ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν κάλυψη εξόδων καρκινοπαθών για θεραπείες στο εξωτερικό

15 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Εισήγηση προς τις αρμόδιες αρχές για δημιουργία νομοσχεδίου που να προϋποθέτει την κάλυψη των εξόδων των οικογενειών των παιδιών με καρκίνο που μεταφέρονται στο εξωτερικό για σκοπούς θεραπείας που δεν γίνονται στην Κύπρο, ετοιμάζει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία «Ελπίδα» σε συνεργασία με το ίδρυμα για παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις «Αλκίνοος Αρτεμίου».

Ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ελπίδα» για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, καθηγητής Παιδιατρικής/Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Λοΐζος Γ. Λοΐζου, μιλώντας στο YgeiaWatch, αναφέρει ότι αυτό είναι ένα μακροχρόνιο αίτημα, το οποίο μετά από ενέργειες του ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, προωθήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμάσουν αυτή τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία πρέπει να προβλέπει ότι για τις οικογένειες των παιδιών που μεταφέρονται στο εξωτερικό για σκοπούς θεραπειών που δεν γίνονται στην Κύπρο, να καλύπτονται όχι μόνο τα ιατρικά και νοσηλευτικά έξοδα, αλλά να τους δίνεται και επίδομα διαμονής, διατροφής και ταξιδιού στο εξωτερικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Λοϊζου, κάποιες οικογένειες, για παράδειγμα, για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και άλλα, μπορεί να μείνουν πολλούς μήνες. «Υπήρχε μία περίπτωση που χρειάστηκε να μείνουν στο εξωτερικό για ένα ή δύο χρόνια», πρόσθεσε.

«Προσθέσαμε και μία δεύτερη πτυχή, διότι το πρόβλημα του καρκίνου είναι πολύ σοβαρό. Τα παιδιά στο Ογκολογικό Τμήμα μένουν για πολλούς μήνες για θεραπεία, με αποτέλεσμα οι γονείς να μην μπορούν να δουλεύουν κανονικά. Άρα μειώνεται το εισόδημα, αυξάνονται τα έξοδα, άρα υπάρχουν και ανάγκες στην Κύπρο», σημειώνει. 

Ως εκ τούτου, «αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να τα εξεταστούν από την πολιτεία και τους νομοθέτες», αναφέρει.

Ερωτηθείς εάν στο παρόν στάδιο καλύπτονται κάποια έξοδα από το κράτος, ο κ. Λοϊζου δηλώνει ότι «τώρα δεν πληρώνουν τα έξοδα κανενός συνοδού. Παλιά πλήρωναν και το ταξί του συνοδού, τώρα δεν το πληρώνουν, μόνο του παιδιού».

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μία Ευχή», Γιώργος Πενηνταέξ, ανεφερε ότι γίνεται προσπάθεια να πείσουν το Υπουργείο Υγείας να προσφέρει ακόμη περισσότερο, κυρίως στον παιδικό καρκίνο με διάφορα αιτήματα που έχουν σχέση με τη μεταφορά των παιδιών στο εξωτερικό.

«Για παράδειγμα θέλουμε εκτός τη νοσηλεία που καλύπτει το κράτος, όταν περάσει από το ιατροσυμβούλιο κάποια περίπτωση, να καλύπτεται τουλάχιστον ένας συνοδός με τα χρήματα του κράτους, γιατί πολλές φορές μία θεραπεία διαρκεί μήνες και χρόνια και οι οικογένειες συνήθως εξουθενώνονται οικονομικά, χάνουν τις δουλειές τους, και αυτό θεωρείται ότι είναι ένα μεγάλο βάρος για μία οικογένεια να το αντέξει», διευκρίνισε.

Πέραν αυτού, «θέλουμε επίσης να μην λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα μίας οικογένειας της προηγούμενης χρονιάς για να βγει το ύψος της βοήθειας που πρέπει να δώσει το κράτος, αλλά να λαμβάνονται υπόψη τα σημερινά δεδομένα».

Εξήγησε ότι «την προηγούμενη χρονιά μπορεί και οι δύο σύζυγοι να είχαν δουλειές, αλλά σήμερα που έχουν το παιδάκι τους άρρωστο μπορεί να εγκαταλείπουν και τις δουλειές τους και να πουλούν και τα σπίτια τους, για να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί τους».

42 νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά ετησίως

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο υπάρχουν 42 νέα περιστατικά καρκίνου σε παιδιά κάθε χρόνο στις ηλικίες 0 – 19 ετών. 

Επίσης, υπάρχει αύξηση στον καρκίνο του θυροειδούς στα παιδιά και στους εφήβους και τα ποσοστά του καρκίνου σε παιδιά και έφηβους στην Κύπρο είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζου, η ερευνητική ομάδα παιδοογκολογίας διεξάγει έρευνες για το παιδικό καρκίνο σε στενή συνεργασία με τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Ακόμη, με απόφαση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και της AHEPA Κύπρου (American Hellenic Educational and Progressive Association), δημιουργήθηκε μία ομάδα ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού από τον Απρίλιο του 2022.

«Έχουμε κάνει μέχρι στιγμής πέντε σεμινάρια, με σκοπό την εκπαίδευση του κόσμου, των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας για θέματα υγείας. Κάναμε και κανάλι στο YouTube, που ονομάζεται Academic Watch, όπου υπάρχει και εκεί περιεχόμενο», προσθέτει.

Άγνωστα τα αίτια που προκαλούν τον παιδικό καρκίνο

Ερωτηθείς ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά, ο κ. Λοϊζου αναφέρει ότι η αιτιολογία είναι άγνωστη προς το παρόν, ως επί των πλείστον.

Αναφέρει, ακόμη, ότι μεταξύ των παιδιών τα οποία διαγιγνώσκονται ότι πάσχουν από καρκίνο στην Κύπρο, για ένα 10% υπάρχει κληρονομική συνιστώσα. Ωστόσο, «για το υπόλοιπο 90% δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία», δήλωσε.

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης για τον καρκίνο σε παιδιά, αναφέρει ότι είναι πολύ περιορισμένη η πρόληψη, ακριβώς γιατί δεν γνωρίζουμε τα αίτια.

«Αλλά προτείνουμε τον μητρικό θηλασμό, γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο μητρικός θηλασμός τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες ζωής μειώνει τις πιθανότητες ενός παιδιού να προσβληθεί από λευχαιμία», σημειώνει. Προσθέτει ότι πρέπει να αποφεύγονται αχρείαστες εξετάσεις, ιδιαίτερα ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία κλπ.

Προτείνει επίσης την αποφυγή παχυσαρκίας στα παιδιά γιατί διαφαίνεται ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, αν και δεν αποδείχθηκε ακόμα.

«Συστήνουμε στους νέους άνδρες και γυναίκες, εάν θέλουν να τεκνοποιήσουν, να έχουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, διότι φαίνεται ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάζει τα γονίδια», δηλώνει.

Ως εκ τούτου, «να αποφεύγουν το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, μεσογειακή διατροφή, να ξεκουράζονται, να κάνουν καλές διακοπές, να κοιμούνται αρκετά, να μην στρεσάρονται υπερβολικά».

Στο σύνολο αυτών, αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, «έχουμε υποψίες ότι υπάρχει συσχετισμός με αυξημένο κίνδυνο για προσβολή του παιδιού από καρκίνο», υποδεικνύει.

«Από την άλλη, όποιο παιδί έχει καρκίνο δεν σημαίνει ότι οι γονείς του έκαναν κάτι, απλά με αυτούς τους τρόπους μειώνονται οι πιθανότητες», διευκρινίζει.

Δημοσιογραφική διάσκεψη:Καρκίνος παιδιών και εφήβων, στην Κύπρο και παγκοσμίως

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού και Εφηβικού Καρκίνου που είναι σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την AHEPA (American Hellenic Educational and Progressive Association), διοργανώνει δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Καρκίνος παιδιών και εφήβων, στην Κύπρο και παγκοσμίως».

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί η ώρα 11 π.μ. στον Ξενώνα του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ, οδός Αγίου Παύλου 5, Στρόβολος 2012, Λευκωσία.

Ο καθηγητής  Δρ Λ. Γ. Λοΐζου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών για τον καρκίνο και τη λευχαιμία στα παιδιά και έφηβους στην Κύπρο, την αναζήτηση των παραγόντων πρόκλησης καρκίνου στην παιδική και εφηβική ηλικία, την πρόοδο που επιτεύχθηκε, τα ποσοστά ίασης, τη στήριξη των νικητών του παιδικού καρκίνου, τη στήριξη προς τις οικογένειες παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, τις δράσεις που παραγραμματίζονται για βελτίωση και τους άξονες ενεργειών που προβλέπονται.

Επίσης, ενήλικες, που νίκησαν τον καρκίνο όταν ήταν παιδιά, θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και για την ποιότητα ζωής τους, ως ενήλικες επιζώντες «νικητές του καρκίνου». 

Επιπλέον, θα απαντηθούν σχετικά ερωτήματα όπως: Ποια η αύξηση που υπάρχει; Οι έρευνες για τις αιτίες, τι δείχνουν στην Κύπρο; Τι συμβαίνει με τους επιζώντες, τους «νικητές του καρκίνου» στην Κύπρο και διεθνώς; Τι χρειάζεται να γίνει στην Κύπρο; Πώς θα βελτιώσουμε την πρόληψη;
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ίαση;

Οι Προέδροι και Εκπρόσωποι των Ιατρικών, Πανεπιστημιακών και Εκπαιδευτικών Οργανισμών, θα συνδράμουν με ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα δράσεών τους προς όφελος των παιδιών μας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν στη διάσκεψη: Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Άδωνης Ιωαννίδης, Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Γιώργος Καλλένος, Κυβερνήτης AHEPA Κύπρου (American Hellenic Educational and Progressive Association).

Της Ουρανίας Στυλιανού


 

Σχετικά Άρθρα