ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Σχέδιο δράσης και έλεγχος για ΟΑΥ

25 Μαΐου 2023, 14:59

images

Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο Υγείας, τα προγράμματα αλλά και τις δράσεις του, έθεσε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η υπουργός  Πόπη Κανάρη, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο ήδη συνεργάζεται με τον ΟΑΥ για την κατάρτιση σχεδίου δράσης  για προώθηση προτάσεων που αφορούν στον πιο στοχευμένο εποπτικό ρόλο του αλλά και στον έλεγχο δράσεων και εφαρμοσμένων διαδικασιών από τον ΟΑΥ.

Η κ. Κανάρη έκανε αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το υπουργείο οι οποίες εστιάζονται σε τρεις άξονες, στη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπιστεί στη διάρκεια της εφαρμογής του ΓεΣΥ μετά από 4 χρόνια, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Η υπουργός δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στους τρεις πρώην υπουργούς υγείας, τον κ. Παμπορίδη, κ. Ιωάννου και κ. Χατζηπαντέλα, που ο καθένας από αυτούς ανέλαβε ένα ξεχωριστό ρόλο επιτυχίας σε ό,τι αφορά την έναρξη και εφαρμογή του ΓεΣΥ και τη διαχείριση της πανδημίας.

H υπουργός άκουσε τις θέσεις και τα ερωτήματα των βουλευτών της Επιτροπής, τα οποία θα μελετήσει και θα επανέλθει σε τρεις εβδομάδες για τοποθετήσεις.

Σχέδιο δράσης με ΟΑΥ

Η κ. Κανάρη ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο Υγείας ήδη συνεργάζεται με τον ΟΑΥ για την κατάρτιση σχεδίου δράσης  για προώθηση προτάσεων που αφορούν στον πιο στοχευμένο εποπτικό ρόλο του Υπουργείου Υγείας αλλά και στον έλεγχο δράσεων  και  εφαρμοσμένων  διαδικασιών  από   τον ΟΑΥ, στον εσωτερικό εποπτικό ρόλο του ΟΑΥ σε θέματα που αφορούν κυρίως τους παρόχους του αλλά και τα κριτήρια ένταξης αυτών στο ΓΕΣΥ, στη θέσπιση νέων ή τροποποίηση υφισταμένων νομοθεσιών που  να ρυθμίζουν τη  λειτουργία nοσηλευτηρίων, επαγγελμάτων υγείας, στην ενίσχυση απαιτήσεων από τον ΟΑΥ προς τους παρόχους  του, στην ορθή ενημέρωση των ασθενών  για  το τι  πραγματικά δικαιούνται από το ΓΕΣΥ που δεν είναι ένα ανεξάντλητο καλάθι και αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους αποτείνονται για εγγραφή σε άλλο γιατρό.

Οι προτάσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα και θα ανακοινωθούν, είπε.

Επίσπευση ένταξης καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Αναφορικά με την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, καθώς και το Αναθεωρητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, συστάθηκαν και λειτουργούν για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών, μέσω της εξέτασης και έγκρισης αιτημάτων για χορήγηση φαρμάκων εκτός κρατικού συνταγολογίου. Σημειώνεται ότι, από το 2021 και έπειτα, οι εγκρίσεις της ΕΟΑ αφορούν και σε αιτήματα από όλους τους Ιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ για όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ (950,000 περίπου).

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ, συμφώνησε από τις 31/01/2023, για την ένταξη 130 φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ. Από αυτά, εντάχθηκαν μόνο 12 και άλλα 13 τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο του ΓΕΣΥ έχουν αναθεωρηθεί και θα περιλαμβάνουν νέες ενδείξεις.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να ζητά από τον ΟΑΥ την επίσπευση των διαδικασιών  ένταξης καινοτόμων φαρμάκων στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ, και την αναθεώρηση των όρων και προϋποθέσεων, για φάρμακα που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΓεΣΥ με βάση τις νεότερες ενδείξεις.

Επίσης, το υπουργείο ζήτησε από τον ΟΑΥ όπως προχωρήσει η μελέτη πρακτικών άλλων χωρών καθώς και των ευρωπαϊκών κανονισμών και κατευθυντήριων οδηγιών από τον ΟΑΥ και να γίνεται τακτική αναθεώρηση των παρεχόμενων φαρμακοθεραπειών που καλύπτει ο ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Προμήθεια φαρμάκων με μειωμένο κόστος  

Η κ. Κανάρη ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΑΥ, εντοπίζεται μεγάλη διαφορά στο κόστος προμήθειας φαρμάκων της 1ης φάσης του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ και στον Κατάλογο Ζ των ενδονοσοκομειακών αναλωσίμων, σε σχέση με τις τιμές που εξασφάλιζε το Υπουργείο Υγείας (Διεύθυνση  αγορών και  προμηθειών ΔΑΠ).

«Αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι δικαιούχοι στο πλαίσιο ΓεΣΥ και θα έπρεπε, βάσει της οικονομικής σχέσης της ζήτησης και προσφοράς, το κόστος να είναι ακόμη πιο μειωμένο», σημείωσε.

Συνεπώς, ευθύνη του Υπουργείου Υγείας είναι να απαιτήσει την εφαρμογή δεουσών διαδικασιών αγορών και προμηθειών από τον ΟΑΥ και εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου στην προμήθεια των φαρμάκων και των αναλωσίμων. 

Προσπάθειες για βελτίωση ΤΑΕΠ 

Όσον αφορά τα ΤΑΕΠ, ανέφερε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και η επιτυχία τους στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 με τη στήριξη του υπουργείου υγείας.

Παρόλα αυτά, επεσήμανε, μέσα στη δίνη της διαχείρισης της πανδημίας, τμήματα και κλινικές των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν ενισχύθηκαν ούτε οργανωτικά/διοικητικά ούτε σε επίπεδο στελέχωσης.

«Ένα από αυτά τα τμήματα είναι τα ΤΑΕΠ τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τη βιτρίνα των δημόσιων  νοσηλευτηρίων αλλά και των παρεχομένων υπηρεσιών μέσω του ΓΕΣΥ. Δυστυχώς όμως, δίνουν μια  αρνητική εικόνα, για τις υπηρεσίες των δημόσιων νοσηλευτηρίων που δεν τους αξίζει», αναφέρει.

Ωστόσο, «αν αξιολογηθούν τα ΤΑΕΠ στη βάση της αποτελεσματικότητας των πραγματικών  επειγόντων περιστατικών όπως σοβαρά τροχαία και καρδιολογικά περιστατικά πιστεύω ότι  η  αξιολόγηση θα ήταν πάρα πολύ καλή», πρόσθεσε, καθώς τα διαθέτουν εξαιρετικούς ιατρούς και νοσηλευτές, όπως και άριστα καταρτισμένο παραϊατρικό προσωπικό.

Ειδικότερα, προωθείται αναδιοργάνωση του όλου συστήματος διαχείρισης των περιστατικών από τα ΤΑΕΠ και αναμένεται να βελτιωθεί το επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.

Όπως ανέφερε, έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που να  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση του fast track  για τα περιστατικά 4 και 5, ταχεία εκπαίδευση νοσηλευτών  για τη διαλογή ασθενών, έκδοση εξιτηρίων το πρωί.

«Προσδοκώ ότι σύντομα, θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτών των ενεργειών», είπε.

Ακόμη, τόνισε ότι η επέκταση των ΤΑΕΠ βρίσκεται στους σχεδιασμούς του ΟΚΥπΥ, μέσω της διοχέτευσης κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 2021-2026.

Επιπρόσθετα, προωθούνται η αναβάθμιση του ΤΑΕΠ Αμμοχώστου, της παιδιατρικής χειρουργικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, η αιμοκάθαρση του Νοσοκομείου Πάφου, το Νοσοκομείο Αθαλάσσας κ.ά.

Η κ. Κανάρη σημείωσε ότι το υπουργείο θα στηρίξει τις προσπάθειες για οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι το οποίο είναι αλληλένδετο με τη βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με το νόμο, το κράτος μπορεί να καλύπτει τυχόν ελλείμματα του Οργανισμού για τα πρώτα 5 χρόνια και η περίοδος αυτή εκπνέει στις 31/5/2024.

Σχετικά με το ΤΑΕΠ παίδων, η υπουργός ανέφερε ότι λειτούργησε αρχικά χωρίς επαρκή στελέχωση και μετά από αρκετές προσπάθειες έχει πρόσφατα στελεχωθεί με συνολικά έξι παιδιάτρους, ενώ σύντομα αναμένεται η πρόσληψη ενός ακόμα παιδιάτρου.

Καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών στα νοσοκομειακά φαρμακεία

Επίσης, σύμφωνα με την υπουργό, από τις 4/5/2023 οι θυρίδες από τις οποίες λαμβάνουν τα  φάρμακα τους μειώθηκαν από τρείς σε δύο και εφαρμόστηκε η πληρωμή με «ένσημα».

Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται εκ των προτέρων όσα ένσημα επιθυμούν για να μην ταλαιπωρούνται κάθε φορά και η εξυπηρέτηση τους θα  γίνεται κάθε δύο μήνες (σε πιλοτική εφαρμογή). 

Μεταξύ άλλων, η υπουργός ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι το Υπουργείο προχωρεί άμεσα στην παροχή Σχεδίου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός ΓεΣΥ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Τονίζεται ότι κατά την προ ΓεΣΥ εποχή οι χαμηλοσυνταξιούχοι λάμβαναν δωρεάν τα συγκεκριμένα σκευάσματα ως δικαιούχοι περίθαλψης δημόσιου τομέα, τα οποία πλέον δεν καλύπτονται από το σύστημα.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα