Στήριξη λόγω λειψυδρίας ζητούν οι αγρότες
10 Ιουλίου 2025, 11:35

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που είναι η έλλειψη νερού, το αυξημένο κόστος παραγωγής, το απωλεσθέν εισόδημα αλλά και το απαρχαιωμένο πλαίσιο που χρησιμοποιείται για καταγραφή ζημιών, συζήτησαν στο Λιοπέτρι το βράδυ της Τετάρτης με τις αγροτικές οργανώσεις οι πατατοπαραγωγοί, οι οποίοι αξιώνουν αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος. Απειλείται ο πρωτογενής τομέας από την λειψυδρία, προειδοποιούν οι αγροτικές οργανώσεις που ζητούν στήριξη.
Ο Ανδρέας Κάρυος, Εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών, δήλωσε πως «λόγω της ανομβρίας υπάρχει η δυσκολία στην επόμενη σεζόν και στο 2026 να μην μπορούν οι γεωργοί μας να κάνουν τις σωστές φυτείες που πρέπει με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να έχει λιγότερη προσφορά με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων».
Επίσης, είπε, «έχουμε πρόβλημα με το πλαίσιο, το οποίο είναι απαρχαιωμένο, είναι απομεινάρι του ΟΓΑ και έγινε πριν από 30 χρόνια και το χρησιμοποιούμε σήμερα στον 21ο αιώνα και οι καταγραφές των ζημιών που γίνονται και οι αποζημιώσεις που δίνονται στους παραγωγούς λόγω του υψηλού κόστους είναι μηδαμινές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην λαμβάνουν οτιδήποτε».
Το τρίτο θέμα ανέφερε «είναι ότι πολλά τεμάχια τα οποία γνωρίζουν και οι αγροτικές οργανώσεις είτε χαλίτικα, είτε τουρκοκυπριακά είτε ανήκουν στο Τμήμα Δασών, δεν μπορούν να τα δηλώσουν οι παραγωγοί λόγω του ότι ανηκουν σε κάποιους άλλους και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με αποτέλεσμα να χάνονται προγράμματα που θα μπορούσαν οι πραγματικοί γεωργοί που τα φυτεύουν να τα αξιοποιήσουν».
Έχουμε και ένα πέμπτο πρόβλημα είπε που είναι το Συμβούλιο Πατατών, είπε. «Εάν το Συμβούλιο Πατατών, με τον τρόπο που το χειρίζεται το Υπουργείο, εάν αφήσουν να καταστραφεί, να διαλυθεί, η ζημιά θα μετακυλήσει σε όλη την πατατοκαλλιέργεια σε όλους τους πατατοπαραγωγούς, είτε συνεργάζονται με το συμβούλιο είτε δεν συνεργάζονται με το Συμβούλιο».
Ο κ. Κάρυος ανέφερε ότι «αξιώνουμε απώλεια εισοδήματος για να αντέξουμε όταν και εφόσον υπάρχει νερό να συνεχίσουμε τις εργασίες μας».
Ο Χρίστος Παπαπέτρου Γενικός Γραμματέας ΠΕΚ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίας Πατατών, ανέφερε πως «γίνονται συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Συμβουλίου Εμπορίας Πατατών, στην βάσει της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Οκτώβρη, ότι το Συμβούλιο δεν θα κλείσει αλλά θα μετεξελιχθεί».
Δυστυχώς, πρόσθεσε, «στις συζητήσεις που κάνουμε για την μετεξέλιξη, δεν μας βρίσκουν όλες οι προτάσεις του τμήματος Γεωργίας και του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνους».
Σημείωσε πως «κύρια βασική διαφωνία είναι η διαμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου μέσα στο οποίο απουσιάζουν οι πατατοπαραγωγοί οι οποίοι υποδεικνύονταν από τις αγροτικές οργανώσεις. Για εμάς αυτό είναι κόκκινη γραμμή και εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας».
Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως «όσον αφορά την νέα σεζόν, την νέα φύτευση μετά το καλοκαίρι, με τον προγραμματισμό που υπάρχει λόγω των μειωμένων ποσοτήτων νερού δεν θα δοθεί ούτε λίτρο νερό για να έχουμε νέες φυτείες πατατών».
«Άρα και εμείς ως Συμβούλιο πατατών δυστυχώς δεν θα έχουμε προϊόν για να έχουμε εργασία. Άρα θα πρέπει να δούμε πως προγραμματίζεται η νέα περίοδος στην βάση φυσικά και των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού αλλά και το πώς υλοποιείται το πρόγραμμα για ολιστική και μόνιμη λύση του υδατικού προβλήματος», είπε.
Ο Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, ανέφερε από την πλευρά του πως «η κατάσταση πλέον είναι πολύ τραγική. Από την στιγμή που δεν υπάρχει νερό στον νότιο αγωγό, σημαίνει ότι ο πρωτογενής τομέας στην Κύπρο όχι μόνο κινδυνεύει αλλά οδεύει προς καταστροφή».
«Αυτό το πράγμα για μια ημικατεχόμενη χώρα είναι ολοκληρωτική καταστροφή γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το κυρίαρχο θέμα είναι η επισιτιστική ασφάλεια του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσον αφορά για το τι πρέπει να γίνει, ο κ. Χάμπας ανέφερε πως «θα πρέπει να προσμετρήσει η κυβέρνηση όπως έγινε και σε προηγούμενες περιπτώσεις το 2009 – 2010 όταν υπήρχε τέτοια ανομβρία δόθηκε μια γενναία στήριξη στους αγρότες και μιλάμε για όλο τον αγροτικό κόσμο».
«Θα συζητήσουμε με τους πατατοπαραγωγούς. Θα έλεγα ότι ξεκινάμε με τους πατατοπαραγωγούς για να καλύψουμε και όλους τους κλάδους για να στηριχτεί όλη η Κύπρος. Όλοι οι κλάδοι γιατί είναι πατριωτικό καθήκον να έχουμε τροφή και σήμερα και αύριο διαφορετικά αντιλαμβάνεστε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα», είπε
Ο Κυριάκος Καϊλάς, Πρόεδρος του Παναγροτικού, ανέφερε πως «είναι όντος πολύ ορθά τα όσα έχουν οι συνάδελφοι και ο φίλος ο Ανδρέας Κάρυος. Τα προβλήματα είναι δυσβάσταχτα και είναι εδώ που το κράτος θα πρέπει να έρθει αρωγός να στηρίξει όλους αυτούς τους ανθρώπους αφού με την απερισκεψία κάποιων αφήσαμε την Κύπρο χωρίς νερό».
Ο κ. Καϊλάς ανέφερε πως «υπάρχουν τα ώριμα έργα τα οποία πρέπει να προωθηθούν. Όπως για παράδειγμα το έργο της Μιάς Μηλιάς. Γίνονται κάποιες ενέργειες όμως πρέπει να εντατικοποιηθούν. Είναι 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τα οποία θα δώσουν μεγάλη ανάσα στους πατατοπαραγωγούς στον πρωτογενή τομέα, και στα κτηνοτροφικά και σε όλα».
Σημείωσε πως «τα φράγματα όταν χτίζονταν ήταν καθαρά για αγροτικούς σκοπούς. Για να εξοικονομήσουμε χρήματα οι εκάστοτε κυβερνήσεις (όλες την ίδια πολιτική ακολούθησαν) αυτό το νερό χρησιμοποιείτο και για ανθρώπινη χρήση για τα σπίτια μας ενώ υπήρχε η τεράστια ανάγκη στον πρωτογενή τομέα».
«Αφήσαμε αυτό το νερό να φύγει όλα φτάσαμε σήμερα σε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανά ζήσει σε αυτό τον τόπο. Να θυμηθώ μόνο το 2013 όταν μεταφέραμε νερό με τα τάνκερ. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ χειρότερα. Γι αυτό όλοι πρέπει να σταθούμε να στηρίξουμε αυτό τον κόσμο», είπε.
«Όταν λες ότι δεν μπορείς να δώσει σε αυτό τον κόσμο νερό είναι λες και τον διώχνεις από την δουλειά του. Είτε είναι πατατοπαραγωγός είτε είναι κτηνοτρόφος, ή φθαρτοπαραγωγός ή ανοιχτές καλλιέργειες», σημείωσε.
Ο κ. Καϊλάς ανέφερε πως «θα μείνει ο κόσμος χωρίς φαγητό στο τέλος της ημέρας. Συνεπώς θα πρέπει να τρέξουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και μόνο. Υπάρχουν μέτρα τα οποία και έχουμε εισηγηθεί. Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με την Υπουργού Γεωργίας και ακόμη στέλνουμε και επιστολές όπου ενημερώναμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δούμε πώς να λύσουμε το πρόβλημα».
Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, είπε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γιατί όντως είναι μετά την εισβολή και κατοχή το δεύτερο σοβαρό μας πρόβλημα είναι το υδατικό».
«Συνεπώς αφήνουμε τον κόσμο χωρίς δουλειά πρέπει να τον στηρίξουμε οικονομικά και δεν υπάρχει άλλος τρόπος που η κυβέρνηση να έρθει αρωγός και θα το απαιτήσουμε. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει όλον αυτόν τον κόσμο στον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχει άλλη λύση», ανέφερε.
Tags: αγρότες, Αγροτική Παραγωγή, Έλλειψη νερού, Λειψυδρία