ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Μπάτε σκύλοι αλέστε» στην αποθήκη φαρμάκων- Τα ευρήματα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

04 Απριλίου 2024, 12:35

images

Ρωγμές, ακαταστασία, μη προστατευμένος χώρος από τις καιρικές συνθήκες, προσωπικό το οποίο δεν ήταν σωστά εκπαιδευμένο για τη φύλαξη των φαρμάκων,  ήταν κάποια από τα ευρήματα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών κατά τον εποπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2019 στην αποθήκη φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας.

Αυτά ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών υγείας,  Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου, όπου συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα της καταστροφής μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων από την θεομηνία που έπληξε τη Λευκωσία το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, παρατηρήθηκε έλλειψη συστήματος θερμομέτρησης, ακαταστασία, απροστάτευτοι χώροι και είσοδοι από τις οποίες υπήρχε ανεξέλεγκτη πρόσβαση.

«Προτείναμε την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων», τόνισε.

Από τότε, πρόσθεσε η κ. Παναγιωτοπούλου, δεν διενεργήθηκε άλλος έλεγχος αφού δεν υπήρξε πρόσκληση, αφού αυτό προβλέπει η νομοθεσία από την αρμόδια Αρχή.

«Αν πηγαίναμε αργότερα και δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας, θα έπρεπε να καλέσουμε την Αστυνομία και να κλείσουμε τις αποθήκες», είπε.

Όπως πρόσθεσε «ουκ ολίγοι υπουργοί Υγείας πέρασαν από τις αποθήκες και έκαναν διασκέψεις για να παρουσιάσουν τα εμβόλια».

Στις €800 χιλ. το κόστος

Ο Διευθυντής του τμήματος αγοράς και προμηθειών του Υπ. Υγείας, Χρίστος Νικολάου, ανέφερε ότι η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί.

Τα επηρεαζόμενα φάρμακα  συνολικά είναι 149, εκ των οποίων 2 του ΥΥ, 63 του ΟΑΥ και 84 του ΟΚΥπΥ.

Το κόστος υπολογίζεται στις €880 χιλ., €54 χιλ. για το ΥΥ, €450 χιλ.  για τον ΟΑΥ και €373 χιλ. για τον ΟΚΥπΥ.

«Ο συνολικός αριθμός των συσκευασιών που καταστράφηκαν φθάνει τις 105 χιλιάδες», ανέφερε ο κ. Νικολάου .

Επιπλέον έδωσε διαβεβαιώσεις ότι κανένας ασθενής δεν θα επηρεαστεί από έλλειψη φαρμάκων καθώς έχουν ήδη προχωρήσει παραγγελίες για αντικατάσταση.

«Οι δύο οργανισμοί θα μπορούσαν να είχαν ασφαλίσει τα αποθέματα τους όπως είχαμε προτείνει λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που φυλάσσονταν. Δεν πρόλαβαν», ανέφερε.

Καθήκον η προστασία δημόσιας υγείας

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, τονίζοντας ότι η πρώτιστη έγνοια της Επιτροπής Υγείας είναι η διασφάλιση της λήψης καινοτόμων φαρμάκων από τους ασθενείς χωρίς καθυστέρηση.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου επεσήμανε ότι το κράτος ασκεί εξαιρετικό έλεγχο σε ιδιωτικές αποθήκες, αλλά όχι σε κρατικές αποθήκες. Παράλληλα, διερωτήθηκε πού βρίσκεται το ζήτημα της δημιουργίας Φαρμακορυθμιστικής Αρχής και αν το Συμβούλιο Φαρμάκων ασκεί ελέγχους.

«Προκαλεί εντύπωση ότι εμείς το μάθαμε από τον Τύπο και μετά από αρκετές ημέρες».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σημείωσε ότι πρέπει και υποχρεούται η Βουλή να απαιτεί λογοδοσία και να αποδίδει ευθύνες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι δεν γίνεται να υπάρχει αλληλοεπίρριψη ευθυνών μεταξύ των Διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας. «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Γιατί δεν είναι εδώ ο Υπουργός Υγείας και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου;», διερωτήθηκε. 

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως η ίδια δεν πίστευε ότι το 2024 διαθέταμε τέτοιες υποδομές για αποθήκευση φαρμάκων. «Όποιος αποθηκεύει οφείλει να τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής οδηγίας για πρακτικές καλής αποθήκευσης και διανομής (GSDP - Good Storage and Distribution Practices)», υπέδειξε. «Εάν αυτή την αποθήκη την είχε ιδιωτική εταιρεία, το κράτος θα ενέκρινε τη λειτουργία της;», διερωτήθηκε. 

Υπενθυμίζεται ότι στην αποθήκη φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, φυλάσσονται εξειδικευμένα φάρμακα για λογαριασμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αλλά και σκευάσματα που χορηγούνται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα