ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εφαρμογή μητρώο ασθενή, χωρίς παραπεμπτικά τρεις κατηγορίες

26 Απριλίου 2023, 14:37

images

Το μητρώο ασθενή που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, θα απαλλάξει τους χρόνιους ασθενείς από ταλαιπωρίες και θα απαλλάξει τους προσωπικούς ιατρούς από κάποιες επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ.

Σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι  «το μέτρο αυτό έχει να κάνει με τους χρόνιους ασθενείς, να κατηγοριοποιήσουμε τους ασθενείς και ίσως κάποιοι ασθενείς να μην χρειάζονται παραπεμπτικά για να πάνε στους γιατρούς τους, όπως οι καρκινοπαθείς».

Η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνιμα Κυριάκου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο εξήγησε ότι «οι προσωπικοί γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του συστήματος πληροφορικής να μπορούν να εντοπίζουν και να απομονώνουν από τον κατάλογο δραστηριοτήτων τους, τους ασθενείς με θαλασσαιμία, καρκίνο και υπερλιπιδαιμία και θα μπορούν να δουν ποιοι είναι οι ασθενείς οι οποίοι από τον κατάλογο τους εντάσσονται στις τρεις αυτές κατηγορίες».

Ο κ. Μιχαήλ, πρόσθεσε ότι «εάν υπάρχει μέσα στο σύστημα ότι ένας ασθενής ανήκει σε μία τις κατηγορίες που έχουν τεθεί , τότε ο ειδικός γιατρός μπορεί να δέχεται τον ασθενή χωρίς παραπεμπτικό αλλά με ραντεβού».

Ο ρόλος του μητρώου ασθενών 

Η κ. Κυριάκου σημείωσε ότι από σήμερα θα είναι πλέον διαθέσιμη για τους προσωπικούς γιατρούς αλλά και τους ειδικούς ιατρούς η δυνατότητα να μπορούν να ξεχωρίζουν κάποιες ομάδες ασθενών από τους υπόλοιπους ασθενείς.

«Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οργανισμός έχει μπει στη διαδικασία σήμανσης συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, κάτι το οποίο δεν θα κάνουν οι ΠΙ, το κάνει ο ΟΑΥ εκ μέρους των ΠΙ», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «αφορά τρεις ομάδες ασθενών με δυνατότητα διεύρυνσης των ομάδων αυτών στο επόμενο διάστημα αλλά και της διαφοροποίησης και διαχείρισης των ασθενών αυτών στο πλαίσιο του συστήματος».

Ειδικότερα, «αποσκοπεί στο να τους δίνει τη δυνατότητα να διαφοροποιούν τις ενέργειες που προγραμματίζουν για τους ασθενείς τους ανάλογα με το ποιες είναι οι ανάγκες των ασθενών», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, «αν ένας ασθενής δεν εντάσσεται σε μία από αυτές τις κατηγορίες, δυνητικά δεν θα χρειάζεται αυξημένη προσοχή από τον ΠΙ».

Αναφορικά με την ένταξη και άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η κ. Κυριάκου σχολίασε ότι «ο διαβήτης έχει κάποιες ιδιαιτερότητες οι οποίες δεν μας επέτρεπαν να εντάξουμε την πάθηση αυτή στην πρώτη φάση, επειδή τα άτομα με διαβήτη έχουν πολλές υποκατηγορίες τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη για να τις καταστήσουμε και αυτές διαθέσιμες στους ΠΙ».

«Επιλέξαμε αυτές τις τρεις κατηγορίες γιατί είναι πιο εύκολο σαν πρώτο βήμα να απομονώσουμε αυτούς τους ασθενείς και να τους βάλουμε αυτή την ειδική σήμανση. Σίγουρα, όμως, αυτό θα διευρυνθεί και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, αυτός είναι ο σκοπός του οργανισμού», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα