ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε αναμονή για νέες χαλαρώσεις παρά την αισιοδοξία

11 Μαρτίου 2022, 07:47

images

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα, αφότου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού στην Κύπρο και οι επιστήμονες σημειώνουν πως αν και ακόμη δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό, δεν ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Ορισμένοι θέτουν στο τραπέζι της συζήτησης με τον υπουργό Υγείας την κατάργηση της προστατευτικής μάσκας και αποκλείουν την πιθανότητα επιστροφής σε lockdown, ενώ άλλοι, συστήνουν αναμονή για νέες χαλαρώσεις.

Κατάργηση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι δεν βλέπει αρνητικά στο ενδεχόμενο κατάργησης της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που όπως επεσήμανε, έθεσε προς συζήτηση στην τελευταία συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής με τον υπουργό Υγείας.

«Συζητήθηκε το ενδεχόμενο αφαίρεσης τη μάσκας τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, όμως κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί χρόνος στην εφαρμογή και αξιολόγηση των νέων χαλαρώσεων», είπε.

«Άρα», σημείωσε, «μέχρι τέλος Μαρτίου που τρέχουν τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα θα ισχύει και το μέτρο της αναγκαστικής χρήσης της μάσκας σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους».

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επιστροφής σε lockdown συνεπεία της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε στην Κύπρο, διήρκησε από τις 10 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Εξήγησε ότι «στην κοινότητα έχει επικρατήσει στο 100% η παραλλαγή Όμικρον η οποία αν και είναι πιο μεταδοτική, είναι λιγότερο νοσογόνα. Συνεπώς μας δίνει την ευχέρεια να χαλαρώσουμε τα περιοριστικά μέτρα λαμβανομένου υπόψη και του υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού», υπέδειξε ο κ. Καραγιάννης.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 75,2% του συνολικού πληθυσμού με πρώτη δόση και στο 72,3 % του πληθυσμού για πλήρως εμβολιασμένους.

Ο Δρ Καραγιάννης, παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι επί του παρόντος δεν τον ανησυχεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας ούτε και οι σχετικές εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η μόνο ανησυχία αυτή τη στιγμή, είναι η ανίχνευση σε Γαλλία, Αμερική και κάποιες άλλες χώρες 17 ατόμων που έχουν μολυνθεί από ένα ανασυνδυασμό του ιού που περιέχει γενετικά στοιχεία από την Όμικρον και τη Δέλτα, γι’ αυτό ονομάζεται Deltacron. Το ευχάριστο όμως, είναι ότι δεν έχει επεκταθεί η συγκεκριμένη παραλλαγή σε ευρεία κλίμακα σε άλλα άτομα, επομένως ας ελπίσουμε ότι δεν θα επικρατήσει», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι «τα στοιχεία που επικρατούν στη Deltacron, είναι αυτά της παραλλαγής Δέλτα η οποία είναι πιο νοσογόνος από την παραλλαγή Όμικρον».

Δεν προκαλεί ανησυχία η αύξηση κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα πρέπει να μας απασχολεί, δεδομένου του ψηλού ποσοστού ανοσοποίησης και της χαμηλής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, δήλωσε στη StockWatch η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, σχολιάζοντας τους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

«Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση και στην Κύπρο των δύο πρώτων κρουσμάτων (9 Μαρτίου 2020) εισερχόμαστεσε άλλη φάση η οποία χαρακτηρίζεται ως μεταβατική φάση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας και Πρόληψης των Νοσημάτων. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία, απλά είμαστε σε μια διαφορετική φάση», τόνισε.

Σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη ποσοστό αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας, όπως είναι ενδεικτικά το καλοκαίρι.

«Η πιθανότητα να προκύψει μια νέα παραλλαγή δεν έχει εξαφανιστεί, συνεπώς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε αυτή τη φάση και το επόμενο διάστημα, εκτός απροόπτου, πορευόμαστε σε μια νέα φάση κρατώντας την κοινότητα ανοικτή. Απ’ εκεί προσπαθούμε να αυξήσουμε τη γνώση μας πάνω στο χρονικό διάστημα της ανοσίας και εάν χρειάζεται τέταρτη δόση εμβολίου και ποιοι θα την χρειαστούν», επεσήμανε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέων χαλαρώσεων είπε ότι «θα πρέπει να προχωρούμε βήμα - βήμα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της χρονικής στιγμής, όταν κληθούμε από τον υπουργό Υγείας να εισηγηθούμε νέες ή όχι χαλαρώσεις μέτρων».

Χαλαρώσεις και νηπιαγωγεία ανεβάζουν τα κρούσματα

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, στις γενναίες χαλαρώσεις που άρχισαν να εφαρμόζονται από τις 8 Μαρτίου.

«Μπορεί να είναι πιο ήπια η μετάλλαξη Όμικρον όμως ανάμεσα στους πολλούς, πιθανώς να προκύψουν ασθενείς που να χρειαστεί να νοσηλευτούν στην εντατική μονάδα των νοσηλευτηρίων. Επομένως νομίζω ότι θα πρέπει να αναμένουμε λίγο πριν προχωρήσουμε σε νέες χαλαρώσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, η δραστηριότητα του ιού επικεντρώνεται στα νηπιαγωγεία, γι’ αυτό και έχει επεκταθεί το μέτρο του test to stay και στα νηπιαγωγεία.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την κατά ηλικία αναλογία θετικών κρουσμάτων, στις μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών το ποσοστό θετικότητας είναι στο 1,5% και στα παιδιά κάτω των τριών χρονών το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 5,5%».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα