ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξαναπλημμύρισαν οι αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας

05 Απριλίου 2024, 06:00

images

Δεν ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε πρόβλημα σε περιπτώσεις βροχόπτωσης στην αποθήκη φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, όπως διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας όπου συζητήθηκε το θέμα της καταστροφής 105 χιλ. συσκευασιών φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο διευθυντής της αποθήκης φαρμάκων, Κώστας Χειμώνας, σε άλλες δύο περιπτώσεις, νερό εισήλθε από τη στέγη της αποθήκης , καλέστηκε άμεσα η ιδιοκτήτρια εταιρεία η οποία προέβαινε σε διορθωτικά μέτρα με απομονώσεις και άλλα.

«Φτάσαμε στο σημείο που δεν υπήρχαν προβλήματα. Το συγκεκριμένο περιστατικό στις 28 Μαρτίου ήταν πρωτοφανές. Πλημμύρισε το πάνω μέρος της στέγης και μέσα από τις ρωγμές εισερχόταν μέσα», ανέφερε.

Ευρήματα από τον έλεγχο του 2019

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέγνωσε τα ευρήματα από τον έλεγχο που πραγματοποίησαν το Νοέμβριο του 2019 οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στη συγκεκριμένη αποθήκη.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην οροφή του κτιρίου υπήρχαν ρωγμές οι οποίες επέτρεπαν την είσοδο νερού από βροχές.

Ο χώρος που γινόταν η διανομή των φαρμακευτικών προϊόντων ήταν στεγασμένος ενώ ο χώρος παραλαβής των φαρμακευτικών προϊόντων δεν ήταν στεγασμένος για προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης δεν έχει διενεργηθεί θερμική χαρτογράφηση της αποθήκης και δεν υπάρχουν τοποθετημένα βαθμονομημένα θερμόμετρα/ υγρασιόμετρα.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι δεν παρακολουθείται/ καταγράφεται η θερμοκρασία/υγρασία της αποθήκης, συμπεριλαμβανομένου και του δωμάτιου φύλαξης των ναρκωτικών και του ψυγείου. Σύμφωνα με την έκθεση, το πάτωμα της αποθήκης ήταν φθαρμένο και όπως σημειώνεται, έχρηζε άμεσης συντήρησης.

Παράλληλα, δεν υπήρχαν τοποθετημένες εντομοπαγίδες για προστασία από την είσοδο εντόμων και τα μέτρα παρεμπόδισης εισόδου στο χώρο της σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα δεν ήταν επαρκή ενώ παρατηρήθηκε ότι υπήρχαν διάφορα άχρηστα αντικείμενα τα οποία δημιουργούν ακαθαρσία και σκόνη.

Σε ότι αφορά το σύστημα ποιότητας, παρατηρήθηκε ότι αυτό δεν εφαρμοζόταν και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές τυποποιημένες διαδικασίες με τα σχετικά έντυπα , εντούτοις αυτές δεν τηρούνταν.

Περαιτέρω, διαφαίνεται ότι το προσωπικό δεν έτυχε συστηματικής εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες ορθής διανομής.

Εισηγήθηκαν λήψη άμεσων μέτρων

Στην έκθεσή τους οι φαρμακευτικές υπηρεσίες εισηγήθηκαν τη λήψη άμεσων διορθωτικών μέτρων ενώ όπως σημειώθηκε, θα υπάρξει επανάληψη της επιθεώρησης αφού ληφθούν μέτρα και σταλούν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Έκτοτε, όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτοπούλου, δεν έχουν καλεστεί ξανά για έλεγχο.

Ερωτηθείσα η κ. Παναγιωτοπούλου για τον λόγο που οι φαρμακευτικές υπηρεσίες μέσα στο διάστημα αυτών των 5 χρόνων δεν διερωτήθηκαν γιατί δεν καλέστηκαν εκ νέου για έλεγχο ανέφερε ότι «αν πηγαίναμε αργότερα και δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας θα έπρεπε να καλέσουμε την Αστυνομία και να κλείσουμε τις αποθήκες».

«Μπορούμε εμείς σαν υπουργείο να κλείσουμε τις φαρμακευτικές αποθήκες τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια φάρμακα και τόσοι ασθενείς εξαρτώνται από τα φάρμακα αυτά που αποθηκεύονται γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση;», είπε και πρόσθεσε «ουκ ολίγοι υπουργοί Υγείας πέρασαν από τις αποθήκες και έκαναν διασκέψεις για να παρουσιάσουν τα εμβόλια».

Παράλληλα, η κ. Παναγιωτοπούλου έκανε αναφορά στα φάρμακα που φυλάσσονται στις συγκεκριμένες αποθήκες για λογαριασμό του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, εξηγώντας ότι αν μέσα στη σύμβαση υπήρχαν οι όροι ότι ο ανάδοχος σύμβασης έχει την υποχρέωση για τη φύλαξη και τη διανομή τους, τότε θα λύνονταν πάρα πολλά προβλήματα.

«Γιατί τη φύλαξη θα την είχε κάτοχος χονδρικής πώλησης ή ο χοντρέμπορος, θα υπήρχε το αίσθημα της ευθύνης και της επάρκειας φαρμάκων. Το πρόβλημα θα απαλυνόταν και δεν θα ήταν υποχρεωμένο το Υπουργείο Υγείας να έχει τεράστιες αποθήκες με τεράστια αποθέματα με όλο το ρίσκο το οποίο εμπερικλείει», τόνισε.

Σε σχέση με το κόστος της ζημιάς, αναφέρθηκε ότι αγγίζει τις €800 χιλ. ενώ ο συνολικός αριθμός των συσκευασιών που καταστράφηκαν φθάνει τις 105 χιλ.

Συστάσεις επιτροπής υγείας

Εξ αφορμής του περιστατικού, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, έδωσε συστάσεις προς τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ όπως προχωρήσουν σε ενέργειες , ούτως ώστε τα φαρμακευτικά τους σκευάσματα να φυλάσσονται σε δικούς τους χώρους.

Παίρνοντας το λόγο, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «το ότι εμπιστευτήκαμε το κράτος για την αποθήκευση των φαρμάκων είναι μια πρακτική που ακολουθούμε για αξιοποίηση των πόρων του κράτους. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργαστούμε με το κράτος».

Σημειώνεται ότι φάρμακα παραμένουν στον ίδιο χώρο.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα