ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Εθνική Στρατηγική για ψυχική υγεία με στήριξη ΠΟΥ

16 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Στο σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για την ψυχική υγεία, προχωρά το Υπουργείο Υγείας με τη συμβολή του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, η Εθνική Στρατηγική θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Η συγκεκριμένη δράση, ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα της επιτρόπου υγείας, Στέλλας Κυριακίδου η οποία ζήτησε όπως όλες οι χώρες προχωρήσουν άμεσα με τον σχεδιασμό Εθνικών Στρατηγικών.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για το 2023, καταδεικνύουν αυτή την ανάγκη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 63% των Κυπρίων  βίωσαν συναισθηματικά ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 69% από αυτούς δεν έλαβαν την στήριξη επαγγελματία από τον τομέα της ψυχικής υγείας (54%).

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Δρ. Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι με τη βοήθεια και τη στήριξη του γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο, θα προωθηθεί αυτή η στρατηγική με χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

«Παράλληλα όμως προωθήσαμε και κάναμε μια ομάδα εργασίας για θέματα ψυχικής υγείας η οποία θα στηρίζεται από το γραφείο χώρας του ΠΟΥ,  η οποία αποτελείται από διάφορους φορείς οι οποίοι είναι αυτοί που θα θέσουν τις προτεραιότητες μας  ως Υπουργείο Υγείας αλλά και των άλλων Υπουργείων, τα οποία εμπλέκονται στο θέμα ψυχικής υγείας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Δρ. Κανάρη, η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, της Κυπριακής Εταιρείας Ψυχιάτρων, του Συνδέσμου Ψυχολόγων, της ΟΣΑΚ, ακαδημαϊκών και της διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

«Ταυτόχρονα μέσα στο πλαίσιο του πρώτου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας -  Κύπρου που πήγαμε μαζί με τον ΠτΔ, θέσαμε μέσα στις προτεραιότητες με τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Χρυσοχοΐδη, όπως μας βοηθήσουν και αυτοί στην προσπάθεια εκπόνησης αυτής της Στρατηγικής για τον λόγο ότι η Ελλάδα πρόσφατα εκπόνησε σε συνεργασία με τον ΠΟΥ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη ψυχική υγεία 2021-2030», σημείωσε.

 Όπως ανέφερε η Υπουργός, η συνεργασία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ένα ακόμη πρόσθετο όφελος προς την κυπριακή πλευρά μέσω ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δυο χωρών με εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτό το θέμα.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα