ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Αιθιοπία η Σ. Κυριακίδου για ενίσχυση συνεργασίας ΕΕ - Αφρικής

05 Φεβρουαρίου 2024, 17:39

images

Kοινό διάλογο με εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης και των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νόσων (Africa CDC), θα πραγματοποιήσουν η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου και οι εκπρόσωποι των κρατών μελών.

Η κ. Κυριακίδου βρίσκεται στην Αιθιοπία μαζί με την «Ομάδα Ευρώπη» για την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των συναντήσεων θα συζητηθεί η περαιτέρω συνεργασία σε βασικά παγκόσμια ζητήματα υγείας και θα διερευνήσουν νέους τομείς συνεργασίας. Αυτή η προσέγγιση συνάδει με τη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία και τη νέα δημόσια τάξη για την υγεία στην Αφρική.

Συμφωνα με την κ. Κυριακίδου, με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία, έναν πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και της στρατηγικής Global Gateway, εδραιώνουμε σημαντικούς νέους τομείς εταιρικής σχέσης με τους Αφρικανούς εταίρους μας όσον αφορά την υγεία. Η παγκόσμια υγεία αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής μας, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη Ευρωπαική Επιτροπή , η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία εμβάθυνσης της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αφρικής στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, καθώς οι επενδύσεις της στρατηγικής Global Gateway θα προσφέρουν δυνατότητες παροχής καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες, ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων και ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας στην Αφρική, την Ευρώπη και τον κόσμο.

«Η στρατηγική Global Gateway θα αποτελέσει το επενδυτικό μας σκέλος, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο στόχος αυτός. Η εταιρική μας σχέση ενισχύει ήδη την ισότητα όσον αφορά τα ιατρικά αντίμετρα, καθώς και την ικανότητα των Αφρικανών εταίρων μας να προλαμβάνουν τις υγειονομικές απειλές και να προετοιμάζονται έναντι αυτών, με βάση την αλληλεγγύη που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Επίτροπος θα συμμετέχει σε τελετή υπογραφής συμφωνιών συνεργασίας με τα Africa CDC, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητά τους να θεσπίσουν μια αρχιτεκτονική υγειονομικής ασφάλειας στο επίπεδο όλης της ηπείρου, μέσω της υιοθέτησης της προσέγγισης «Μία υγεία». Με την υποστήριξη της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής, οι συμφωνίες αποσκοπούν στην εντατικοποίηση της επιτήρησης της αλληλούχησης και την ενίσχυση των ικανοτήτων των δικτύων εργαστηρίων δημόσιας υγείας για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση επιδημιών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αντίς Αμπέμπα, η Επίτροπος θα επισκεφθεί επίσης ένα καταφύγιο για γυναίκες και κορίτσια που έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας, θα ανταλλάξει απόψεις με επιστήμονες από το εξειδικευμένο νοσοκομείο Tikur Anbessa και θα συζητήσει με φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα.

Σχετικά Άρθρα