ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντισυλληπτικά με φειδώ και μέτρο

26 Αυγούστου 2019, 14:27

images

Τα αντισυλληπτικά χάπια άλλαξαν άρδην τη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά τη δεκαετία του 1960, όπως και τον τρόπο που βλέπουμε τις σχέσεις με το άλλο φύλο απελευθερώνοντας ειδικότερα τις γυναίκες.

Εξήντα σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου «χαπιού», τα ασυγκρίτως πιο ασφαλή που κυκλοφορούν σήμερα, χαρίζουν σε ανύπανδρα αλλά και παντρεμένα ζευγάρια την δυνατότητα να επιλέξουν αν, πότε και πόσα παιδιά θέλουν να αποκτήσουν.

Προστατεύει τις νεαρές γυναίκες από τη σκληρή δοκιμασία της άμβλωσης, τις προστατεύει από τις κύστες ωοθηκών, από προβλήματα υπερτρίχωσης, ενώ ρυθμίζουν τον κύκλο στην έμμηνο ρύση και γενικά προστατεύουν και θεραπεύουν.

Πλην όμως, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν πιθανές παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται μετά από ιατρικό έλεγχο και τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου ή του ενδοκρινολόγου.

Η γυναίκα πρέπει να κάνει πλήρη βιοχημικό έλεγχο κάθε χρόνο κάτι για το οποίο ενημερώνεται από τον γιατρό της.

Πρόσφατα μάλιστα, τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι μια νεαρή Βρετανίδα παραλίγο να πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο από θρόμβο που προκάλεσαν στο αίμα τα αντισυλληπτικά που έπαιρνε για λόγους υγείας

Κι ενώ αυτή είναι μια γνωστή εδώ και δεκαετίες πιθανή παρενέργεια των αντισυλληπτικών, το περιστατικό σοκάρει επειδή η κοπέλα δεν είχε τις βασικές προϋποθέσεις για να το παρουσιάσει.

Τι συνέβη

Η Lexie Nash έφυγε εκτάκτως από το σχολείο της καθώς παρουσίασε πολύ δυνατό πονοκέφαλο και πόνο στον αυχένα.

Η 16χρονη επισκέφτηκε και γιατρό την ημέρα εκείνη ο οποίος την καθησύχασε ότι δεν έπασχε από κάτι σοβαρό…

Ωστόσο, 24 ώρες μετά, η κατάστασή της υγείας της επιδεινώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα να οδηγηθεί από τους γονείς της σε νοσοκομείο και να ανακαλύψουν ότι είχε υποστεί ένα σπάνιο είδος εγκεφαλικού επεισοδίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή της.

Τελικά το κορίτσι ξεπέρασε το πρόβλημα αλλά μετά την περιπέτειά της θέλησε να μιλήσει στο κοινό για τις σπάνιες παρενέργειες που έχουν τα αντισυλληπτικά χάπια.

«Θέλω να μιλήσω για αυτό επειδή είναι τόσο σπάνιο που δεν έχουμε ακούσει παρόμοιο περιστατικό οι γονείς μου κι εγώ», επισημαίνει η 16χρονη.

Όπως λέει η ίδια, όταν την εξέτασαν αρχικά στο Royal Hospital πίστεψαν ότι επρόκειτο για κάποιου είδους μηνιγγίτιδας .

Αργότερα όμως η μαγνητική τομογραφία έδειξε θρόμβωση σε εγκεφαλική φλέβα. Και παρά την αφαίρεση υγρού και άλλες θεραπείες, το επόμενο σοβαρό σύμπτωμα ήταν η μείωση της όρασης που ακολουθήθηκε από αδυναμία στο περπάτημα και την ομιλία.

Οι γονείς της μάλιστα προετοιμάστηκαν από τους γιατρούς για τα χειρότερα!

Πως το «χάπι» μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό

Καταρχάς πριν μας το συστήσει ο γιατρός μας ρωτάει αν καπνίζουμε. Κι αν η απάντηση είναι θετική, μας λέει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε χάπι και να καπνίζουμε.

Είτε κόβουμε το τσιγάρο, είτε δεν παίρνουμε αντισυλληπτικά. Μας παίρνει όμως και λεπτομερές ιατρικό ιστορικό για να αποκλείσει κι άλλα νοσήματα κυρίως αιματολογικά που αν τα έχουμε, δεν επιτρέπεται να πάρουμε το «χάπι»…

Αν παρόλα αυτά δεν φταίει το κάπνισμα ή τα άλλα νοσήματα, τότε το εγκεφαλικό συμβαίνει με τον εξής μηχανισμό χωρίς βασική αιτία πρόκλησης:

Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά. Και τα δύο εμποδίζουν ή σταματούν την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Αλλά ενώ το ισχαιμικό προκαλείται από έναν θρόμβο που εμποδίζει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, το αιμορραγικό είναι πιο σοβαρό καθώς έχουμε αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο.

Η κατάσταση της υγείας της Lexie ήταν πολύ σπάνια και κάτι πιο κοντά στο ισχαιμικό (Cerebral Venous Sinus Thromeosis).

Προκαλείται όταν στο αίμα δημιουργούνται θρόμβοι μέσα στις φλέβες, οι οποίοι πηγαίνουν στον εγκέφαλο και την καρδιά προκαλώντας σοβαρές αγγειακές βλάβες.

Η λήψη οιστρογόνων φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για την πρόκληση της κατάστασης αυτής όπως επίσης και της φλεβίτιδας, της πνευμονικής εμβολής και της καρδιακής προσβολής.

Η Lexie έπαιρνε τα αντισυλληπτικά επί εννέα μήνες για να ελέγξει σοβαρές αιμορραγίες που είχε στην έμμηνο ρύση της.

Οι γιατροί εικάζουν ότι αυτή η θεραπεία προκάλεσε τις συνθήκες για το εγκεφαλικό που υπέστη.

Τελικά νοσηλεύτηκε επί  τέσσερις εβδομάδες στο Bristol Children's Hospital και είχε πλήρη ανάρρωση. Αλλά ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά, χρειάζεται λογοθεραπεία ενώ, κάποιες ημέρες υποφέρει από πονοκέφαλο.

ΠΗΓΗ: sciencedaily

Σχετικά Άρθρα