ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν προώθηση κανονισμών για χώρους θηλασμού στην εργασία

29 Φεβρουαρίου 2024, 15:24

images

Η σημαντικότητα του να προωθηθούν άμεσα οι κανονισμοί που εκκρεμούν από το 2018 αναφορικά με δημιουργία ειδικών χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας αλλά και σε δημόσιους χώρους, τονίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Σύμφωνα με τη  βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι εργοδότες να αποκόπτουν χρήματα από το μισθό εργαζομένων γυναικών που φεύγουν από την εργασία τους επειδή πρέπει να θηλάσουν τα παιδιά τους.

«Δεν αντιλαμβάνονται το πόσο ο θηλασμός ευεργετεί την υγεία  του παιδιού και πόσο  δυσκολεύουν τις εργαζόμενες γυναίκες που επιλέγουν να θηλάσουν το παιδί τους. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις στο θέμα του θηλασμού στην Ευρώπη και θα πρέπει άμεσα να προσαρμοστούμε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί που είχαν προωθηθεί το 2020 από το Υπουργείο Υγείας αποσύρθηκαν ώστε να ενισχυθούν με συμπερίληψη δωματίων μητρικού θηλασμού και στους δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, νοσοκομεια κτλ.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Χρύσω Γεωργιάδου, οι διεργασίες σε ότι αφορά την προετοιμασία των νέων κανονισμών  βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Η Κ. Γεωργιάδου ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συμπεριλάβει το θέμα στις στρατηγικές του προτεραιότητες και πολύ σύντομα ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της στρατηγικής για την επόμενη τριετία.

«Σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή θηλασμού έχουμε ολοκληρώσει το νέο πακέτο κανονισμών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η διαδικασία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση», σημείωσε.

Εκπρόσωπος την ΟΕΒ ανέφερε ένα βασικό σημείο είναι το να μην δημιουργηθούν πολεοδομικά θέματα στις επιχειρήσεις .

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που δυστυχώς δεν έχουν την ευχέρεια να έχουν επιπλέον δωμάτιο. Εμείς προτείνουμε να δίνεται η ευελιξία εκεί και όπου χρειάζεται. Δηλαδή να αναπροσαρμόζονται οι χώροι εφόσον υπάρχει θηλάζουσα μητέρα», είπε.

Από την πλευρά της, η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε ότι, «οταν θέσαμε το θέμα εκ νέου στη νέα Κυβέρνηση τον Μάϊο του 2023, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης τους. Δυστυχώς, δέκα μήνες μετά, μας δόθηκε η ίδια απάντηση» 

Όπως υπογράμμισε, «ζητούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση, την κατάθεση των εν λόγω Κανονισμών διότι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά στη στήριξη νέων μητέρων, οι οποίες επανέρχονται στους χώρους εργασίας, και σε ό,τι αφορά στη στήριξη του κράτους στη γονεϊκότητα». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της διασφάλισης χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας.

«Θα πιέσουμε και θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι κανονισμοί. Όπως προχώρησε αυτή η κυβέρνηση στην αύξηση της άδειας μητρότητας θα τρέξουμε κι αυτό γιατί είναι συνυφασμένο με την μητρότητα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι το κόμμα του στηρίζει τον μητρικό θηλασμό. «Είναι δικαίωμα της γυναίκας και του παιδιού ο θηλασμός. Είναι δικαίωμα του παιδιού στο καλύτερο επίπεδο υγείας το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 24 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού», σημείωσε.

«Μετά από 6 χρόνια από την ψήφιση της νομοθεσίας είναι αρκετός χρόνος για να φέρουν τους κανονισμούς για ψήφιση. Είναι αναμφισβήτητο το δικαίωμα και τα ωφελήματα του θηλασμού κι εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα