ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρρωστημένη φαντασία ότι θα βάλει χέρι στις εισφορές ΓΕΣΥ, λέει ο Μ. Κεραυνός

29 Δεκεμβρίου 2023, 11:24

images

Αρρωστημένη φαντασία χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, τις χθεσινές επικρίσεις που διατύπωσαν εναντίον του οι οργανωμένοι ασθενείς, ότι ενώ έχουν συσσωρευθεί μεγάλα ποσά από τις εισφορές για το ΓΕΣΥ αυτές δεν αξιοποιούνται επειδή ενδεχομένως να υπάρχει πρόθεση να διατεθούν για άλλους σκοπούς.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Κεραυνός απέρριψε κατηγορηματικά και απερίφραστα τις καταγγελίες των οργανωμένων ασθενών, αναφέροντας ότι με βάση τη νομοθεσία τα ποσά αυτά διατίθενται μόνο για σκοπούς που έχουν σχέση με το ΓΕΣΥ.

Δήλωσε ότι είναι κακεντρέχεια να λέγεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει πρόθεση να βάλει χέρι στα λεφτά του ΓΕΣΥ.

Τόνισε ότι, όπως ανέφερε και στην ομιλία τους στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης και έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΓΕΣΥ είναι μια σημαντική  λαϊκή κατάκτηση και στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του  ΟΚΥΠΥ και του ΟΑΥ, για να διασφαλίζεται ικανοποιητικό  επίπεδο ιατροφαρμακευτικης περίθαλψης και νοσηλείας, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών του κράτους.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε  ωστόσο ότι ενώ αυξάνεται ο σχετικός προϋπολογισμός μειώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προσθέτοντας ότι ανησυχεί την κυβέρνηση το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης.

Όπως είπε ενώ υπάρχει νομοθεσία για σταδιακή αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αυτή δεν υλοποιείται. Όπως εξήγησε, με βάση την νομοθεσία η διαδικασία αυτονόμησης των πυλώνων του ΓΕΣΥ έχει ορίζοντα τα πέντε χρόνια, ώστε να είναι ένα ανεξάρτητο και αυτοδύναμο σύστημα στο πλαίσιο του σφαιρικού προϋπολογισμού του.

Σημείωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, καθώς το κράτος καλείται να δίδει δεκάδες επιπλέον κάθε χρόνο.

Ο κ. Κεραυνός επέκρινε επίσης με έντονο το γεγονός όπως είπε, πως δεν έχουν ακόμα υποβληθεί ελεγμένοι λογαριασμοί από τον ΟΑΥ, ενώ ανέφερε σχετικά με νέες θέσεις στο τομέα της Υγείας, ότι το κάθε αίτημα θα πρέπει να τεκμηριώνεται στο πλαίσιο των απαιτήσεων των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να δουν θετικά το κάθε αίτημα, αλλά πως δεν μπορούν να προβούν σε ενέργειες εάν δεν έχουν στην διάθεση τους τους ελεγμένους λογαριασμούς του κάθε οργανισμού.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εάν υπάρχει ανησυχία για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και υπερβολών στο τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι φυσικό αυτό όταν τα έσοδα από τις εισφορές των πολιτών αυξάνονται, όπως και τα αιτήματα των θέσεων, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν ελεγμένοι λογαριασμοί.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα