ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αισθητική επέμβαση στη μύτη, αλλά και λειτουργική

23 Αυγούστου 2019, 13:57

images

Η ρινοπλαστική είναι μία αισθητική επέμβαση με επανορθωτικό χαρακτήρα και αφορά στο σχήμα της μύτης το οποίο μπορεί να έχει κατασκευαστικές δυσμορφίες εκ γενετής ή από τραυματισμό και προηγούμενο αποτυχημένο χειρουργείο.

Ταυτόχρονα όμως είναι και η μέθοδος αποκατάστασης του διαφράγματος της μύτης που μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή.

Όπως μας λέει η χειρουργός ωτορινολαρυγγόλος, ρινοπλαστικός, Δρ. Αργυρώ Κυπραίου, «κάθε μύτη είναι ξεχωριστή και για να είναι οι αναλογίες φυσικές θα πρέπει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως είναι η ράχη και το κόκκαλο της μύτης να μη μειώνονται υπερβολικά».

Η ρινοπλαστική μπορεί να είναι λειτουργική (να γίνεται δηλαδή για λόγους καλύτερης αναπνοής και αντιμετώπιση ιγμορίτιδας και κεφαλαλγίας) ή μπορεί να είναι αισθητική για ανθρώπους που γεννήθηκαν με δύσμορφη μύτη ή είχαν κάποια στιγμή στην ζωή τους ένα ατύχημα.

«Η φιλοσοφία της καλά μελετημένης μοντέρνας ρινοπλαστικής δεν είναι αφαιρετική όπως στο παρελθόν, αλλά φροντίζει αλλού να λεπτύνει και να στενέψει τις ανατομικές δομές που είναι ογκώδεις και ταυτόχρονα να αυξήσει ή να ενισχύσει τις δομές που είναι αδύναμες, ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αισθητικό αποτέλεσμα και κυρίως σταθερότητα στο πέρασμα του χρόνου.

Αξίζει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει μία τεχνική για κάθε στάδιο της ρινοπλαστικής που να ταιριάζει σε όλες τις μύτες.

Πρέπει να θεωρήσουμε πλέον την κάθε επέμβαση απόλυτα εξειδικευμένη και στοχευμένη στο κάθε περιστατικό», αναφέρει η γιατρός.

Συνηθισμένα προβλήματα που οδηγούνται σε χειρουργείο:

Μειωμένη προβολή (κοντή μύτη)

Κακή κλίση ακρορρινίου

Ασυμμετρίες ακρορρινίου

Υπερβολική στροφή προς τα επάνω

Αυξημένη προβολή κορυφής (απέχει πολύ από το πρόσωπο)

Μυτερή μύτη

Υπερβολικά στενή και χαμηλή ράχη

Συρρικνωμένη κορυφή με πλατιά ράχη

Επέμβαση αποκατάστασης μύτης με μοσχεύματα πλευρικού χόνδρου

Η επιτυχημένη αποκατάσταση του οστεοχόνδρινου σκελετού της μύτης είναι θεμελιώδης στην επανορθωτική χειρουργική της μύτης. Παρότι το χόνδρινο ρινικό διάφραγμα είναι το προτεινόμενο μόσχευμα, όταν είναι υπερβολικά τσακισμένο ή όταν έχει αφαιρεθεί σε προηγούμενη επέμβαση αναγκαζόμαστε να βρούμε εναλλακτικές πηγές.

Όταν για παράδειγμα, χρειαζόμαστε αποκατάσταση στη ράχη μύτης μπορεί να απαιτηθούν μεγάλες ποσότητες μοσχευμάτων με κατάλληλο μήκος, πλάτος και όγκο.

Πιθανές πηγές αυτών των μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή είναι το ρινικό διάφραγμα, ο ωτικός χόνδρος, ο πλευρικός χόνδρος, το οστό λεκάνης, το οστό κρανίου.

Ο αυτόλογος πλευρικός χόνδρος είναι το υλικό επιλογής για την αύξηση του ύψους της ράχης μύτης αλλά και την αποκατάσταση του ύψους στην κορυφή μύτης και τη διάπλαση του ακρορρινίου.

Άλλες μέθοδοι βελτίωσης της μύτης είναι:

Σμίλευση Ρινός Με Χρήση Αυτόλογου Λίπους (Τεχνική Mista).

Αναίμακτη Ρινοπλαστική με ενέσιμα ενθέματαυαλουρονικού οξέος.

Σχετικά Άρθρα