ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη βουλή το κλείσιμο γηριατρικής κλινικής- Πυρά για υποβάθμιση τομέα υγείας

12 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Θορυβημένη είναι η επιτροπή υγείας της βουλής από την ανακοίνωση για κλείσιμο της μοναδικής γηριατρικής στην Κύπρο, με τον πρόεδρό της, Ευθύμιο Δίπλαρο, να εγγράφει θέμα προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, τονίζει ότι «σε μία περίοδο όπου ο στόχος όλων στον τομέα της υγείας θα έπρεπε να ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ανακοίνωση για κλείσιμο της μοναδικής γηριατρικής κλινικής που έχει ως έδρα την Λάρνακα μας έχει ανησυχήσει πολύ».

Είναι γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «που χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας θέτοντας το θέμα στα μέλη της επιτροπής, ζήτησα ως πρόεδρος, να εγγραφεί για συζήτηση το ζήτημα που προκύπτει και τη στάση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας απέναντι στη διεύθυνση της γηριατρικής κλινικής».

Κάλεσμα στον ΟΑΥ

«Ακόμη και τώρα καλώ τον πρόεδρο και τη διεύθυνση του ΟΑΥ να κάνουν δεύτερες σκέψεις, να ανταποκριθούν στο αίτημα της κλινικής», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι  «θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι πώς με τον τομέα της υγείας δεν παίζουμε».

«Αν όλοι όπως λένε νοιάζονται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ και αναφέρομαι στο ΓεΣΥ, τότε θα πρέπει να αντιληφθούν πως μόνο μέσα από την αναβάθμιση των ιατρικών και άλλων υπηρεσιών θα μπορούμε να περηφανευόμαστε για αυτή την μεγάλη κατάκτηση της κοινωνίας», τόνισε.

Μιλώντας με έντονο ύφος, προειδοποίησε ότι «ενέργειες που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς μας και προσωπικά εμένα αλλά και των υπολοίπων μελών της επιτροπής, θα μας βρουν απέναντί τους και δεν θα το επιτρέψουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Διευθυντής της Πολυκλινικής «Αθηνά», Γιάννος Ταφούνας, εξαπέλυσε πρόσφατα πυρά για την απόφαση του ΟΑΥ να κλείσει τη μοναδική γηριατρική κλινική στην Κύπρο, μόλις σε έξι μήνες λειτουργίας, με τον ΟΑΥ να απαντά ότι ο θεσμός δεν είναι ταμείο «επιδότησης».

Η γηριατρική κλινική ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2023.

Αξιολόγηση πλαισίου από ΟΑΥ

Κληθείς από το YgeiaWatch να σχολιάσει τις αντιδράσεις, ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο που λειτουργούν όλα τα νοσηλευτήρια και αυτό είναι γνωστό σε όλους.

«Ο θεσμός δεν είναι ταμείο επιδότησης», τόνισε επισημαίνοντας ότι η κάθε κλινική πρέπει να διαχειρίζεται με σύνεση τα οικονομικά της».

«Από κει και πέρα», συνέχισε, «ο οργανισμός όπως είχε αναφέρει μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου αμοιβής των νοσηλευτηρίων», «θα δίναμε τρεις μήνες για να κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση του συγκεκριμένου πλαισίου.».

«Εάν όντως διαφανούν αδυναμίες από την πρώτη αξιολόγηση, ο οργανισμός δεν θα διστάσει να κάνει διορθωτικές αλλαγές», υπογράμμισε.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα