ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χ. Θεοπέμπτου: Στη χειρότερη κατάσταση τα καταφύγια σκύλων

23 Μαΐου 2023, 14:07

images

Στη χειρότερη κατάσταση που είχαν βρεθεί ποτέ στην Κύπρο είναι σήμερα τα καταφύγια σκύλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο και βουλευτή του Κινήματος  Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει ευθύνη για βελτίωση της κατάστασης.

Ο κ. Θεοπέμπτου σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha Κύπρου, ανέφερε ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα καταφύγια σκύλων σήμερα, οφείλεται στο ότι μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, όπου στέλλονταν εκεί πολλά σκυλιά , τα σκυλιά έχουν μείνει τώρα στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «μετά από το Covid εγκατέλειψαν τους σκύλους τους αυτοί που τους είχαν μόνο για να πηγαίνουν περίπατο».

Σημείωσε πως φημολογείται ότι ένα μεγάλο καταφύγιο στην επαρχία Αμμοχώστου θα κλείσει, αλλά και τα υπόλοιπα δεν αντέχουν για πολύ ακόμα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, «όταν ψηφίσαμε τον νόμο για τις προδιαγραφές των καταφυγίων, πριν το ψηφίσουμε επειδή όλη η Επιτροπή Περιβάλλοντος ένιωθε ότι βάζαμε όρους μέσα στα καταφύγια των οποίων οι εθελοντές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, ζητήσαμε από τον υπουργό να μας βεβαιώσει ότι θα ψηφίσουμε τον νόμο και θα βοηθήσει τα καταφύγια να αναβαθμιστούν και να είναι εντός των προδιαγραφών του νόμου».

«Με την απάντηση που πήραμε ψηφίσαμε τον νόμο, αλλά τα καταφύγια δεν έχουν αναβαθμιστεί», είπε.

Απαράδεκτη η αδιαφορία της πολιτείας

Ο κ. Θεοπέμπτου υπέδειξε ότι είναι απαράδεκτο από την πολιτεία να επιδεικνύεται τόση μεγάλη αδιαφορία.

«Θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη η κυβέρνηση», τόνισε.

Αναφερόμενος στις δράσεις που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει τουλάχιστον ένα μεγάλο καταφύγιο για κάθε επαρχία, να κάνει μία πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων, να κάνει εκστρατείες για τα chip των σκύλων, εκστρατείες στειρώσεων, εκστρατείες για τη μείωση του αριθμού των γάτων και στειρώσεις για τους γάτους.

«Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν διαθέτουν τα κονδύλια, δεν υπάρχει θέληση για να γίνει κάτι, δεν αναλαμβάνει ευθύνη η κυβέρνηση για τα αδέσποτα τα οποία περιμέναμε να αναλάβει εδώ και τόσα πολλά χρόνια», σημείωσε.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια που αφορούν τους σκύλους, η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει μαζέψει τις τροπολογίες και τέθηκαν για συζήτηση.

«Βλέπουμε τώρα το κείμενο που ήρθε από την κυβέρνηση, γίνεται μία συζήτηση άρθρο με άρθρο και ανάλογα με τις εισηγήσεις τις οποίες βλέπουμε από τις τροπολογίες, θα κάνουμε αλλαγές ή όχι», είπε.

Πρόσθεσε ότι «τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο όπου συζητήσαμε τι σημαίνει οχληρία. Μας είπαν οι τοπικές αρχές ότι δεν μπορούν να πάρουν μέτρα με βάση τον ορισμό της οχληρίας που υπήρχε στον νόμο μέχρι τώρα, για αυτό και ζητήσαμε τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας να έρθει να μας εισηγηθεί ποια είναι η φράση η οποία πρέπει να είναι μέσα στον νόμο για να μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο της οχληρίας οι τοπικές αρχές».

Επίσης, «συζητούμε τώρα για τις επικίνδυνες ράτσες σκύλων, υπάρχει ένα θέμα που έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση εάν κάποιος κακοποιεί ένα σκύλο αλλά έχει τρεις σκύλους, αν θα γίνει κατάσχεση ενός από αυτούς, και πού θα πάει», συμπλήρωσε.

«Αυτά τα ερωτήματα τα οποία συζητούμε και σπαταλούμε τον χρόνο μέσα στις Επιτροπές, είναι πράγματα που έπρεπε να τα λύσει η κυβέρνηση πριν έρθουν στη Βουλή», υπογράμμισε.

Ακόμη, δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο «έχουν προστεθεί πάρα πολλές ποινές, τι σημαίνει επικίνδυνη ράτσα, ποιος την πιστοποιεί, τι γίνεται εάν έχω επικίνδυνα επεισόδια, τι γίνεται αν έχει κακοποίηση, πώς γίνεται η εγγραφή του σκύλου, ποιος θα αποφασίσει αν θα θανατωθεί ή όχι ένας σκύλος, πού θα πάει και ποια είναι τα καταφύγια, τι γίνεται στην κατάσχεση κ.ά.».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα