ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρέχουν για ένταξη ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, αποζημιώσεις και αποστολές ασθενών

30 Αυγούστου 2022, 11:00

images

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για ένταξη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΤΑΕΠ) στο ΓεΣΥ, οι αποζημιώσεις των νοσηλευτηρίων με ποιοτικά κριτήρια και το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή τα ΤΑΕΠ που λειτουργούν εντός του ΓεΣΥ είναι αυτά του ΟΚΥπΥ και το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Mediterranean στη Λεμεσό.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη δύο ή τρία νοσοκομεία παγκύπρια τα οποία έχουν ΤΑΕΠ, ένα νοσηλευτήριο στη Λάρνακα, ένα στη Λευκωσία και ένα στην Πάφο που ενδιαφέρεται να λειτουργήσει αλλά αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί.

«Με αυτά τα νοσηλευτήρια θα προχωρήσουμε να κάνουμε κάποιες διαβουλεύσεις. Εάν καταλήξουμε καλώς, διαφορετικά θα πρέπει να κλείσουν τα ΤΑΕΠ που έχουν με βάση την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου».

Συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για να απαντήσουν αυτά τα νοσηλευτήρια για το αν θα εντάξουν τα ΤΑΕΠ τους στο ΓεΣΥ, «γιατί εντός Σεπτεμβρίου θα έχουμε τις επαφές μαζί τους».

Με ποιοτικά κριτήρια οι αποζημιώσεις νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ

Όσον αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στις αποζημιώσεις των νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης σχολίασε ότι το μνημόνιο που υπογράφηκε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) προβλέπει ότι θα ξεκινήσει μία μεταβατική περίοδος, όπου το ποσό που πολλαπλασιάζεται για κάθε περιστατικό θα βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια.

«Έτσι, θα γίνουν κάποιες αλλαγές εντός του 2023 όσον αφορά αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή, θα καθοριστούν ποιοτικά κριτήρια σε σχέση με τα νοσηλευτήρια, τα οποία θα αντικατοπτρίζουν και την αποζημίωση τους».

Σημείωσε ότι για όλα τα νοσηλευτήρια, θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια, καθώς επίσης περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν σύντομα προς ανακοίνωση, λόγω του ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια σε αυτό το στάδιο.

Σε διάλογο με το Υπ. Υγείας για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό 

Ο ΟΑΥ βρίσκεται σε διάλογο με το Υπ. Υγείας όσον αφορά τις διαδικασίες που θα τηρούνται για την αποστολή των ασθενών στο εξωτερικό.

Σημείωσε επίσης ότι η αποστολή των ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εκτός ΓεΣΥ, δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ΟΑΥ.

Αναφορικά με τα €120 εκατ. που ζητήθηκε να καταβληθούν από τον ΟΑΥ για κάλυψη δαπανών του Υπ. Υγείας για αποστολή ασθενών σε νοσοκομεία εκτός ΓεΣΥ, ο κ. Τσινωντίδης δήλωσε ότι στάλθηκε μία επιστολή που έλεγε ότι υπάρχουν στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ αυτά τα χρήματα, όμως δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το στάδιο.

«Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού ετοιμάζεται, όμως, δαπάνες τις οποίες δεν ελέγχει ο οργανισμός δεν μπορεί να τις καταβάλει σε άλλον οργανισμό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι γίνονται επαφές με το Υπ. Υγείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπ. Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το εν λόγω θέμα είναι σε εξέλιξη και ότι όταν θα είναι έτοιμος ο ΟΑΥ θα το αναλάβει, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος του Υπ. Υγείας είναι να διασφαλίσει ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα