ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν μητρώο πασχόντων με καρδιοπάθειες

22 September 2022, 15:54

images

Η αναγκαιότητα και η σημαντικότητα καταγραφής μητρώου πασχόντων με καρδιοπάθειες, τονίστηκε στη διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας που είναι στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, Δρ. Φοίβο Συμεωνίδη, γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής των ασθενών με καρδιοπάθειες, καλώντας όσοι μπορούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, σημείωσε ότι η καταγραφή μητρώου των χρόνιων ασθενών, συνεισφέρει ιδιαίτερα στο να προσφέρουν λύσεις σωστά και αξιόπιστα στο σύστημα υγείας.

«Ζήσαμε τα μεγάλα κενά των μητρώων σε ό,τι αφορά του καρδιοπαθείς», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει μέσα σε εθνικό επίπεδο να χαραχτεί εκείνη η πολιτική η οποία θα απαιτήσει την εγγραφή μητρώου και να δημιουργηθεί μία κοινή πλατφόρμα δεδομένων και από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τομέα».

Τόνισε επίσης, ότι το μητρώο έπρεπε να υπήρχε ήδη.

Αναφορικά με την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία (FH), σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, είναι μία συχνή γενετική και κληρονομική διαταραχή, η οποία προκαλεί αυξημένα επίπεδα LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο πλάσμα, λόγω μετάλλαξης γονιδίων που ελέγχουν το μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Ακόμη, η FH προκαλεί εναπόθεση LDL χοληστερόλης στα τοιχώματα αρτηριών και πρόωρη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Η αθηρωματική πλάκα στενεύει και αποφράζει τα αγγεία, προκαλώντας καρδιαγγειακά συμβάματα όπως στηθάγχη ή έμφραγμα.

Ο Δρ Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι η ιατρική επιστήμη, έχει τους τρόπους να μπορεί να διαγνώσκει την FH και όταν γίνεται εγκαίρως, τότε μπορεί να προσφερθεί κατάλληλη θεραπεία που μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιαγγειακών νόσων σε άτομα με αυτή την γενετική πάθηση.

Όπως σημείωσε, η σιωπηρή αυτή απειλή των καρδιαγγειακών νοσημάτων, επιβαρύνεται από την απουσία υγιεινών συνηθειών στον τρόπο ζωής, εμφανίζεται πολύ συχνά ανάμεσα στον πληθυσμό και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Πρόσθεσε επίσης ότι η έκταση του προβλήματος αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας και επιβάλλεται να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν αποτελεσματικές στρατηγικές σε εθνικό επίπεδο που να διευκολύνουν και να διασφαλίζουν την έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με αυτό το ιστορικό.

«Τα συστήματα υγείας είναι ένα εργαλείο όπου μέσω της Εθνικής Στρατηγικής θα βοηθήσει στην πραγματική διαφώτιση και έγκαιρη παρέμβαση. Για αυτό τα προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης , εγείρονται καθημερινά στο κατά πόσο το σύστημα υγείας θα τα επιχορηγεί και θα τα καλύπτει, εντός πλαισίου ΓεΣΥ», είπε, υποδεικνύοντας ότι «αν κάτι πρέπει να είναι εντός πλαισίου ΓεΣΥ, είναι η εφαρμογή των πολιτικών, εθνικών στρατηγικών σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας και θεσμικών φορέων μέσα στην εφαρμογή των πολιτικών του ΓεΣΥ».

Κατά τη διάσκεψη επισημάνθηκε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου είναι 20 φορές μεγαλύτερος σε ασθενείς με FH. Έτσι, χωρίς κατάλληλη θεραπεία, 50% των ανδρών με FH θα υποστούν καρδιακό επεισόδιο έως την ηλικία 50 ετών, ενώ 30% των γυναικών με FH θα υποστούν καρδιακό επεισόδιο έως την ηλικία των 60 ετών.

Επίσης, από τα 13 εκατομμύρια ανθρώπων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από FH παγκοσμίως, μόνο το 25% είναι διαγνωσμένοι, ενώ οι περισσότεροι υποθεραπεύονται.

Η πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Ήρα Ηρακλέους, ανέφερε ότι η μέση ηλικία εμφράγματος γίνεται πιο νωρίς ηλικιακά αναλόγως και της παρουσίας των επιπέδων της χοληστερόλης.

Επιπρόσθετα, η συχνότητα της εκδήλωσης της στεφανιαίας νόσου στην Κύπρο είναι περίπου στο 5% στον πληθυσμό άνω των 15 ετών, ενώ το αντρικό φύλο ανεβαίνει στο 7%.

Σύμφωνα με την κ. Ηρακλέους, υπολογίζεται ότι 3600 άτομα στην Κύπρο πάσχουν από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, ενώ από διεθνή στατιστικά στοιχεία από αυτούς που πάσχουν, το γνωρίζει μόνο το 10%.

Ο Β. Διευθυντής Παθολογίας Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Ανδρέας Στυλιανού, σημείωσε πως «ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε στη διάθεση μας τα καινοτόμα φάρμακα για αντιμετώπιση της νόσου», καθώς «ασθενείς με Οικογενή Υπερχοληστολαιμία έχουν κατά 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα