ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μετωπική επίθεση για «στραγγαλισμό» τομέα υγείας

28 Δεκεμβρίου 2023, 13:22

images

Επίθεση στην κυβέρνηση με την κατηγορία του οικονομικού στραγγαλισμού του τομέας υγείας εξαπέλυσε η Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα «ο Τομέας της Υγείας, ο φτωχός συγγενής για το Κράτος –Παρεμβάσεις και προώθηση μεσοβέζικων λύσεων».

Η Ομοσπονδία εξαπέλυσε πυρά επίσης κατά κομμάτων και βουλευτών για εκμετάλλευση των ζητημάτων υγείας για λαϊκισμό, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που δέχεται με σκοπό την προώθηση ρυθμίσεων τις οποίες είχε απορρίψει πριν από χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να κάνουν τις ίδιες παρεμβάσεις που έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον τομέα της Υγείας, δείχνει ότι απλά συνεχίζουν από εκεί που είχαν μείνει οι προηγούμενοι.

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ δήλωσαν πεπεισμένοι ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τα όσα ο υπουργός Οικονομικών  Μάκης Κεραυνός κατά καιρούς αναφέρει και αφορούν το ΓεΣΥ.

«Μάλιστα ακούσαμε την περασμένη Παρασκευή τον υπουργό Οικονομικών να αναμιγνύει σε δηλώσεις του τα οικονομικά του ΟΑΥ και του ΓεΣΥ με τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ και των δημόσιων νοσοκομείων», όπως αναφέρθηκε.

Εντούτοις επισημάνθηκε ότι «τη στιγμή που ο ίδιος προσφάτως ανέφερε στην Βουλή, κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του 2024, ότι το ΓεΣΥ αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, ο ΟΑΥ εξασφάλιζε την επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη που δείχνει αποθέματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πλεονάσματα δεκάδων εκατομμυρίων μέχρι το 2031».

Τα μέλη της ΟΣΑΚ προέβησαν μεταξύ άλλων, στις εξής διαπιστώσεις:

  • Η συνεχής διασύνδεση του ΓεΣΥ με τον ΟΚΥπΥ αποτελεί κινδυνολογία από πλευράς κάποιων, εντός και εκτός υπουργείου Οικονομικών, που ποτέ δεν ήθελαν την μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.
  • Η πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως διαπιστώνεται, δεν είναι να ενισχύσει το ΓεΣΥ. Αν ήθελαν να ενισχυθεί το ΓεΣΥ, δεν θα έκοβαν από τον προϋπολογισμό του τις 56 θέσεις που περιέλαβε ο ΟΑΥ. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, η ίδια κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή την έγκριση πέραν των 700 νέων θέσεων για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η Υγεία είναι ο φτωχός συγγενής.
  • Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών, ζητά αναθεώρηση στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ζητά μείωση του κονδυλίου που αφορά την κρατική εισφορά στο ταμείο του ΓεΣΥ παρά του ότι αυτή υπολογίστηκε στη βάση των δικών τους προβλέψεων.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ έκαναν αναφορά και σε ενέργειες και νομοθεσίες που όπως σημείωσαν, έμειναν στα συρτάρια.

«Το νομοσχέδιο για την προνοσοκομειακή περίθαλψη, τη λειτουργία των ασθενοφόρων, είναι εγκλωβισμένο εδώ και μήνες στο Προεδρικό. Το έχουμε άλλωστε αναφέρει και σε πρόσφατη ανακοίνωση μας ότι ως ΟΣΑΚ είχαμε δεχθεί παρεμβάσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχθούμε ρυθμίσεις που θα ξήλωναν τους σχεδιασμούς για λειτουργία ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων», τόνισαν.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρθηκε επίσης ότι:

  • Το υπουργείο Υγείας, παρά τους σχεδιασμούς, ενέταξε στο σχετικό νομοσχέδιο πρόνοιες που προβλέπουν για την δημιουργία διεύθυνσης ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας και όχι δημιουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων
  • Το υπουργείο Οικονομικών απαίτησε την παραμονή της υπηρεσίας ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ. Σε περιβάλλον ΓεΣΥ, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να λειτουργούν τα ασθενοφόρα υπό ένα πάροχο και να εξυπηρετούν όλους τους παρόχους.
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έγινε γνωστό το πήρε πάνω του και θα λάμβανε, όπως είχαμε ενημερωθεί, εκείνος την τελική απόφαση.
  • Αντί να ενημερωθούμε για τις αποφάσεις του Προέδρου, δεχθήκαμε παρεμβάσεις για να δεχθούμε τον διορισμό «εφόρου» ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας και παραμονή της υπηρεσίας ασθενοφόρων στον ΟΚΥπΥ. - Το «όχι» μας το αναφέραμε δημόσια σε σχετική ανακοίνωση.

 Αναφορά έγινε και στο νόμο για τα δικαιώματα των ασθενών, αφού όπως τονίστηκε δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί πλήρως.

«Οι προσπάθειες μας διαχρονικά προσέκρουαν σε συμφέροντα, ακόμα και προσωπικά συμφέροντα όχι μόνο κομματικά», σημειώθηκε.

«Η προηγούμενη Κυβέρνηση εν τη σοφία της αποφάσισε ότι ο Συνήγορος θα είναι συνήγορος μόνο για τους ασθενείς που εξυπηρετούνται εκτός ΓεΣΥ. Για σχεδόν κανένα δηλαδή. Τελικά μας είπαν ότι άλλαξαν το νομοσχέδιο, το οποίο όμως είναι επίσης εδώ και μήνες εγκλωβισμένο στο Προεδρικό. Είχαμε λάβει και δέσμευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα το προωθούσε ο ίδιος. Μαθαίνουμε ότι και πάλι υπάρχει πρόθεση για «μισές δουλειές» και μεσοβέζικες λύσεις», αναφέρθηκε.

Με το μήνυμα στη Κυβέρνηση: «Κάτω τα χέρια από τις κρατικές δομές υγείας», η Ομοσπονδία διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί μεσοβέζικες λύσεις για την υπηρεσία ασθενοφόρων, στο θέμα του Συνήγορου του Ασθενή αλλά και στην λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.

Παράλληλα, η ΟΣΑΚ διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί να βάλει κανένας χέρι στο ταμείο του ΓεΣΥ.

«Διεκδικούμε όπως γίνεται ορθός έλεγχος και χρήση του ταμείου του ΓεΣΥ ώστε να παρέχονται στον μέγιστο βαθμό ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες».

Τέλος οι Οργανωμένοι Ασθενείς ανέφεραν ότι απαιτούν:

  • Από τα κόμματα να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τον τομέα της υγείας ως μια πηγή θεμάτων για αντιπολίτευση και λαϊκισμό.
  • Από την κυβέρνηση να σταματήσει να θεωρεί ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ το κράτος ξόφλησε. Οι δαπάνες υγείας στην Κύπρο, όσο κι αν κάποιοι εντέχνως προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν είναι σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.
  • Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποδείξει ότι τα όσα είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα δεν ήταν μόνο γράμμα κενό με στόχο την εκλογή του.

«Ως οργανωμένοι ασθενείς, δεν διαθέτουμε τρακτέρ για να βγούμε στους δρόμους, να προκαλέσουμε κομφούζιο και να πάρουμε τα επιδόματα που (δεν) διεκδικούμε. Δεν έχουμε ούτε την οικονομική ισχύ για να ενισχύσουμε κόμματα και υποψήφιους στις προεκλογικές τους εκστρατείες για να μας κάνουν τα χατίρια. Δεν είμαστε μεγάλες επιχειρήσεις ή ξενοδόχοι ή τράπεζες για να μας έχουν στα ώπα ώπα. Είμαστε οι απλοί πολίτες. Όπλο μας το δίκαιο και η φωνή μας. Η φωνή μας, την οποία, όπως βλέπετε με τη σημερινή διάσκεψη δεν πρόκειται να σιγήσει κανένας», διαμήνυσε η Ομοσπονδία.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα