ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θηλασμός σε χώρους εργασίας: Τί προνοούν νομοσχέδιο και κανονισμοί Υπ. Υγείας

28 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Η επιστροφή στο χώρο εργασίας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, είναι συχνά η αιτία  που οι νέες μητέρες εγκαταλείπουν τον θηλασμό ενώ σε πολλές περιπτώσεις, η προοπτική επιστροφής στην εργασία, οδηγεί αρκετές μητέρες στο να μην θηλάσουν καθόλου τα μωρά τους.

Προς τη επίλυση των δυσκολιών αυτών και στο πλαίσιο της προώθησης του μητρικού θηλασμού, θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, το θέμα της διασφάλισης χώρων θηλασμού στους χώρους εργασίας αλλά και σε δημόσιους χώρους.

Την ίδια ώρα, στην προώθηση του μητρικού θηλασμού σε χώρους εργασίας, στοχεύει το Υπουργείο Υγείας και προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν ολοκληρωθεί ένα σχετικό νομοσχέδιο καθώς και δέσμη κανονισμών.

Σημαντική προτεραιότητα ο μητρικός θηλασμός

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, o λειτουργός τύπου του Υπουργείου Υγείας , Δημήτρης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το θέμα του μητρικού θηλασμού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του τομέα της δημόσιας υγείας και βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, προωθούνται ποικίλες δράσεις, με στόχο την προστασία και υποστήριξή τους σε όλους τους χώρους που ζει και δραστηριοποιείται η μητέρα.

Ενόψει αυτού τα νέα νομοθετήματα που προωθεί το Υπουργείο Υγείας είναι :

1.    Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί προώθησης και προστασίας του μητρικού θηλασμού τροποποιητικός νόμος του 2024».

2.    Προσχέδιο κανονισμών με τίτλο «Ο περί της προώθησης και της προστασίας του Μητρικού θηλασμού κανονισμοί του 2024».

Στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, είναι η δημιουργία φιλικής προς το βρέφος κοινωνίας, η οποία να παρέχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για προστασία και υποστήριξη του θηλασμού.

«Η δημιουργία δωματίων μητρικού θηλασμού σε χώρους εργασίας είχε προωθηθεί με παλαιότερο προσχέδιο κανονισμών που είχε κατατεθεί στη Βουλή και αποσύρθηκε, ώστε να ενισχυθεί με συμπερίληψη δωματίων μητρικού θηλασμού σε δημόσιους χώρους», σημειώνει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σκοπός των νομοθετημάτων που προωθούνται είναι ο καθορισμός του νομικού  πλαισίου για την επιβολή υποχρέωσης για τη δημιουργία δωματίου θηλασμού ή και άντλησης μητρικού γάλακτος στους χώρους εργασίας και εξωτερικούς ή κλειστούς δημόσιους χώρους και ο καθορισμός των ελάχιστων απαιτήσεων των εν λόγω δωματίων καθώς και ο έλεγχος της συμμόρφωσης από εξουσιοδοτημένους λειτουργούς.

Αναγκαίο να δίνεται επιλογή

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η εισηγήτρια του θέματος, βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο το να δίνεται η επιλογή και η δυνατότητα στις μητέρες να θηλάζουν στο χώρο εργασίας.

«Έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν ακόμα και όταν επιστρέψουν πίσω στην εργασία μετά από την άδεια μητρότητας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, το 2020 είχαν προκύψει κάποια πρακτικά ζητήματα όπως για παράδειγμα το ότι κάποιες επιχειρήσεις στεγάζονται σε πολύ μικρούς χώρους ή τι θα ίσχυε για επιχειρήσεις που δεν εργάζονται γυναίκες.

«Είναι όντως πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν αλλά αν υπάρχει βούληση και θέληση μπορούμε να το πράξουμε», τονίζει.

Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί βασίζονται σε υποχρέωση που απορρέει από υφιστάμενη νομοθεσία (ο περί της Προστασίας της Μητρότητας Νόμος του 2018) που προβλέπει την παροχή διευκολύνσεων στις θηλάζουσες γυναίκες στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με το άρθρο (5) του υπό αναφορά νόμου « Νοείται έτι περαιτέρω, ότι γυναίκα που επιλέγει να διακόπτει την εργασία για μια ώρα δύναται κατά το χρόνο αυτό να θηλάζει, να αντλεί, να αποθηκεύει μητρικό γάλα και ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει σε αυτήν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, δυνάμει των διατάξεων του περί της Προώθησης και της Προστασίας του Μητρικού Θηλασμού Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων κανονισμών».

Η λειτουργία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή ανάλογα με το αν υπάρχει θηλάζουσα γυναίκα, ενώ σε υποστατικά όπου συστεγάζονται πολλές επιχειρήσεις (π.χ. πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, κοκ), θα πρέπει να γίνονται διευθετήσεις για δημιουργία χώρου που θα εξυπηρετεί όλες τις εργαζόμενες. Σε ότι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων, το Υπουργείο προωθεί λύσεις που θα βοηθήσουν στην τήρηση των κανονισμών.

Πολλαπλά τα οφέλη 

Στα πολλαπλά και πολυδιάστατα οφέλη που θα επιφέρουν το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί, αναφέρεται και η Παιδίατρος/Επίκουρη καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΚ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ουρανία Κολοκοτρώνη.

Το νομοσχέδιο, εξηγεί, θα δίνει το δικαίωμα στις μητέρες που το επιθυμούν, να μπορούν να θηλάσουν ή να αντλήσουν γάλα στους χώρους εργασίας τους εφόσον η άδεια μητρότητας είναι πολύ μικρότερη από τη διάρκεια του χρόνου θηλασμού που εισηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός προτείνει τον μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού και τη μετέπειτα συνέχισή του παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι τα δύο χρόνια και για όσο περισσότερο γίνεται.

Σύμφωνα με την Δρ. Κολοκοτρώνη, τα οφέλη για το παιδί που θηλάζει, δεν περιορίζονται τους πρώτους έξι μήνες αλλά συνεχίζονται για όσο το παιδί θηλάζει. 

Παράλληλα, αναφέρει, οφέλη από αυτή τη ρύθμιση δεν θα έχουν μόνο το παιδί και η μητέρα αλλά και οι εργοδότες.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μητέρες που διευκολύνονται στο να θηλάζουν είναι πιο παραγωγικές αφού τα παιδιά τους αρρωσταίνουν σε μικρότερη συχνότητα. Επίσης τείνουν να είναι πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές σαν δείγμα εκτίμησης προς τους εργοδότες τους που τους παρέχουν αυτή τη διευκόλυνση αλλά έχουν και λιγότερες πιθανότητες να παραιτηθούν από την εργασία τους αφού νιώθουν ότι στηρίζονται από τους εργοδότες τους», καταλήγει η επιστήμονας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα