ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεπέρασαν οι Κύπριοι άντρες τις γυναίκες στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής

01 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Την πλειοψηφία κατέχουν οι άντρες όσον αφορά τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες για το 2019 στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία από τη Eurostat.

Παρά το ότι οι άντρες φαίνεται να αθλούνται περισσότερο από τις γυναίκες, ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθεί να είναι υπέρβαρο.

Συγκεκριμένα, πιο κάτω ακολουθούν τα στοιχεία για κάθε κατηγορία που αφορούν Κύπριους γυναίκες και άντρες ηλικίας 18 ετών και άνω:

Για την κατανάλωση αλκοόλ κάθε εβδομάδα αλλά όχι καθημερινά οι άντρες κατέχουν ποσοστό 26.9% και οι γυναίκες 9.2%, με μεγάλη διαφορά 17.7%.

Για το κάπνισμα επί καθημερινής βάσης το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται στο 13.9% και των αντρών το 33.3%, με εξίσου μεγάλη διαφορά 19.4%.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθημερινά (1-4 μερίδες) από τις γυναίκες ανέρχεται στο 61.8% και από τους άντρες στο 55.6%.

Τα στοιχεία για τις αθλητικές και φυσικές δραστηριότητες (150 λεπτών ή παραπάνω την εβδομάδα σε φυσικές ή αθλητικές δραστηριότητες εκτός δουλειάς) αφορούν το 2014 που για τις γυναίκες είχε φτάσει στο 20.9% και για τους άντρες στο 30.1%.

Όσον αφορά το ποσοστό αντρών και γυναικών που είναι υπέρβαροι (με δείκτη σωματικής μάζας από 25 και άνω), για τις γυναίκες ανέρχεται στο 39.8% για τους άντρες στο 57.7%, με σημαντική διαφορά 17.9%.

Παρόλα αυτά, οι Κύπριοι άντρες και γυναίκες φαίνεται να έχουν διαφορετική αντίληψη όσον αφορά την υγεία τους, ανά φύλο και ανά ηλικία.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Eurostat για το 2020 οι πλείστοι Κύπριοι, γυναίκες και άντρες, θεωρούν ότι η υγεία τους είναι από καλή έως και πολύ καλή.

Συγκεκριμένα, οι ηλικίες 16-44 ετών από τις γυναίκες το 93.4% στο σύνολο τους αντιλαμβάνονται την υγεία τους ως καλή ή πολύ καλή. Για τους άντρες το 93.8% στο σύνολο τους αντιλαμβάνονται κατά τον ίδιο τρόπο την υγεία τους.

Για τις ηλικίες 45-64 ετών, το 73.8% των γυναικών έχουν αυτή την αντίληψη και για τους άντρες το 74.3%.

Για τις ηλικίες 65 ετών και άνω, φαίνεται να υπάρχει μία μεγαλύτερη πτώση του ποσοστού των αντρών και των γυναικών που θεωρούν ότι η υγεία τους είναι καλή ή πολύ καλή.

Το ποσοστό αυτό στο σύνολο των αντρών φτάνει το 39.1% και στο σύνολο των γυναικών φτάνει το 33.8%.

Όσο αφορά το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Κύπριοι άντρες και γυναίκες με τη ζωή τους σύμφωνα με στοιχεία του 2018, σε κλίμακα 0-10 με 10 να είναι το πιο ικανοποιητικό, φαίνεται ότι και τα δύο φύλα είναι εξίσου ικανοποιημένα και σε μεγάλο βαθμό.

Για την Κύπρο, λοιπόν, η βαθμολογία που υπέβαλαν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες για το πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους ανέρχεται στο 7.1/10.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα