ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν περισσότερα από το κράτος για παιδικό καρκίνο

24 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Την κάλυψη εξόδων μεταφοράς συνοδού των παιδιών με καρκίνο στο εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα οικονομικά δεδομένα, ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο Μία Ευχή», καθώς λόγω των εξόδων των θεραπειών οι οικογένειες εξουθενώνονται οικονομικά.

Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μία Ευχή», Γιώργος Πενηνταέξ, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να πείσουν το Υπουργείο Υγείας να προσφέρει ακόμη περισσότερο, κυρίως στον παιδικό καρκίνο με διάφορα αιτήματα που έχουν σχέση με τη μεταφορά των παιδιών στο εξωτερικό.

«Για παράδειγμα θέλουμε εκτός τη νοσηλεία που καλύπτει το κράτος, όταν περάσει από το ιατροσυμβούλιο κάποια περίπτωση, να καλύπτεται τουλάχιστον ένας συνοδός με τα χρήματα του κράτους, γιατί πολλές φορές μία θεραπεία διαρκεί μήνες και χρόνια και οι οικογένειες συνήθως εξουθενώνονται οικονομικά, χάνουν τις δουλειές τους, και αυτό θεωρείται ότι είναι ένα μεγάλο βάρος για μία οικογένεια να το αντέξει», διευκρίνισε.

Πέραν αυτού, «θέλουμε επίσης να μην λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα μίας οικογένειας της προηγούμενης χρονιάς για να βγει το ύψος της βοήθειας που πρέπει να δώσει το κράτος, αλλά να λαμβάνονται υπόψη τα σημερινά δεδομένα». Εξήγησε ότι «την προηγούμενη χρονιά μπορεί και οι δύο σύζυγοι να είχαν δουλειές, αλλά σήμερα που έχουν το παιδάκι τους άρρωστο μπορεί να εγκαταλείπουν και τις δουλειές τους και να πουλούν και τα σπίτια τους, για να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί τους».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία του Συνδέσμου με το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Πενηνταέξ σχολίασε ότι «υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία και προσπαθούμε με το δικό μας τρόπο να πιέζουμε πάντοτε προς το καλύτερο».

Η πανδημία δεν επηρέασε την προσφορά του κόσμου

Με την έξαρση της πανδημίας του Covid-19, τόσο το 2020 όσο και το 2021, ο Σύνδεσμος δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες του εκδηλώσεις, σε σύγκριση με το 2019 που συνολικά πραγματοποίησε 220 εκδηλώσεις - δηλαδή σχεδόν κάθε 2-3 ημέρες υπήρχε και μία εκδήλωση.

Παρά το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας δεν υπήρχε η δυνατότητα για εκδηλώσεις, ο κ. Πενηνταέξ σημείωσε ότι το 2020 και το 2021 αντί να μειώνονται τα έσοδα του Συνδέσμου αυξάνονταν, εξηγώντας ότι πολλές εταιρείες, οργανισμοί και άτομα έκαναν με διάφορους τρόπους δωρεές προς τον Σύνδεσμο και έτσι συνέχισε η στήριξη στα παιδιά με καρκίνο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Σύνδεσμος ανταπέδωσε την αγάπη του κυπριακού λαού δίνοντας €50 χιλ. σε δωροκουπόνια μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών σε διάφορους δήμους και κοινότητες σε όλο τον κυπριακό λαό που δυσπραγούσε λόγω της πανδημίας.

Αναφορικά με την ανταπόκριση του κυπριακού λαού στο κάλεσμα για στήριξη και βοήθεια προς το Σύνδεσμο και τα παιδιά, ο κ. Πενηνταέξ εξέφρασε μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον κυπριακό λαό για τη μεγάλη αγκαλιά που προσφέρει στο Σύνδεσμο και ιδιαίτερα στα παιδιά που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Όπως αναφέρει, από την ίδρυση του Συνδέσμου στις 29 Νοεμβρίου 1997 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2022 ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε 849 ευχές παιδιών με ένα ύψος χρημάτων €1.671.236 και 4.111 οικονομικές βοήθειες για θεραπείες ύψους €4.405.339.

Σχολίασε επίσης ότι ο παιδικός καρκίνος θεωρείται ότι είναι πιο σπάνιος σε σύγκριση με τον καρκίνο στους ενήλικες. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη:

-Σε πόσα παιδιά μέχρι σήμερα έχει εκπληρώσει τις ευχές ο σύνδεσμος;

Από τις 29 Νοεμβρίου 1997 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήσαμε 849 ευχές παιδιών, με ένα ύψος χρημάτων €1.671.236 και 4.111 οικονομικές βοήθειες για θεραπείες ύψους €4.405.339. 

-Πόσο ιάσιμος είναι ο παιδικός καρκίνος, σε σχέση με τον καρκίνο σε μεγαλύτερες ηλικίες; 

Θεωρείται από τους ιατρούς και τους επιστήμονες ότι ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος σε σύγκριση με τον καρκίνο των ενηλίκων. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία μετά τα ατυχήματα. Όμως θεωρείται ότι είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ιάσιμος από ό,τι είναι στους ενήλικες. Όπως μας επιβεβαιώνουν αρμοδίως, η ίαση στον παιδικό καρκίνο στην Κύπρο φθάνει το 80%, δηλαδή χάνουμε ένα στα πέντε παιδιά, αντιστρόφως όμως κερδίζουμε τέσσερα  στα πέντε παιδιά. 

-Υπήρξαν περιπτώσεις που ο σύνδεσμος δεν μπορούσε να εκπληρώσει μία ευχή, είτε λόγω του είδους της ευχής είτε λόγω άλλων ζητημάτων;

Πάντοτε οι ευχές πρέπει να είναι στη σφαίρα του πραγματοποιήσιμου, δηλαδή να μην βάζουμε τρελές ιδέες που δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Αν έχουμε μία τέτοια περίπτωση που μπορεί να μην είναι μέσα στα σωστά πλαίσια που θεωρούμε εμείς, τότε καθοδηγούμε το παιδί σε κάτι διαφορετικό. Όμως είναι σπάνιες οι περιπτώσεις να έχουμε κάτι το οποίο δεν είναι μέσα στη σφαίρα του πραγματοποιήσιμου.

-Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος;

Φέτος συμπληρώσαμε 25 χρόνια. Προσφέραμε στα παιδιά, στις οικογένειες τους και γενικότερα στην κοινωνία ένα ποσό (μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2022) της τάξης των €11.900.030. Από αυτά πέραν από τις ευχές των παιδιών και τις οικονομικές βοήθειες προς τις οικογένειες, περιλαμβάνονται  ταξίδια αναψυχής γιατί θέλουμε αυτά τα παιδιά να φεύγουν από τα νοσοκομεία, τις άσπρες μπλούζες στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά δώρα, σπουδαστικές χορηγίες, σεμινάρια, φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, υπηρεσίες ψυχολόγου, στήριξη των οικογενειών με κουπόνια υπεραγορών και πολλά άλλα.

Έχουμε επίσης χρηματοδοτήσει την ανέγερση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και τη δημιουργία εργαστηρίου για τον παιδικό καρκίνο, με ένα ποσό της τάξης του €1.343.279. Έχουμε επίσης υιοθετήσει δωμάτια ανακουφιστικής φροντίδας στην Αροδαφνούσα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου δίνοντας €90 χιλ. ετησίως. Έχουμε δημιουργήσει το τρίτο χειρουργείο στο Μακάρειο Νοσοκομείο με €154.626. Έχουμε ανακαινίσει την Εντατική Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο με €54.296. Έχουμε αγοράσει εξοπλισμό και καλύψαμε άλλες ανάγκες τόσο στο Μακάρειο και όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» βοηθά και άλλους φιλανθρωπικούς συνδέσμους και ιδρύματα, επενδύοντας έτσι στην καλύτερη δυνατή παροχή ιατρικής, επιστημονικής και ανακουφιστικής για ολόκληρη την κοινωνία. Ανέφερα το παράδειγμα του Καραϊσκάκειου, όπου εκεί κατέχω τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Να είναι περήφανος όλος ο κυπριακός λαός για το έργο που γίνεται στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, με 220 χιλ. περίπου δότες μυελού των οστών. Έχουν δοθεί γύρω στα 700 μοσχεύματα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη σε 34 διαφορετικές χώρες. Είναι επένδυση για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε ένα τέτοιο κέντρο αριστείας.

-Ποια η συνεργασία του συνδέσμου με το Υπουργείο Υγείας και το κράτος;

Μπορώ να πω ότι έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και προσπαθούμε με το δικό μας τρόπο να πιέζουμε πάντοτε προς το καλύτερο. Η προσπάθεια είναι να πείσουμε την κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Υγείας να προσφέρει ακόμη περισσότερο, κυρίως στον παιδικό καρκίνο με διάφορα αιτήματα που έχουν σχέση με τη μεταφορά των παιδιών στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, θέλουμε εκτός τη νοσηλεία που καλύπτει το κράτος όταν περάσει από το ιατροσυμβούλιο κάποια περίπτωση, να καλύπτεται τουλάχιστον ένας συνοδός με έξοδα του κράτους, γιατί πολλές φορές είναι μήνες και χρόνια που διαρκεί μία θεραπεία και οι οικογένειες συνήθως εξουθενώνονται οικονομικά, χάνουν τις δουλειές τους, και αυτό θεωρείται ότι είναι ένα μεγάλο βάρος για μία οικογένεια να το αντέξει, γι’ αυτό πάγιο αίτημά μας είναι να καλύπτονται τα έξοδα και του συνοδού.

Όπως θέλουμε επίσης να μην λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα μίας οικογένειας της προηγούμενης χρονιάς για να βγει το ύψος της βοήθειας που πρέπει να δώσει το κράτος, αλλά να λαμβάνονται υπόψη τα σημερινά δεδομένα. Διότι την προηγούμενη χρονιά μπορεί και οι δύο σύζυγοι να είχαν δουλειές και να ήταν μια χαρά, αλλά σήμερα που έχουν το παιδάκι τους άρρωστο μπορεί να εγκαταλείπουν και τις δουλειές τους και να πουλούν και τα σπίτια τους, για να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί τους. Άρα δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα της οικογένειας της προηγούμενης χρονιάς που ήταν καλά, αλλά να λαμβάνονται τα σημερινά.

Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο θεωρώ ότι έχει πάρει το δρόμο του για να λυθεί, είναι η λήθη στα θέματα του καρκίνου, δηλαδή κάποιος που περνά τον καρκίνο μετά από κάποια χρόνια να εξαλείφεται η ασθένεια του και να μην λαμβάνεται υπόψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες και να μην τους ασφαλίζουν, είτε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην δίνουν δάνεια σε αυτούς τους ανθρώπους. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα να λύσει το χρονίζον αυτό πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Χαιρετίζουμε, επίσης, τη θετική στάση που τήρησε επί του θέματος η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. 

Σιγά σιγά να φεύγει αυτό το ταμπού ότι αυτός είχε καρκίνο κάποτε και οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην τον ασφαλίζουν ή οι τράπεζες να μην του δίνουν δάνεια. Για τον παιδικό καρκίνο το χρονικό πλαίσιο είναι τα πέντε χρόνια από την ημέρα της ίασής από την ασθένεια και για τους ενήλικες τα 10 χρόνια.

-Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου της Κύπρου στο κάλεσμα για βοήθεια και προσφορά στο Σύνδεσμο και ειδικότερα στα παιδιά με αυτές τις ασθένειες;

Μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη προς τον κυπριακό λαό για τη μεγάλη αγκαλιά που προσφέρει στο Σύνδεσμό μας και ιδιαίτερα στα παιδιά που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Όντως οι Κύπριοι ανταποκρίνονται πάρα πολύ, φτάνει να τους ερεθίσουμε σωστά και να αντιληφθούν ότι και το τελευταίο σεντ που δίνουν πάει εκεί που πρέπει. Άρα από εμάς εξαρτάται που είμαστε εθελοντές σε ένα τέτοιο Σύνδεσμο, να είμαστε σωστοί, να ανταποκρινόμαστε σωστά, να υπάρχει διαφάνεια και πλήρης έλεγχος και εποπτεία όλων των οικονομικών του Συνδέσμου.

Είμαι περήφανος γιατί από την πρώτη στιγμή που ιδρυθήκαμε πριν από 25 χρόνια, υπάρχει πλήρης διαφάνεια, υπάρχουν ανεξάρτητοι ελεγκτές οι οποίοι ελέγχουν τα οικονομικά του Συνδέσμου. Κάνουμε εκθέσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στον Έφορο Σωματείων, στο Υπουργείο Οικονομικών και ο κάθε έλεγχος από οποιοδήποτε θεσμό είναι ευπρόσδεκτος να γίνει ανά πάσα στιγμή.

-Είναι γνωστή η οικονομική υποστήριξη που προσφέρει ο Σύνδεσμος. Όσον αφορά την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρει, ποια είναι η δράση του Συνδέσμου; Υπό ποιες άλλες μορφές προσφέρει βοήθεια, πέραν από την εκπλήρωση των ευχών;

Έχουν να πουν οι γιατροί και οι ερευνητές ότι μέχρι και 20-25% περισσότερες πιθανότητες ίασης έχει ένα παιδάκι το οποίο ζει και δραστηριοποιείται σε ένα ισότιμο περιβάλλον. Αυτό το 20-25% ανήκει σε εμάς τους εθελοντές και γενικότερα στην κοινωνία.

Ο Σύνδεσμός μας προσφέρει δωρεάν συμβουλές από εξειδικευμένη ψυχολόγο τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πραγματοποιούμε και τις ευχές των παιδιών. Μιλάμε για πολύ σημαντικές επιθυμίες/ευχές των παιδιών που γίνονται στο πλαίσιο ακριβώς ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης, γιατί θεωρούμε ότι και αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο όνειρο και δεν πρέπει, με κανένα τρόπο,  να είναι άπιαστα τα όνειρα αυτών των παιδιών.

Όταν λέμε ευχές, εννοούμε πολύ σημαντικά πράγματα όπως ένα παιδάκι θέλει να κάνει το δικό του υπνοδωμάτιο, θα αγοράσουμε όλα τα έπιπλα του υπνοδωματίου κατ’ επιλογήν του ιδίου του παιδιού, και στα χρώματα και στο ξύλο που θέλουν, μέχρι και την κουρτίνα και το γραφείο, τα πάντα σε ένα δωμάτιο.

Μέχρι και την επιθυμία του παιδιού που θέλει να επισκεφθεί τη Euro Disney στο Παρίσι, για μία εβδομάδα, ένα ταξίδι ζωής, θα έλεγα. Κάποια παιδάκια ζήτησαν να πάνε να δουν τον Άγιο Βασίλη στη Λαπωνία στη Φινλανδία. Για ένα κοριτσάκι αγοράσαμε άλογο για να το ιππεύει, πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές που είναι σήμερα στην επικαιρότητα και πολλές άλλες ευχές.

Για παράδειγμα, ένα παιδάκι ήθελε να πάει να δει την αγαπημένη του ομάδα, π.χ. τη Juventus ή την Chelsie, ή ένα κορίτσι ήθελε να συναντηθεί με το διάσημο ποδοσφαιριστή Ρονάλντο. Όλα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί.

Πέραν τούτου, έχουμε τα παιδιά που μεγαλώνουν και σπουδάζουν. Έχουμε σπουδαστικές βοήθειες, γιατί θέλουμε να τα βοηθήσουμε να συνεχίσουν τη ζωή τους και να σπουδάζουν. Έχουμε ταξίδια αναψυχής και εκδρομές στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο παίρνουμε τα παιδιά και καλύπτει ο Σύνδεσμος τα έξοδα του παιδιού και ενός συνοδού, γιατί θέλουμε αυτά τα παιδιά να φεύγουν από τα νοσοκομεία, τις άσπρες μπλούζες, τις βελόνες για να δημιουργούνται άλλες εικόνες και παραστάσεις. Οι γιατροί θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, θα ακολουθήσουν τα σωστά πρωτόκολλα θεραπείας, αλλά από εκεί και πέρα είναι η ψυχοσύνθεση του κάθε ασθενούς πώς θα αντιδράσει σε όλα αυτά. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις ωραίες συνθήκες που θα βοηθήσουμε το παιδάκι να γιατρευτεί και να συνεχίσει τη ζωή του. Η δική μας ανταμοιβή είναι να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να χαμογελούν, να σπουδάζουν, να ερωτεύονται, να παντρεύονται και να τεκνοποιούν. Πάμε στους γάμους τους. 

-Υπήρξαν περιπτώσεις που λόγω της καλής ψυχικής κατάστασης να καλυτερέψει η υγεία των παιδιών;

Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις που οι ίδιοι οι γιατροί παραδέχονται και «ψηλώνουν τα χέρια». Η ψυχοσύνθεση είναι πάρα πολύ σημαντική. Η περίπτωση του κοριτσιού που αγοράσαμε ένα άλογο, στην ηλικία των 11 χρόνων που ήταν το κοριτσάκι, οι γιατροί στο Λονδίνο «σήκωσαν τα χέρια» και είπαν να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο. Όταν ήταν τα γενέθλια του κοριτσιού, πραγματοποιήσαμε τη δική του ευχή. Όταν οι Άγγλοι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυτό το κοριτσάκι παρέμεινε στη ζωή, την κάλεσαν για συνέντευξη στο Λονδίνο και τους είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει μία τέτοια οργάνωση η οποία της αγόρασε άλογο. Για εκείνη το άλογο ήταν λόγος ύπαρξης, το τάιζε το φρόντιζε και ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη. Οι γιατροί είχαν μείνει αποσβολωμένοι και δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν ιατρικά και επιστημονικά.

Μπορεί στατιστικά να χάνουμε κάποια παιδιά, από την άλλη όμως οι προσπάθειες συνεχίζονται και μακάρι να πιάσει η μεγάλη μας ευχή, κάποια στιγμή να διαλύσουμε αυτόν το Σύνδεσμο. Να μην υπάρχει λόγος ύπαρξης αφού διαλύσουμε διαπαντός τον καρκίνο που ταλανίζει όχι μόνο την μικρή μας πατρίδα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη και να μείνει μόνο ως μία λέξη στο ωροσκόπιό μας.

Μέχρι τότε όμως κανείς δεν περισσεύει από τον αγώνα, κανείς δεν είναι άτρωτος και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Καλώ τον κόσμο να βοηθά όσο μπορεί γιατί πολλές φορές βρίσκουμε ένα εκατομμύριο δικαιολογίες για να μην κάνουμε αυτό που θα πρέπει να κάνουμε. Δυστυχώς, βιώνουμε πολλές εκπτώσεις αξιών σήμερα και καλούμαστε να παραμείνουμε άνθρωποι, αλλά προ πάντων να γίνουμε  συνάνθρωποι.

-Ο Σύνδεσμος προσεγγίζει τους γονείς και τα παιδιά ή επικοινωνούν με το Σύνδεσμο οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών;

Είναι αμφίδρομη η κατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μαθαίνουμε εμείς κατευθείαν από το νοσοκομείο, υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι φίλοι του Συνδέσμου μας ενημερώνουν ή ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς μας ενημερώνουν. Η Κύπρος είναι μικρή, η κοινωνία μας είναι μικρή μαθαίνονται εύκολα αυτά τα πράγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορεί να είναι και περιστατικό που να μην πέρασε από το νοσοκομείο, μπορεί κάποιοι να πάνε σε ιδιώτες γιατρούς ή να πάρουν το παιδάκι τους στο εξωτερικό. Με τους διάφορους τρόπους τα μαθαίνουμε εμείς, είναι γνωστός ο Σύνδεσμος και εύκολα μπορούν να μας βρουν.

-Ποια είναι η συνεργασία του Συνδέσμου με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και με άλλους οργανισμούς;

Για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί μπορέσαμε να βοηθήσαμε στην ανέγερσή του. Πριν από πολλά χρόνια είχαμε τις περιπτώσεις του μικρού Αντρέα και ενός μικρού Τουρκοκύπριου παιδιού και έγινε μία μεγάλη εκστρατεία. Μαζεύτηκε πάρα πολύς κόσμος για να δώσει δείγμα αίματος για να εγγραφούν στο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Τότε ήταν με δείγμα αίματος και όχι με σάλιο, όπως είναι σήμερα. Σε μια παλιά κατοικία  επί αγγλοκρατίας μεταξύ των Κεντρικών Φυλακών και της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, τα δείγματα αίματος φυλάγονταν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο σε βαθμούς καλοκαιριού. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση και εξασφαλίσαμε ένα οικόπεδο δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ανακοινώσαμε τότε εμείς ως Σύνδεσμος ότι θα προσφέρουμε 800 χιλ. κυπριακές λίρες, δηλαδή περίπου 1 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει το κτίσιμο. Βέβαια, δεν είχαμε χρήματα τότε, αλλά στρωθήκαμε στις εκδηλώσεις. Μαζέψαμε τα χρήματα σε τρία  χρόνια που θα κτιζόταν το οίκημα και κτίστηκε με τη βοήθεια τη δική μας καθώς και με χορηγία της Τράπεζας Κύπρου.

Στο καταστατικό του Καραϊσκάκειου υπάρχει άρθρο που αναφέρει ότι οι υπηρεσίες προς τους πολίτες θα είναι δωρεάν, γιατί θέλουμε όλοι οι ασθενείς να έχουν ίσο δικαίωμα στη ζωή. Στη συνέχεια δώσαμε άλλες 200 χιλ. για να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο παιδικού καρκίνου, γιατί το Καραϊσκάκειο πρόσφερε κυρίως υπηρεσίες στις περιπτώσεις λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών παθήσεων. Εμείς θέλαμε να συμπεριληφθούν και οι συμπαγείς όγκοι και δη ο παιδικός καρκίνος. Δημιουργήσαμε ένα εργαστήριο παιδικού καρκίνου και πρόσφατα αγοράσαμε και έναν άλλο εξοπλισμό, γύρω στις 143 χιλ. ευρώ,  που θα συμβάλει στην πρόληψη της υποτροπής  του παιδικού καρκίνου, καθώς και στην εξέταση πιθανούς προδιάθεσης στον καρκίνο του οικογενειακού περιβάλλοντος του καρκινοπαθούς παιδιού.  Επίσης, στην Αροδαφνούσα συντηρούμε δωμάτια νοσηλείας με €90 χιλ. το χρόνο, γιατί μπορεί να φιλοξενήσει ενήλικα παιδιά του Συνδέσμου. Έχουμε βοηθήσει στο κτίσιμο και στην ολοκλήρωση του ξενώνα των Ronald McDonald’s Charities Houses, απέναντι από το Μακάρειο Νοσοκομείο όπου φιλοξενούνται οικογένειες παιδιών που είναι στο Μακάρειο και σε άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ενώ συντηρούμε και ένα δωμάτιο στα Ronald McDonald’s Charities Houses στο Βερολίνο όπου εκεί καταφεύγουν παιδάκια από την Κύπρο για μεταμόσχευση μυελού των οστών για να μην πληρώνουν ξενοδοχεία κτλ. Έχουμε ανακαινίσει την Εντατική Μονάδα Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έχουμε δημιουργήσει ένα τρίτο χειρουργείο και πολλά άλλα πράγματα, γιατί θεωρούμε ότι, ναι η κύριά μας δραστηριότητα είναι η εκπλήρωση των ευχών των παιδιών και η οικονομική βοήθεια των οικογενειών τους, ότι πρέπει να επενδύουμε όχι μόνο για τα παιδάκια αλλά και για όλο τον κυπριακό λαό.

-Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε το έργο του Συνδέσμου και τη συνεισφορά του κόσμου;

Ναι, τα δύο χρόνια το 2020 και 2021 δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε εκδηλώσεις. Όμως θα σας πως το εξής ωραίο, ότι το 2019 μετρήσαμε 220 εκδηλώσεις, δηλαδή σχεδόν κάθε 2-3 ημέρες είχαμε εκδήλωση. Όμως, το 2020 και 2021 λόγω της πανδημίας δεν κάναμε εκδηλώσεις, κι όμως αντί να μειώνονται τα έσοδα του Συνδέσμου αυξάνονταν, γιατί ακριβώς πολλές εταιρείες και οργανισμοί, άτομα με διάφορους τρόπους έκαναν δωρεές προς το Σύνδεσμο μας και συνεχίσαμε την προσφορά μας. Δώσαμε και €50 χιλ. σε δωροκουπόνια μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών σε διάφορους δήμους και κοινότητες, στις οικογένειες που δυσπραγούσαν λόγω της πανδημίας. Εμείς ως Σύνδεσμος στηριζόμαστε στη μεγάλη αγκαλιά του απλού ανθρώπου, άρα ήταν η ευκαιρία μας να ανταποδώσουμε τη βοήθεια του κόσμου. Αυτό έγινε μέσω του Γραφείου του Επιτρόπου του Εθελοντισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών.

-Με ποιους τρόπους ο κόσμος μπορεί να συνεισφέρει και να βοηθήσει τα παιδιά;

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι. Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν τα προϊόντα που έχουμε εμείς ως Σύνδεσμος και μέσω της ηλεκτρονικής μας ιστοσελίδας μπορεί να κάνει κάποιος τις παραγγελίες του ή να έρθει εδώ στα γραφεία. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι τα ίδια τα άρρωστα παιδάκια ζωγραφίζουν πάνω σε ένα χαρτί Α4 και τις ζωγραφιές τους τις τυπώνουμε σε τετράδια σημειώσεων που στο εξώφυλλο είναι η ζωγραφιά του παιδιού ή πάνω σε φλυτζάνια και στο καθένα αναγράφεται και το όνομα του παιδιού. Έχουμε και άλλα πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να στολίσει το Χριστουγεννιάτικο του δέντρο αλλά και χρήσιμα εργαλεία όπως ημερολόγια. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με διάφορους τρόπους. Οργανώνουμε παζαράκια, μπορεί κάποια κυρία να κάνει κέικς και να μας τα φέρει να τα πουλήσουμε, μπορεί να έρθουν ως εθελοντές να βοηθήσουν σε εκδηλώσεις που οργανώνουμε. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι που θα κάνει τα γενέθλιά του, αντί δώρων να βάλει ένα κουμπαρά για το Σύνδεσμο για να βοηθήσει ένα παιδί που είναι άρρωστο να πραγματοποιηθεί η ευχή του.

Πολλοί οργανισμοί, εταιρείες ή άτομα οργανώνουν δικές τους εκδηλώσεις και τα έσοδα τα προσφέρουν στο Σύνδεσμο, πολλές σχολές χορού ή μουσικής ή σχολεία που κάνουν τις τελικές τους γιορτές βάζουν είσοδο ή οι σύνδεσμοι γονέων μπορεί να αγοράσουν προϊόντα από το Σύνδεσμο για να τα δώσουν δώρα στα παιδιά. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο τρόποι, φτάνει κάποιος να θέλει να κάνει κάτι. Θα βρει τον τρόπο και ακόμη κι αν δεν τον βρει μπορούμε να τον βοηθήσουμε εμείς. Ακόμη αντί μπομπονιέρων σε γάμους και βαφτίσια,  προσφέρεται ένα χρηματικό ποσό στον Σύνδεσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δώσει εντολή στην τράπεζα τους, κάθε μήνα ένα ποσό να πηγαίνει στο Σύνδεσμο. Μέχρι και με διαθήκη συμπολίτες μας άφησαν σημαντικά ποσά στο Σύνδεσμο. 

-Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποίησης ευχών των παιδιών που παρά τη δυσκολία κατάφερε να επιτευχθεί η ευχή;

Όταν πραγματικά ξεκινάς να κάνεις κάτι και το κάνεις από καρδιάς, ο Θεός θα σε βοηθήσει να το κάνεις. Ένα παράδειγμα είναι η Γεωργία μας η οποία όταν ήταν 17 χρονών έπαιρνε χημειοθεραπεία στο Λονδίνο και ήταν μαζί με τους γονείς όταν έπαιζε το ΑΠΟΕΛ στο Champions League μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τότεναμ Λονδίνου. Όμως ήθελε πάρα πολύ να δει τον Ρονάλντο να παίζει μπάλα, αλλά στην Κύπρο που ήταν πιο εύκολο να έρθει δεν μπορούσε να έρθει γιατί έκανε χημειοθεραπεία στο Λονδίνο και η μόνη περίπτωση ήταν να πάει στο στάδιο Webley στο Λονδίνο. Οι γονείς έψαχναν παντού να βρουν εισιτήρια, δυστυχώς δεν βρήκαν, και πάνω στην απελπισία του ο πατέρας της Γεωργίας με παίρνει τηλέφωνο ένα βράδυ να μου πει κατά πόσο υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσει ο Σύνδεσμος τα εισιτήρια. Εκείνη τη στιγμή είχαμε ένα δείπνο για τους χορηγούς μας και ακριβώς δίπλα μου ήταν ο κύριος Χριστάκης Ματθαίου από τον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, ο οποίος βοήθησε πολλές φορές το Σύνδεσμο με διάφορους τρόπους και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Λονδίνο. Ρώτησα τον κ. Χριστάκη αν υπάρχει περίπτωση να βρούμε ηλεκτρονικά τρία εισιτήρια για το Webley στο Λονδίνο, εξηγώντας του την περίπτωση. Την ίδια στιγμή ο κ. Χριστάκης παίρνει κάποιον στο Λονδίνο για να κλείσει τα εισιτήρια και να τα πληρώσει ο Σύνδεσμος. Τελικά κατάφεραν να κλείσουν τα εισιτήρια για τον αγώνα μέσα σε μερικά λεπτά. Όμως το προηγούμενο βράδι κατόπιν αιτήματος προς τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ρονάλντο και όλη ομάδα της Ρεάλ υποδέχθηκαν την Γεωργία και τους γονείς της στο ξενοδοχείο Hilton όπου είχε καταλύσει η  ομάδα της Ρεάλ και έβγαλαν φωτογραφίες όλοι μαζί και την επόμενη ημέρα πήγαν και στο στάδιο.

Θα μπορούσα να περιγράψω πολλές περιπτώσεις. Η προσπάθεια όταν πραγματοποιούμε μία ευχή ιδιαίτερα στο σπίτι του παιδιού, να πάρουμε μαζί μας και τα ινδάλματα των παιδιών χωρίς να το ξέρουν, ρωτώντας το παιδάκι ποια είναι η ομάδα του ή ποιος είναι ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής, τραγουδιστής ή ηθοποιός. Την ημέρα που θα πάμε στο σπίτι χωρίς να το ξέρει το παιδάκι εμφανίζεται και το ίνδαλμά του. Μπορούμε να ανεβάσουμε το παιδάκι ψυχολογικά. Εκτός από τα ινδάλματα των παιδιών θα παραστούν εκεί και οι άνθρωποι που βοηθούν το Σύνδεσμο, οι χορηγοί, γιατί θέλουμε να βλέπουν πού πάνε τα χρήματά τους και το κυριότερο να νοιώθουν το ωραίο αίσθημα της προσφοράς ότι με το δικό τους τρόπο βοήθησαν ένα παιδάκι να πραγματοποιηθεί η ευχή του.

Ακόμη και στις συγκεντρώσεις που κάνουμε εδώ στο Σύνδεσμο, φέρνουμε ανθρώπους οι οποίοι μας βοηθούν, να παραδώσουν αυτοί τα χρήματα και να πουν γιατί βρίσκονται εδώ. Φεύγοντας από εδώ νοιώθουν ότι έκαναν μία αποστολή.

Σχετικά Άρθρα