ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυρά για το κλείσιμο γηριατρικής κλινικής- Πώς απαντά ο ΟΑΥ

10 Ιανουαρίου 2024, 09:22

images

Πυρά για την απόφαση του ΟΑΥ να κλείσει τη μοναδική γηριατρική κλινική στην Κύπρο, μόλις σε έξι μήνες λειτουργίας, εξαπέλυσε ο Γενικός Διευθυντής της Πολυκλινικής «Αθηνά», Γιάννος Ταφούνας, με τον ΟΑΥ να απαντά ότι ο θεσμός δεν είναι ταμείο «επιδότησης».

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Άλφα, ο κ. Ταφούνας, επεσήμανε ότι η τρίτη ηλικία δεν είναι δεύτερης κατηγορίας ασθενείς και «δεν πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε έτσι».

«Αποτύχαμε σαν κράτος να στηρίξουμε τη μοναδική γηριατρική κλινική», τόνισε.

Ο κ. Ταφούνας σημείωσε ότι η γηριατρική κλινική ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2023.

«Δυστυχώς, στους έξι μήνες, προσπαθήσαμε στις συζητήσεις με τον ΟΑΥ να τους δώσουμε να καταλάβουν τί σημαίνει γηριατρική και τί σημαίνει ένα γηριατρικό περιστατικό νοσηλείας. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε την κατάλληλη ανταπόκριση, μας θεωρούν μια απλή παθολογική κλινική», εξήγησε.

Τόνισε ότι ένα γηριατρικό περιστατικό δεν είναι τόσο απλό, σημειώνοντας ότι όταν ένας ηλικιωμένος έρχεται σε μια γηριατρική κλινική πρέπει να γίνεται πλήρης διερεύνηση της ασθένειάς του, επισημαίνοντας ότι «δεν έρχεται μόνο με μία ασθένεια» και αυτό αποτελεί κόστος «το οποίο επιβαρύνεται η κλινική».

Σημείωσε ότι στο εξωτερικό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι γηριατρικές κλινικές εντάχθηκαν στο γενικό σύστημα υγείας, αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία και υπάρχει εξειδικευμένη φροντίδα για τους ασθενείς με ειδικούς γηρίατρους και γίνεται σωστή διερεύνηση του κάθε περιστατικού.

Όσον αφορά την πληρότητα της κλινικής, ανέφερε ότι «δυστυχώς από τα μέσα του Δεκεμβρίου, δεν μπορεί η κλινική να φιλοξενήσει άλλους ασθενείς», σημείωσε.

Ο θεσμός δεν είναι ταμείο επιδότησης

Κληθείς από το YgeiaWatch να σχολιάσει τις αντιδράσεις, ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο που λειτουργούν όλα τα νοσηλευτήρια και αυτό είναι γνωστό σε όλους.

«Ο θεσμός δεν είναι ταμείο επιδότησης», τόνισε επισημαίνοντας ότι η κάθε κλινική πρέπει να διαχειρίζεται με σύνεση τα οικονομικά της».

«Από κει και πέρα», συνέχισε, «ο οργανισμός όπως είχε αναφέρει μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου αμοιβής των νοσηλευτηρίων», «θα δίναμε τρεις μήνες για να κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση του συγκεκριμένου πλαισίου.».

«Εάν όντως διαφανούν αδυναμίες από την πρώτη αξιολόγηση, ο οργανισμός δεν θα διστάσει να κάνει διορθωτικές αλλαγές», υπογράμμισε.

Το θέμα αναμένεται να θέσει έκτακτα στην επιτροπή υγείας της βουλής την Πέμπτη ο πρόεδρος της επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, για να καθοριστεί ημερομηνία συζήτησης, ενώ με βάση τους προγραμματισμούς, η κλινική θα κλείσει τέλη Ιανουαρίου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα