταδιακά, αλλάζοντας τον άξονα του γόνατος και προκαλώντας πόνο και αστάθεια, αλλά και η αυξημένη παραγωγή αρθρικού υγρού από τον οργανισμό σε μια προσπάθειά του να λιπάνει το γόνατο ώστε να μην τρίβονται οι επιφάνειες μεταξύ τους, μπορεί αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με ολική αρθροπλαστική», διευκρινίζει ο Δρ. Γρανίτσας.

Σχετικά Άρθρα