ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν χειρισμό βίας γυναικών εκτός οικογένειας από την Αστυνομία

26 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Το χειρισμό υποθέσεων γυναικών-θυμάτων βίας εκτός οικογένειας από τα εξειδικευμένα Κλιμάκια Βίας της Αστυνομίας ζητά η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ).

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε η Αστυνομία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, τα εξειδικευμένα Κλιμάκια Βίας της Αστυνομίας χειρίζονται μόνο υποθέσεις στα πλαίσια του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου του 2000.

Συνεπώς, όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις που εμπίπτουν στα πλαίσια του νέου νόμου της βίας κατά των γυναικών, καταλήγουν στους Τοπικούς Αστυνομικούς Σταθμούς ή στα ΤΑΕ.

Όπως αναγράφεται στο υπόμνημα της Προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ), Σουσάνας Παύλου, οι υποθέσεις βιασμού εκτός οικογένειας τυγχάνουν χειρισμού στα ΤΑΕ και όχι στο Σπίτι της Γυναίκας (ΣτΓ), δημιουργώντας έτσι δυο κατηγορίες θυμάτων βίας, και επαναθυματοποιώντας τα θύματα βιασμού τα οποία στερούνται τις υπηρεσίες του ΣτΓ.

Η ΣΕΠΚΒΟ απευθύνθηκε επανειλημμένα για το θέμα αυτό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξεως, καθώς και την Αστυνομία, χωρίς οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Η κ. Παύλου αναφέρει επίσης  ότι το προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού του υπόπτου είναι μη εφαρμόσιμο. Όπως αναφέρει, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που χρειάζεται να εκδοθεί το εν λόγω διάταγμα, παύει να αποτελεί εργαλείο άμεσης παροχής προστασίας των θυμάτων βίας.

Ακόμη ένα πρόβλημα το οποίο συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στα πλαίσια της τροποποίησης του άρθρου 18 του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου του 1990, είναι τα θέματα επιμέλειας των παιδιών των γυναικών-θυμάτων βίας.

Συγκεκριμένα, η ΣΕΠΚΒΟ τόνισε ότι η τροποποίηση θα πρέπει να συμπεριλάβει πρόνοιες που να συνδέουν τη βία κατά των γυναικών με τη διασφάλιση της αρχής του συμφέροντος του παιδιού, ειδικά όταν το παιδί διαμένει με τη μητέρα του.

Η ΣΕΠΚΒΟ, με επιστολή της για το θέμα πρότεινε όπως οι λέξεις «δύναται να» και «πραγματικό» που αναφέρονται στο «Άρθρο 12 (3) - Επιπρόσθετες ποινές ή κυρώσεις κατά νομικών ή φυσικών προσώπων» και «Άρθρο 31– Κηδεμονία, δικαιώματα επικοινωνίας και ασφάλεια» διαγραφούν διότι αποδυναμώνουν το σκοπό και το πνεύμα του εν λόγω άρθρου, και το απομακρύνουν από την υποχρέωση του δικαστηρίου να «διασφαλίσει» ότι η ασφάλεια του θύματος ή/και των παιδιών είναι πάνω από τα όποια δικαιώματα επικοινωνίας/κηδεμονίας του δράστη.

Ακολούθως διαπιστώθηκε ότι τελικά το άρθρο 12 (3), αντί να τροποποιηθεί όπως είχε συμφωνηθεί πιο πάνω, αφαιρέθηκε εντελώς από το νομοσχέδιο, αφήνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία εκτεθειμένη απέναντι στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης την οποία ενώ επικύρωσε, εντούτοις δεν συμπεριέλαβε στην εθνική νομοθεσία σχετική πρόνοια που να καλύπτει το άρθρο 31 της Σύμβασης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα