ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν κονδύλι για χώρους κράτησης ανήλικων παραβατών

15 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Κονδύλι €719,600 ζητά με επιστολή το υπουργείο δικαιοσύνης για αγορά υπηρεσιών που αφορά χώρους κράτησης ανήλικων παραβατών.

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ποσό €13,500 αφορά στην αγορά υπηρεσιών επιμελητών για εφαρμογή του πιο πάνω νόμου, για ανήλικους παραβάτες.

Το υπολειπόμενο ποσό ύψους €706,100 αφορά στην αγορά υπηρεσιών για δημιουργία και λειτουργία χώρου κράτησης παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο, όπως αναφέρεται.

Το ποσό συμπεριλαμβάνει και το κόστος παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για φύλαξη του χώρου, καθώς και των παιδιών που θα κρατούνται εκεί, για έλεγχο των επισκεπτών, προσωπικού και κρατουμένων και των αντικειμένων που μεταφέρουν.

Ακόμη, το υπουργείο ζητά €4 χιλ. για αγορά υπηρεσιών με σκοπό τη σύνταξη των κανονισμών για τη λειτουργία των χώρων κράτησης.

Διαφωνεί η επίτροπος

Σε υπόμνημα της προς την επιτροπή οικονομικών της Βουλής, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, αναφέρει πως η ίδρυση, λειτουργία και φύλαξη τέτοιων χώρων, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους.

Η επίτροπος αναφέρει πως κατανοεί την πρόταση του υπουργείου, παρόλα αυτά επισημαίνει πως η ιδιωτικοποίηση των χώρων κράτησης σημαίνει ανάθεση των χώρων σε νομικό πρόσωπο, με σκοπό το κέρδος.

Τονίζει ακόμη, ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να υιοθετηθεί το κατάλληλο μέσο λειτουργίας και οι μηχανισμοί για την διασφάλιση των σωστών δαπανών και όχι εκπτώσεων, σχετικά με την συντήρηση των εγκαταστάσεων, υγιεινής, ασφάλειας, επίβλεψης, ελέγχου και εργοδότησης, καθώς και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Κίνδυνοι

Επιπλέον, σύμφωνα με την επίτροπο, η πρόταση κρύβει κινδύνους, όπως χαμηλοί μισθοί, μειωμένα ωφελήματα προσωπικού, μη επαρκώς καταρτισμένο προσωπικό και ανεπαρκή εκπαίδευση προσωπικού που πιθανόν να αυξήσει τα επίπεδα κακοποίησης και βίας εντός των χώρων κρατήσεων.

Προσθέτει επίσης, τη μείωση θεσμικών δαπανών σχετικά με την ασφάλεια, υγιεινή, προγραμματισμό, υπηρεσιών και φροντίδας που πιθανόν να οδηγήσουν σε υποτροπή των ανήλικων κρατουμένων, αλλά και να αυξήσει το ρίσκο για δραπετεύσεις και μηνύσεις καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την αποδέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, αναμένεται να εξετάσει η επιτροπή οικονομικών τις επόμενες μέρες.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα