ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Σεπτέμβριο συζητούν ξανά για ευθανασία

02 Ιουνίου 2023, 13:36

images

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών η πρόταση νόμου που αφορά τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών που είναι σε καταληκτικό στάδιο ή αλλιώς την ευθανασία.

Συγκεκριμένα, την εν λόγω πρόταση νόμου κατέθεσε χθες στη Βουλή η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση του ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, ευρίσκονται σε μη αναστρέψιμο στάδιο και επιθυμούν να τερματίσουν τη ζωή τους, έχοντας έναν ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο. 

Ακόμη, η πρόταση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις επιτέλεσης πράξεων ιατρικώς υποβοηθούμενου τερματισμού της ζωής και της νομιμοποίησης ιατρών να προβαίνουν σε μία από τις δύο καθοριζόμενες στον υπό ψήφιση νόμο μεθόδους, ήτοι της ενεργητικής ευθανασίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, αναφορικά με ασθενείς οι οποίοι ευρίσκονται σε μη αναστρέψιμο καταληκτικό στάδιο, υπόκεινται σε έντονο πόνο και αφόρητη ταλαιπωρία και εν πλήρη διανοία εκφράζουν έντονα και επίμονα την επιθυμία να τερματίσουν τη ζωή τους, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν έναν ανώδυνο και αξιοπρεπή θάνατο. 

Στην Κύπρο η δημόσια συζήτηση για το εν λόγω θέμα, άνοιξε σε δύο ημερίδες που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο και στις οποίες τοποθετήθηκαν και Δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το θέμα συζητήθηκε και σε τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής όπου παρουσιάστηκαν μελέτες και έρευνες από την Επιτροπή Βιοηθικής και άλλους φορείς.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, ο ασθενής δεν επιλέγει ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο αφού πρόκειται για αναπόφευκτο θάνατο σε σύντομο διάστημα,  συνεπώς ο ασθενής αποφασίζει για τις συνθήκες θανάτου.

Η κ. Χαραλαμπίδου τονίζει ότι το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια συνεπάγεται και το δικαίωμα στον θάνατο με αξιοπρέπεια.

Σημειώνεται ότι ήδη σε αριθμό Ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο έχουν ήδη προχωρήσει σε νομιμοποίηση, υπό όρους και προϋποθέσεις, είτε της ενεργητικής ευθανασίας είτε της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, είτε και των δύο μορφών.

Υπέρ της ευθανασίας οι περισσότεροι Κύπριοι

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ), με στόχο τη διερεύνηση γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού σχετικά με την ευθανασίατο 59% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα ανέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (59%) δήλωσαν ότι  συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της ευθανασίας ή της υποβοηθούμενης από γιατρό αυτοκτονίας ή θανάτου στην Κύπρο.

Ακόμη, το 61% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ότι οι άνθρωποι έχουν  δικαίωμα να επιλέξουν τον θάνατο μέσω της ευθανασίας, με το 79% να υποστηρίζει ότι  το δικαίωμα αυτό μπορεί να το έχει κάποιος στην περίπτωση ανίατης και βασανιστικής χρόνιας αρρώστιας ή όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και οι επιλογές για  ανακούφιση του πόνου.

Αναφέρεται επίσης ότι το θέμα της ευθανασίας και της υποβοηθούμενης από γιατρό αυτοκτονίας ή θανάτου φαίνεται να ενδιαφέρει την κοινή γνώμη της Κύπρου, αφού η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (47%) δήλωσε ότι έχει κάποιες γνώσεις για το θέμα, ενώ ένα 19% δήλωσε ότι έχει ακριβείς γνώσεις.

Αυτό διαφαίνεται και από τη δήλωση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων (69%), ότι γνωρίζει πως σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης η ευθανασία είναι νόμιμη διαδικασία.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα