ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύσταση συμβουλευτικής ομάδας για άτομα με αναπηρίες

03 Απριλίου 2023, 06:00

images

Την πρόθεση για σύσταση συμβουλευτικής ομάδας για θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες εξέφρασε δημόσια η Yφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρη Λαμπριανίδη, να βλέπει θετικά την εν λόγω πρόθεση.

Σύμφωνα με την υφυπουργό η συμβουλευτική αυτή ομάδα θα απαρτίζεται από άτομα με αναπηρίες και σε αρχικό στάδιο θα χαρτογραφήσει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει προτεραιοποίηση και υλοποίησή τους.

Ο κ. Λαμπριανίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι κάθε δράση που δίνει φωνή στα άτομα με αναπηρίες είναι θετική.

«Το βλέπω θετικά διότι είναι σημαντικό τα άτομα με αναπηρίες να έχουν άμεση πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να μπορούν να ενημερώνονται έγκαιρα και αξιόπιστα για τα θέματα που τους αφορούν», σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι το ζήτημα είναι να εκπροσωπούνται όλες οι ομάδες των ατόμων με αναπηρίες, μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων τους όπως προνοεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Ο κ. Λαμπριανίδης πρόσθεσε ότι εκκρεμεί μία συνάντηση με την υφυπουργό. «Έχουμε επικοινωνήσει με το υφυπουργείο αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για συνάντηση. Θεωρώ ότι θα είναι στις αρχές του Απρίλη», είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ατόμων με Αναπηρίες που λειτουργούσε κάτω από το υπουργείο εργασίας το οποίο έχει αρμοδιότητα βάσει νόμου να χαράζει πολιτική για τα άτομα με αναπηρίες.

Επίσης, υπάρχει και η Συμβουλευτική Επιτροπή στην Επίτροπο Διοικήσεως που είναι ο μηχανισμός παρακολούθησης για υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ, στο οποίο εξίσου συμμετέχουν άτομα με αναπηρίες.

«Αν θα δημιουργήσει και η υφυπουργός συμβούλιο, τα τρία αυτά συμβούλια θα πρέπει να μην επικαλύπτουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τους.

Εύκολη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

Ανάμεσα στα θέματα που θα θέσει η ΟΠΑΚ ενώπιον της Υφυπουργού, είναι και το θέμα της πρόσβασης υπηρεσιών προς τις οικογένειες με άτομα με αναπηρίες.

Όπως εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης, αφορά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Γραφείου Ευημερίας για να μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους και το σκοπό τους καλύτερα και να έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες και την κοινωνία.

Ακόμα ένα θέμα είναι να υπάρχει εύκολη πρόσβαση των οικογενειών που χρειάζονται στήριξη προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και να υπάρχει εξειδίκευση για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

Ψηφιοποίηση υποβολής αίτησης ΕΕΕ

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τους λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) προς την υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας για να μπορούν να ενημερώνονται εύκολα για προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή για θέματα που αφορούν το ΕΕΕ.

Σημείωσε ότι είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση της υποβολής αίτησης για το ΕΕΕ, με στόχο οι διαδικασίες να είναι πολύ πιο γρήγορες.

Ανέφερε επίσης τη δημιουργία μίας γραμμής έκτακτης ανάγκης με την οποία ο κάθε πολίτης ο οποίος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται είτε υποστήριξη μέσω υπηρεσιών, είτε χρήματα γιατί δεν έχει καθόλου, να μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα η ανάγκη μέχρι να εξεταστεί η αίτηση για το ΕΕΕ.

«Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών ή πολιτών οι οποίοι δεν έχουν έσοδα, θα κάνουν αίτηση για να λάβουν ΕΕΕ, αλλά συνεχίζουν να μην έχουν έσοδα μέχρι να λάβουν το ΕΕΕ. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζει και την αξιοπρεπή διαβίωση τους», υπογραμμίζει.

Προσθέτει ότι «πέραν από αυτά, είναι και τα διάφορα επιδόματα τα οποία προσφέρονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, κάποια από τα οποία πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα». Για παράδειγμα, η οικονομική βοήθεια για απόκτηση αυτοκινήτου σε άτομα με αναπηρίες ή το επίδομα διακίνησης το οποίο χρειάζεται να αναθεωρηθεί λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος καυσίμων.

Εκκρεμεί νομοθεσία κοινωνικής πρόνοιας για ΑμεΑ

Ο κ. Λαμπριανίδης δήλωσε ότι εκκρεμεί μία νομοθεσία η οποία είχε εξαγγελθεί από την αείμνηστη υπουργό εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία αφορά την κοινωνική πρόνοια προς τα άτομα με αναπηρίες και θα διαχωρίσει τα άτομα με αναπηρίες από τον νόμο του ΕΕΕ.

Η εν λόγω νομοθεσία καθυστέρησε να δημιουργηθεί, είπε, προσθέτοντας ότι «απ’ ότι έχουμε αντιληφθεί είναι λόγω της καθυστέρησης της διαβούλευσης από την ΚΥΣΟΑ με το κράτος».

Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της εργασίας, το οποίο «είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αναπτύξει εργαλεία και μηχανισμούς για να προσφέρουμε κατάλληλη εργασία σε περισσότερα άτομα με αναπηρίες και την ίδια στιγμή όσα άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να εργαστούν, να τυγχάνουν καλύτερης στήριξης».

Αποκοπή ΕΕΕ λόγω περιουσιακών στιοχείων

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες που τους αποκόπτεται το ΕΕΕ λόγω της περιουσίας τους, ανέφερε ότι υπάρχουν πρόνοιες στη νομοθεσία που καθορίζουν τους δικαιούχους και τι περιουσία δικαιούται να έχει κάποιος για να είναι δικαιούχος του ΕΕΕ.

«Αν κάποιος υπερβεί τις πρόνοιες του νόμου, είναι λογικό ότι το επίδομα θα διακοπεί», είπε.

Σημείωσε, όμως, ότι οι πρόνοιες αυτές είναι μεν καλύτερες από τις πρόνοιες που είχε το δημόσιο βοήθημα, αλλά για κάποια άτομα με αναπηρίες είναι άδικες.

«Δηλαδή, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες, για παράδειγμα με νοητική αναπηρία, και οι γονείς τους τους αφήνουν κάποια χρήματα κληρονομιά, για να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν υπηρεσίες όταν δεν θα ζουν πλέον οι γονείς τους», εξήγησε.

«Είναι περιπτώσεις όμως που ο νόμος πρέπει να αναθεωρηθεί για να εξυπηρετεί καλύτερα και πιο δίκαια τους πολίτες που έχουν κάποιες κοινωνικές ανάγκες και ιδιαίτερα τα άτομα με σοβαρές αναπηρίες τα οποία δεν μπορούν να εργαστούν», σημείωσε.

Δεν είναι προσβάσιμα τα σχολεία για ΑμεΑ

Όπως δήλωσε, άλλο ένα θέμα αφορά τα σχολεία, τα οποία δυστυχώς δεν είναι ακόμα προσβάσιμα όλα.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται κάθε φορά που έχουμε εκλογές και τα εκλογικά κέντρα είναι στα σχολεία. Αυτό δείχνει ότι το υπουργείο παιδείας ακόμα δεν έχει επενδύσει αρκετά για να μεταμορφωθούν όλα τα σχολεία μας και να είναι πλήρως προσβάσιμα για όλα τα παιδιά», υπέδειξε.

Σχετικά με την ένταξη των παιδιών με αναπηρίες στο ενιαίο σχολείο, ανέφερε ότι «δεν είμαι ο αρμόδιος για να εκφράσω άποψη, αλλά ακούγοντας τους γονείς των παιδιών που είναι σε ειδικές μονάδες, υποστηρίζουν και τεκμηριώνουν ότι χρειάζεται να συνεχίσουν οι ειδικές μονάδες για κάποια παιδιά και για άλλα παιδιά πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη στήριξη για να είναι στην ενιαία εκπαίδευση».

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα τεράστιο θέμα και η φιλοσοφία μας γύρω από αυτό το θέμα είναι ότι το κράτος πρέπει να έχει κατάλληλους μηχανισμούς αξιολόγησης για να προσφέρει στο κάθε παιδί τη στήριξη που χρειάζεται τόσο για να φοιτήσει, αλλά και για να αξιοποιηθούν οι ικανότητες και οι δυνατότητες του».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα