ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρεις τύποι διατροφής βοηθούν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους

05 Αυγούστου 2025, 09:00

images

Η γήρανση μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα υγείας, όπως απώλεια ακοής, προβλήματα κινητικότητας και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συγγραφείς μίας νέας μελέτης επικεντρώθηκαν στις χρόνιες παθήσεις που εμφανίζονται σε ηλικιωμένους. Μερικά από τα προβλήματα υγείας που εξέτασαν περιελάμβαναν καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροψυχιατρικές παθήσεις και μυοσκελετικές παθήσεις. Ειδικότερα, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα περισσότερων από 2.400 ηλικιωμένων ενηλίκων από το SNAC-K, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 71,5 ετών κατά την έναρξή της. 

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση τις απαντήσεις πουέδωσαν στα ερωτηματολόγια:

1.MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπών.

2.AHEI (Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής), ο οποίος αξιολογεί την ποιότητα της διατροφής με βάση τρόφιμα που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης – για παράδειγμα τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά.

3.AMED (Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή), η οποία εστιάζει σε φυτικές τροφές και υγιή λίπη, αλλά προσαρμόζει τις συστάσεις για ορισμένα τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας.

4.EDII (Εμπειρικός Διαιτητικός Δείκτης Φλεγμονώδους Διατροφής), με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τις 3 πρώτες δίαιτες υγιεινές, ενώ ο EDII θεωρήθηκε μια ανθυγιεινή διατροφή, η οποία προάγει τη φλεγμονή. 

Επιπλέον, σε μια περίοδο 15 ετών, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν 1 από τις υγιεινές δίαιτες παρουσίασαν βραδύτερη εξέλιξη των χρόνιων παθήσεων. Επιπλέον, αυτοί οι συμμετέχοντες εμφάνισαν έως και 2 λιγότερες ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα με μειωμένη προσήλωση στην υγιεινή διατροφή.

Όσοι έτρωγαν υγιεινά παρουσίασαν επίσης βραδύτερο ποσοστό καρδιακών παθήσεων και νευροψυχιατρικών παθήσεων όπως η άνοια.

Ο μόνος τομέας στον οποίο οι ερευνητές δεν βρήκαν αρνητική συσχέτιση μεταξύ μιας προφλεγμονώδους δίαιτας και των αποτελεσμάτων για την υγεία ήταν οι μυοσκελετικές παθήσεις.

Οι προστατευτικές επιδράσεις των δίαιτων MIND και AHEI στη νευροψυχιατρική υγεία ήταν ισχυρότερες μεταξύ των ηλικιωμένων συμμετεχόντων. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και αργότερα στη ζωή, η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο NatureAging.

Σχετικά Άρθρα