ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο σκαμνί η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβιάσεις δικαιωμάτων γυναικών

20 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Σε καταγγελία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, θα προχωρήσει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, Σουζάνα Παύλου, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου συζητήθηκε το θέμα της άρνησης αναισθησιολόγων του Μακάριου Νοσοκομείου να συμμετέχουν σε αμβλώσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ινστιτούτου, «την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη όπου φέτος εξετάζεται στη Γενεύη η πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σύμβαση εξάλειψης όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών, θα καταγγείλω την Κύπρο για πολλαπλές παραβιάσεις. Δεν είναι μόνο θέμα της σύμβασης για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και παραβίαση της σύμβασης κατά των βασανιστηρίων».

Παράλληλα, όπως διαφάνηκε μέσα από τη χθεσινή συζήτηση, η άρνηση των έξι (από τους οκτώ) αναισθησιολόγων του Μακάριου Νοσοκομείου οι οποίοι για θρησκευτικούς λόγους δεν συμμετέχουν σε διαδικασία άμβλωσης στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτή γίνεται για ιατρικούς λόγους, αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας.

Το θέμα συζητήθηκε μετά τις καταγγελίες γυναικών οι οποίες βρέθηκαν σε αυτή τη θέση και πέραν από τη ψυχολογική πίεση που πιθανόν να βίωσαν κατά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ήρθαν αντιμέτωπες και με την άρνηση των επαγγελματιών υγείας να πράξουν τα καθήκοντά τους.

Σημειώνεται ότι πριν τις 12 εβδομάδες της κύησης, οι επαγγελματίες υγείας έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την συμμετοχή τους σε διαδικασία άμβλωσης αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Έκθεση γεγονότων και πειθαρχική έρευνα

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησε έκθεση γεγονότων αλλά και διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας από τον Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για την καταγγελία γυναίκας, σύμφωνα με την οποία η προγραμματισμένη διαδικασία άμβλωσης στην οποία υποβαλλόταν (με ιατρικούς λόγους να συντρέχουν) διακόπηκε δύο φορές.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, ο γιατρός που άρχισε τη διαδικασία άμβλωσης, δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει πριν τελειώσει η βάρδια του και ο επόμενος αρνιόταν να συμμετέχει.

Εκτός από τον γυναικολόγο, αρνήθηκαν να συμμετέχουν και δύο αναισθησιολόγοι. Αποτέλεσμα αυτού, τονίστηκε, ήταν να ταλαιπωρείται για πέντε ημέρες η γυναίκα.

«Πέντε μέρες πόνου, θυμού, ταλαιπωρίας για εμένα και για το έμβρυο»

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, αφού τα αποτελέσματα του πρώτου μεγάλου υπέρηχου της εγκυμοσύνης έδειξαν ψηλό ποσοστό τρισωμίας 21, προχώρησε σε αμνιοκέντηση με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους του ζευγαριού.

« Έχω άλλα δυο παιδιά, ένα με ελαφριά σωματική αναπηρία, τα οποία υπεραγαπάμε και θέλαμε και τρίτο. Τρία παιδιά να μπορούμε να τους προσφέρουμε μια καλή ποιότητα ζωής και την ελευθερία να γίνουν καλοί άνθρωποι και να πραγματοποιήσουν τα όποια όνειρα θα είχαν στη ζωή τους».

Στη συνέχεια μιλώντας και με το Ινστιτούτο Γενετικής, η καταγγέλλουσα έκλεισε ραντεβού για τερματισμό της κύησης στο Μακάριο Νοσοκομείο.

«Παρασκευή πρωί με παίρνουν τηλέφωνο από το Μακάριο και μου λένε ότι μπορώ να πάω μέσα για να αρχίσει η διαδικασία. Η χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να γίνει σε μέρα που ο γιατρός είναι στο νοσοκομείο, ελπίζοντας πως η διαδικασία θα τελειώσει πριν τελειώσει η μέρα. Στα εξωτερικά ιατρεία της γυναικολογικής, οι πλείστες μαίες με γνωρίζουν. Ξέρουν τα δυο μου παιδιά τα οποία γεννήθηκαν εκεί, ξέρουν το ιστορικό των εγκυμοσύνων μιας και είναι η τρίτη εγκυμοσύνη που εμπιστεύομαι στα πολύ ικανά χέρια τους και την μεγάλη τους καρδιά. Μια κλαίει μαζί μου», ανέφερε.

«Περιμένοντας ακούω κάποιο άτομο να λέει έντονα ότι «δεν είναι αποβολή αυτό, είναι έκτρωση. Προσπαθώ να συγκρατήσω τα δάκρυα μου. Δεν το κάνω για μένα. Πήρα μια δύσκολη απόφαση γιατί αυτό θεωρώ σωστό για τα δυο μου παιδιά. Αγαπώ το παιδί που κουβαλάω και πάντα θα το αγαπώ. Το θέλαμε και το προσπαθήσαμε. Για εμάς έχει όνομα. Αλλά πρέπει να σκεφτώ το μέλλον των παιδιών μου που ήδη πατάνε σε αυτή τη Γη», τόνισε.

Όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα, Παρασκευή μεσημέρι πήρε την πρώτη δόση του απαιτούμενου φαρμάκου για να ξεκινήσει η διακοπή της κύησης.

Το βράδυ της ανακοινώνουν ότι θα διακόψουν την αγωγή, αφού όπως την ενημέρωσε η γυναικολόγος, εάν τύχει άλλη γέννα σε πιθανές επιπλοκές δεν θα μπορούσαν τρέξουν και τις δυο.

«Συμφωνώ μιας και δεν έχω επιλογή. Αλλάζει η μέρα (Σάββατο). Επιστρέφει ο γιατρός. Συνεχίζουμε κανονικά. Κανένα αποτέλεσμα».

Κυριακή την ενημερώνουν ότι ο/η γιατρός που αναλαμβάνει την εφημερία δεν θέλει να λάβει μέρος στη διαδικασία τερματισμού εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με την ίδια, Δευτέρα επιστρέφει ο γιατρός στα εξωτερικά και ξαναρχίζει η διαδικασία η οποία αυτή τη φορά δεν διακόπτεται.

Η γυναίκα παρόλη την ταλαιπωρία, αναφέρει ότι δεν μέμφεται τους γιατρούς που δεν θέλουν να λαμβάνουν μέρος σε τερματισμό αφού όπως σημειώνει, στο τέλος της μέρας είναι άνθρωποι και έχουν δικαίωμα στις πεποιθήσεις τους.

«Η διακοπή όμως μιας διαδικασίας που δεν έχει επιστροφή είναι απάνθρωπη. Και δεν «τιμωρεί» μόνο την μητέρα. Ταλαιπωρεί και το έμβρυο. Δεν υπάρχει κανένα κέρδος για κανέναν. Καμία μάνα δεν φτάνει στη δική μου απόφαση χωρίς να το σκεφτεί εκατό φορές, χωρίς να ξενυχτήσει, να κλάψει, να νιώσει αβοήθητη. Καμία δεν περνάει αυτή την διαδικασία ελαφρά την καρδιά».

Όπως τονίζει, «πρέπει να υπάρχει και ένας μηχανισμός που να φροντίζει την όσο γίνεται ομαλή συνέχεια των διαδικασιών και να προστατεύει το δικαίωμα των γυναικών στη σωματική και ψυχολογική τους υγεία κατά και μετρά την διαδικασία».

Αρνούνται να συμμετέχουν σε αμβλώσεις

Παράλληλα, όπως επεσήμανε στην Επιτροπή η εκπρόσωπος του συνδέσμου οικογενειακού προγραμματισμού, Μαρία Επαμεινώνδα, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια στα κρατικά νοσηλευτήρια «δεν είναι μόνο αναισθησιολόγοι που αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες αλλά και γυναικολόγοι. Επίσης δεν αφορά μόνο τους γιατρούς του Μακάριου Νοσοκομείου αλλά και τα νοσοκομεία των άλλων πόλεων».

Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε περίπτωση γυναίκας θύματος βιασμού που επιθυμούσε να προβεί σε άμβλωση και έπρεπε να μεταφερθεί από το Παραλίμνι στο Μακάριο Νοσοκομείο Λευκωσίας λόγω άρνησης του γιατρού να συμμετέχει στην άμβλωση.

«Και σκεφτείτε πόσες άλλες γυναίκες βίωσαν παρόμοια κατάσταση αλλά δεν προχώρησαν σε καταγγελίες», είπε.

Επίσης, η κ. Επαμεινώνδα ήγειρε το θέμα της μη κάλυψης της αντισύλληψης μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) αλλά και της μη επαρκούς ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για το θέμα της πρόληψης.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα