ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Εργασίας: Αδιαπραγμάτευτη η αξία της ανθρώπινης ζωής

25 Απριλίου 2024, 07:16

images

Στη σημασία της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, την Τετάρτη το απόγευμα, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη CNP Ασφαλιστική, σημειώνοντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ενόψει της παγκόσμιας ημέρας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, αναφέρει ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις στην Υγεία» που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη CNP Ασφαλιστική, υπό την αιγίδα του Υπουργού.

Στον χαιρετισμό του, σημειώνεται, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ανθρώπινης ζωής, η αξία της οποίας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως αναφέρεται. «Τόνισε την ανάγκη για διαρκή επικαιροποίηση των προτύπων ασφάλειας και υγείας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις αναβαθμισμένες προσδοκίες της κοινωνίας για την προστασία των εργαζομένων από την πολιτεία και επιβεβαίωσε την προσήλωση της Κυβέρνησης στη διαρκή ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και των μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση», προστίθεται.

Ειδικότερα, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην υγεία, σημειώνεται, ο Υπουργός «αναφέρθηκε ενδεικτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ατμοσφαιρική ρύπανση, την υπεριώδη ακτινοβολία, τα βιομηχανικά ατυχήματα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία επιτείνουν τους κινδύνους απέναντι στους οποίους οι εργαζόμενοι χρειάζεται να προστατευθούν».

«Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου στην κλιματική αλλαγή», προστίθεται, αναφέρθηκε στο Υπουργικό Διάταγμα που εκδόθηκε τον Ιούλιο 2023 για τη διακοπή των εργασιών λόγω συνθηκών καύσωνα για συγκεκριμένα επαγγέλματα, καθώς και η Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021-2027, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους χώρους εργασίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην παράδοση της συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων για την ασφάλεια και την υγεία, θέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων του 2014, «που αποτέλεσε κατά την εισαγωγή του μια καινοτόμα και πρωτοποριακή διεθνή πρακτική».

Ο Υπουργός, προστίθεται, τόνισε την ανάγκη για συνέχιση της πορείας και της συνεργασίας προς τον στόχο για μηδενικά εργατικά ατυχήματα, κάτι για το οποίο, όπως αναφέρεται, είναι απαραίτητη η συνεργασία της πολιτείας, των κοινωνικών εταίρων, των εργαζομένων, των οργανισμών και των επιχειρήσεων.

Σχετικά Άρθρα