ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κόμματα: Δικαιολογημένες οι ανησυχίες για τομέα Υγείας

29 Δεκεμβρίου 2023, 15:26

images

Δικαιολογημένες κρίνουν τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα, τα δύο κόμματα, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τον χειρισμό ζητημάτων που άπτονται του τομέα Υγείας, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τον τρόπο που ενεργούν άλλα κόμματα.

ΑΚΕΛ: Αιχμές για άλλα κόμματα και κυβέρνηση

Σε σχετική ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις που εκφράστηκαν χθες από πλευράς ασθενών, προσθέτοντας ότι τις έχει επαναλάβει και τον περασμένο μήνα με επιστολή του ΓΓ της ΚΕ του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία όπως τονίζουν, παραμένει αναπάντητη.

«Η υπεράσπιση του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, η προσπάθεια για διορθώσεις και βελτιώσεις και η απαίτηση για στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι ζητήματα μείζονος σημασίας για τον τόπο και τον λαό μας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ανταποκριθεί», αναφέρουν.

Ωστόσο, τονίζεται ότι το ΚΕΛ θεωρεί άδικη και αβάσιμη την ισοπέδωση όσων εργάστηκαν κι εργάζονται για το ΓεΣΥ και όσων το υποσκάπτουν.

«Άλλωστε, δεν είναι «τα κόμματα» που ενεργούν στον τομέα Υγείας με τον τρόπο που καταγγέλλουν οι οργανωμένοι ασθενείς, αλλά συγκεκριμένα κόμματα μαζί με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οικολόγοι: Αποτέλεσμα των χειρισμών κυβέρνησης

Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τις τοποθετήσεις της ΟΣΑΚ.

Σε ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι είναι το αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν την υγεία, καθώς και εκείνων των κομμάτων ή βουλευτών που είτε καθυστερούν στην ψήφιση Νομοσχεδίων (πχ Κέντρα Αποκατάστασης), είτε επαναφέρουν συνεχώς με προτάσεις νόμου και εγγραφή αυτεπάγγελτων θεμάτων, ζητήματα όπως σημειώνουν που έχουν προ πολλού απορριφθεί από το κίνημα των ασθενών και την κοινωνία.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία αντιλαμβανόμαστε πλήρως τους λόγους των αναφορών της ΟΣΑΚ σε εκμετάλλευση του τομέα της υγείας από κάποιους για να λαϊκίζουν, καθώς και τα όσα καταλογίζουν στην Κυβέρνηση και στη Βουλή», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι «η δική μας τοποθέτηση στην πολιτική και στη Βουλή στηρίζεται στο σεβασμό των θέσεων της ΟΣΑΚ, ως του αναγνωρισμένου εκπροσώπου του κινήματος των ασθενών».

Τέλος, το Κίνημα διευκρινίζει ότι στέκεται στο πλευρό των ασθενών και της ΟΣΑΚ «στηρίζοντας τα δίκαια και σωστά αιτήματά τους» και ότι θα αγωνιστεί «μαζί τους για την βελτίωση κάθε τομέα που αφορά στα θέματα υγείας».

«Να ανακαλέσει ο ΥΠΟΙΚ»

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου έκανε λόγο για ορθές διεκδικήσεις και τις εύλογες ανησυχίες τωμ ασθενών. 

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, εκκρεμούν σοβαρά θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας και σε πολλές των περιπτώσεων οι θέσεις των οργανωμένων ασθενών δεν λαμβάνονται υπόψη παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνονται.

  • Η στήριξη των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία για την κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων του ασθενή και του συνοδού του.
  • Η νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης.
  • Το νομοσχέδιο που αφορά το συνήγορο του ασθενή.

Αυτά, σύμφωνα με τον βουλευτή  είναι μερικά από τα θέματα που είτε εκκρεμούν είτε προωθούνται με λανθασμένο τρόπο. 

Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών αντί να αντιληφθεί τις εύλογες ανησυχίες της Ομοσπονδίας προέβει σε μια πρωτοφανή, όπως είπε, δήλωση η οποία προσβάλει, κατά την έκφρασή του, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών αλλά και τους ασθενείς που εκπροσωπεί.

«Το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να ανακαλέσει. Το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε, έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό για τη στήριξη των χρόνιων ασθενών και την θωράκιση και βελτίωση του Συστήματος Υγείας για όλους τους πολίτες» τόνισε. 

Καταλήγοντας ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι μοναδική έγνοια των μελών της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα