ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνέχεια στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στα νοσοκομεία

31 Οκτωβρίου 2023, 16:41

images

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των μέτρων στα νοσοκομεία.

Η Υπ. Υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τις συντεχνίες, ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα είναι για ελαχιστοποίηση του χάσματος μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών.

Πρόσθεσε ότι η προσήλωση είναι να βρεθεί ένα κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και να γίνει διαπραγμάτευση σε αυτό το θέμα, «το οποίο όπως πληροφορούμε έχει δυόμισι χρόνια που παραπαίει».

«Σκοπός είναι να ακούσω και τις δύο πλευρές, σήμερα άκουσα τις συντεχνίες, το αίτημα τους για συλλογική σύμβαση είναι θεμιτό», ανέφερε.

Σημείωσε ότι θα έχει συνάντηση και με τον ΟΚΥπΥ και τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί κοινή συνάντηση.

«Αυτό που έντονα έχει λεχθεί σήμερα από τις συντεχνίες είναι ότι σίγουρα θέλουν τις κλίμακες ή τη δομή είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο και όπως είπαν είναι σίγουρα ευέλικτες και στα άλλα σημεία και σίγουρα δεν είναι αρνητικοί στην αξιολόγηση των υπαλλήλων για σκοπούς ανέλιξης» είπε.

Σκοπός της, όπως τόνισε η κ. Κανάρη, είναι να πραγματοποιήσει πολύ σύντομα συνάντηση με το ΔΣ του ΟΚΥπΥ και να μεταφέρει τις θέσεις των συντεχνιών, ούτως ώστε όπως είπε να επιτευχθεί λύση.

«Την ερχόμενη εβδομάδα με μια κοινή συνάντηση μεταξύ των δυο μερών και με τη παρουσία μου να προσπαθήσουμε μέσα από τον διάλογο να βρεθεί η κοινή συνισταμένη αλλά και να υπάρξει απομάκρυνση από τον κίνδυνο επέκτασης των απεργιακών μέτρων» πρόσθεσε.

Τέλος η Υπουργός τόνισε ότι  η υγεία του κάθε κύπριου ασθενή δεν μπορεί διατρέχει  κίνδυνο με το κλείσιμο των νοσηλευτηρίων «άρα πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Υγείας είναι να μην έχουμε αυτές τις απεργίες στα νοσηλευτήρια μας, τα οποία είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ» συμπλήρωσε.

Απλό το αίτημα των συντεχνιών

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μίλησε εκ μέρους όλων των συντεχνιών ανέφερε ότι εξήγησαν στην Υπουργό τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία δύο χρόνια για επίτευξη συμφωνίας συλλογικής σύμβασης με τον ΟΚΥπΥ.

Το αίτημα μας, σημείωσε, είναι πολύ απλό, να έχουμε ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις.

«Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό το οποίο υπάρχει σε παρόμοιους οργανισμούς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα» είπε.

Δηλαδή, εξήγησε, «ζητάμε την τοποθέτηση των εργαζομένων σε ένα πλαίσιο στο οποίο να ξέρουν από που ξεκινούν και πως προχωρούν», κάτι το οποίο όπως τόνισε είναι πολύ σημαντικό για τη δυνατότητα του οργανισμού να αναπτυχθεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, εκπρόσωποι των συντεχνιών έθεσαν υπόψιν της Υπουργού και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις και τα κενά που παρουσιάζονται σε ανθρώπινο δυναμικό.

«Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρξει τοποθέτηση του προσωπικού πάνω σε ένα πλαίσιο αρχών που να έχει να κάνει με τα καθήκοντα του Οργανισμού και ένα πλαίσιο δομής και από εκεί και πέρα εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό, είμαστε στη διάθεση του Οργανισμού να βρούμε λύσεις που να βοηθούν τον Οργανισμό να ανταπεξέλθει στον κεντρικό ρόλο που έχει μέσα στο ΓεΣΥ», διευκρίνισε.

Οι γραμμές για τον ΟΚΥπΥ συμπλήρωσε, όπως και για άλλους παρόμοιους Οργανισμούς είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια αντιστοιχία θέσεων/καθηκόντων με μισθοδοσία.

«Υπάρχει και σε άλλους Οργανισμούς. Έχει δαιμονοποιηθεί η συζήτηση ότι θέλουμε να τους κάνουμε δημόσιους υπαλλήλους. Να παραπέμψω να δείτε και άλλους παρόμοιους οργανισμούς στον τομέα της Υγείας όπως είναι το ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου για παράδειγμα που υπάρχουν και λειτουργούν κλίμακες μισθοδοσίας και αυτό δεν είναι σε βάρος του οποιουδήποτε Οργανισμού», κατέληξε.

 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα