ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριετές μνημόνιο για στήριξη ατόμων με ιστορικό εξάρτησης

01 Αυγούστου 2022, 12:27

images

Τριετές μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση και ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Χρίστος Μηνά για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στίγματος ατόμων με ιστορικό ουσιοεξάρτησης, στρέφοντας τη προσοχή στις ευάλωτες ομάδες ανηλίκων.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, η κ. Ανθούση σε χαιρετισμό της ανέφερε ότι το Μνημόνιο θεσμοθετεί τους τρόπους της συνεργασίας αυτής και τον καθορισμό του τρόπου και των διαδικασιών προώθησης δράσεων, έτσι ώστε και τα δύο μέρη να συμβάλουν στην άμβλυνση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης και της κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και ο ορθός χειρισμός και η πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών ευρύτερα, βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Με τη σειρά του ο κ. Μηνά, ανέφερε ότι η υπογραφή του μνημονίου αναβλήθηκε λόγω του θανάτου της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Πρόσθεσε ότι στόχος στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής 2021-2028 και του Σχεδίου Δράσης 2021-2023, είναι οι πυλώνες για την κοινωνική επανένταξη των ατόμων με ιστορικό εξάρτησης και όχι μόνο, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού, αξιοποίηση των λειτουργών και θεραπευτικών προγραμμάτων της ΑΑΕΚ και στήριξη των ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά και οι νέοι.

Σημείωσε ακόμη ότι διασυνδέουν τα επιδόματα πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) από λήπτες ή άτομα που κάνουν αίτηση να εντοπίζονται και με τη συγκατάθεση τους να παραπέμπονται για θεραπεία.

«Είναι δύο καινοτομίες που ολοκληρώνονται και θα προωθηθούν στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου», πρόσθεσε.

Πρόνοιες Μνημονίου Συνεργασίας

Ειδικότερα, το τριετές αυτό μνημόνιο συνεργασίας προνοεί:

- τη διαμόρφωση ξενώνων και τον καταρτισμό εντατικού ημερήσιου προγράμματος πρόληψης για ανήλικους με προβλήματα ή συμπτώματα διαταραχής διαγωγής,

- την εφαρμογή πρωτοκόλλου για εντοπισμό και παραπομπή ανηλίκων και νεαρών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στα θεραπευτικά προγράμματα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ,

- τη δημιουργία και την εφαρμογή πρωτοκόλλου για εντοπισμό και παραπομπή ατόμων με προβλήματα ουσιοεξάρτησης από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ για σκοπούς αξιολόγησης και παραπομπής σε θεραπεία,

- την εφαρμογή προγράμματος διασύνδεσης αποφυλακισθέντων προσώπων που αντιμετωπίζουν ή αντιμετώπιζαν προβλήματα ουσιοεξάρτησης σε υποστηρικτικές υπηρεσίες,

- την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων σε παιδιά και νέους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες του Υφυπουργείου, καθώς και

- την παροχή τακτικών εκπαιδεύσεων σε θέματα εξαρτήσεων, εκ μέρους της Αρχής, σε εργαζόμενους των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου.

Η κ. Ανθούση σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της πάγιας στρατηγικής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για διασφάλιση της προστασίας των παιδιών, επικεντρώνονται στην ευάλωτη ομάδα των ανηλίκων.

«Θέτουμε ως προτεραιότητά μας την ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχευση τα παιδιά που διαβιούν σε οικογενειακά περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα γονικής σύγκρουσης, χαλαρές οικογενειακές σχέσεις και όρια, ή με γονείς με προβλήματα ουσιοεξάρτησης», υπογράμμισε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα