ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πειθαρχική έρευνα για ταλαιπωρία γυναίκας που έπρεπε να υποβληθεί σε άμβλωση

19 Φεβρουαρίου 2024, 11:41

images

Έκθεση γεγονότων και πειθαρχική έρευνα για την καταγγελία γυναίκας ότι αναισθησιολόγοι στο Μακάριο Νοσοκομείο διέκοψαν δύο φορές τη διαδικασία άμβλωσης της, ενώ υπήρχε ιατρικός λόγος, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή που συζήτησε σήμερα το θέμα, ο γιατρός που άρχισε τη διαδικασία έκτρωσης δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει πριν τελειώσει η βάρδια του και ο επόμενος αρνιόταν να συμμετάσχει.

Εκτός από τον γυναικολόγο, αρνήθηκαν να συμμετέχουν και δύο αναισθησιολόγοι. Αποτέλεσμα αυτού, τονίστηκε, ήταν να ταλαιπωρείται για πέντε ημέρες, τόσο η ίδια όσο και το έμβρυο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Αν. Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος, Στάλω Παναουρή, οι έξι από τους οκτώ αναισθησιολόγους αρνούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία της άμβλωσης.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που συντρέχει ιατρικός λόγος γιατροί και αναισθησιολόγοι δεν μπορούν να αρνηθούν την άμβλωση.

Όπως αναφέρθηκε και πρόσφατα, οι αναισθησιολόγοι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αρνούνται να προχωρήσουν σε τερματισμό εγκυμοσύνης (έκτρωση) λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Κωνσταντίνος Κουρίδης είπε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι ο ΟΚΥπΥ θα ζητήσει διερεύνηση του όλου περιστατικού. 

Τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτό από τον ΟΚΥπΥ οι θρησκευτικές πεποιθήσεις να αποτελούν αιτιολόγηση αρνητικής στάσης σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσίας.

Απο την πλευρά του, ο   Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Χρίστος Χρίστου εξέφρασε εκ μέρους της Διεύθυνσης Λευκωσίας απολογίες προς τη συγκεκριμένη ασθενή, αναφέροντας ωστόσο πως η Διεύθυνση δεν έχει λάβει οποιαδήποτε μέτρα λόγω του η διαδικασία προβλέπει ότι θα πρέπει να προηγηθεί καταγγελία, είτε προς το αρμόδιο Τμήμα, είτε προς τη Διεύθυνση.


Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να υποβάλλεται μια γυναίκα, που καλείται ήδη να διαχειριστεί μια δύσκολη ψυχολογικά κατάσταση, σε μια τέτοια απάνθρωπη διαδικασία. 

«Οι δυο συγκεκριμένοι αναισθησιολόγοι, θα έπρεπε να είχαν απολυθεί από το νοσοκομείο, αφού με βάση το νόμο, δεν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε περιπτώσεις όπως της παραπονούμενης . Πλέον, ο ΟΚΥΠΥ και η διεύθυνση του Μακαρείου έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ ως επιτροπή, έχουμε δεσμευτεί να επιμένουμε σε κατάληξη του όλου θέματος», σημείωσε.


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα