ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεσηκώθηκε θύελλα για το ταμείο ΓεΣΥ

29 Δεκεμβρίου 2023, 17:00

images

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσαν οι αναφορές της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), στην χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία εκφράστηκαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ταμείου του ΓεΣΥ, για αλλότριους σκοπούς.

Με σημερινές δηλώσεις και ανακοινώσεις, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Υγείας, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι καμία τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης.

Με τις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί επιχειρούν να καθησυχάσουν σε ότι αφορά τη διαφύλαξη του ΓεΣΥ ως κοινωνικό αγαθό, τονίζοντας ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας του συστήματος Υγείας αποτελεί προτεραιότητα.

ΥΠΟΙΚ: Αχρείαστες οι αντιπαραθέσεις

Σε γραπτή του δήλωση πρωινές του αναφορές γύρω από το ΓεΣΥ,  ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος στηρίζει το Γενικό Σχέδιο Υγείας «με κάθε τρόπο», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες αντιπαραθέσεις ως «αχρείαστες και αντιπαραγωγικές».

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Κεραυνός χαρακτήρισε αρρωστημένη φαντασία, τις χθεσινές επικρίσεις που διατύπωσαν εναντίον του οι οργανωμένοι ασθενείς δηλώνοντας ότι είναι κακεντρέχεια να λέγεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει πρόθεση να βάλει χέρι στα λεφτά του ΓΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, απέρριψε «κατηγορηματικά και απερίφραστα» τις καταγγελίες των οργανωμένων ασθενών, αναφέροντας ότι με βάση τη νομοθεσία τα ποσά αυτά διατίθενται μόνο για σκοπούς που έχουν σχέση με το ΓΕΣΥ.

Ο κ. Κεραυνός τόνισε πως «πρώτιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας ενός σύγχρονου Γενικού Συστήματος Υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού, όσον αφορά την ποιότητα και γενικά το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Ως Υπουργός Οικονομικών, έχω δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρώ ως σημαντική λαϊκή κατάκτηση το ΓεΣΥ και το στηρίζω με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Καθησυχάζει η Κανάρη

Καθησυχαστική για το θέμα παρουσιάστηκε και η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη τονίζοντας ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση ούτε να βάλει χέρι στο ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας, αλλά ούτε και να αποκόψει κονδύλια από τον τομέα της υγείας.

«Θέληση της Κυβέρνησης δεν είναι να αποκόψει τίποτα από τα χρήματα του ΓεΣΥ. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τον προϋπολογισμό, που καταθέσαμε για το 2024, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 14%», ανέφερε.

Κόμματα αναγνωρίζουν κινδύνους

Δικαιολογημένες κρίνουν τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε σχετική ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις που εκφράστηκαν χθες από πλευράς ασθενών, προσθέτοντας ότι τις έχει επαναλάβει και τον περασμένο μήνα με επιστολή του ΓΓ της ΚΕ του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία όπως τονίζουν, παραμένει αναπάντητη.

«Η υπεράσπιση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, η προσπάθεια για διορθώσεις και βελτιώσεις και η απαίτηση για στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για τον τόπο και τον λαό μας», αναφέρουν.

Την ίδια ώρα το Κίνημα Οικολόγων διευκρινίζει ότι στέκεται στο πλευρό των ασθενών και της ΟΣΑΚ «στηρίζοντας τα δίκαια και σωστά αιτήματά τους» και ότι θα αγωνιστεί «μαζί τους για την βελτίωση κάθε τομέα που αφορά στα θέματα υγείας».

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία αντιλαμβανόμαστε πλήρως τους λόγους των αναφορών της ΟΣΑΚ σε εκμετάλλευση του τομέα της υγείας από κάποιους για να λαϊκίζουν, καθώς και τα όσα καταλογίζουν στην Κυβέρνηση και στη Βουλή», αναφέρουν.

Την αντίδραση του βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου προκάλεσαν οι αναφορές του Υπουργού Οικονομικών περί «αρρωστημένης φαντασίας», ο οποίος μέσω γραπτής του δήλωσης καλεί τον ΥΠΟΙΚ να ανακαλέσει.

 «Αυτό όμως που μας ανησυχεί περισσότερο, πρόσθεσε είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών αντί να αντιληφθεί τις εύλογες ανησυχίες της Ομοσπονδίας προέβει σε μια πρωτοφανή δήλωση η οποία προσβάλει την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών αλλά και τους ασθενείς που εκπροσωπεί», τονίζει.

 «Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να ανακαλέσει», σημείωσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα