ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Κυριακίδου: Αναγκαία η επένδυση εργατικού δυναμικού στην υγεία

07 Απριλίου 2023, 13:05

images

Την ανάγκη για καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, σε επαρκείς αριθμούς για την αντιμετώπιση ελλείψεων κατέδειξε η πανδημία, αναφέρει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωση της με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αναφέρει ότι «μετά από τρία χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού στη ζωή μας, έχουμε δει τις αδυναμίες των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, ενώ διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος απλώς δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους».

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις αυτές επιδεινώθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία κατέδειξε ακόμη περισσότερο πόσο κρίσιμη είναι η εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγείας.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι ο προτεινόμενος ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία, βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, θα παρέχει ευρύτερη πρόσβαση σε ασφαλή δεδομένα υγείας στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ενθαρρύνοντας παράλληλα την έρευνα για νέες και καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές.

Η κ. Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι τα συστήματα υγείας πρέπει οπωσδήποτε να επενδύσουν στο εργατικό δυναμικό τους και να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ελλείψεις. 

«Η πανδημία κατέδειξε ότι χρειαζόμαστε καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, σε επαρκείς αριθμούς και με τις κατάλληλες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεξιοτήτων, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων του 21ου αιώνα», συμπληρώνει.

Πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φάρμακα

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η εξασφάλιση προσβάσιμων, οικονομικά προσιτών και υψηλής ποιότητας φαρμάκων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τη χρονιά που έρχεται.

Όπως αναφέρει, «η μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα, βελτιώνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα και οικονομικά προσιτά φάρμακα, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ελλείψεων φαρμάκων, και στηρίζοντας την καινοτόμο και πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ».

Ψηφιακές λύσεις, τηλεϊατρική, επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη

Η κ. Κυριακίδου σημειώνει, ακόμη ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, ώστε να εξυπηρετούνται πλήρως οι ανάγκες των πολιτών μας», προσθέτοντας ότι «αυτό απαιτεί συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις, σε εγκαταστάσεις, προμήθειες και προσωπικό».

Για παράδειγμα, απαιτείται επιτάχυνση της ευρύτερης χρήσης ψηφιακών λύσεων στον τομέα της υγείας σε όλα τα περιβάλλοντα φροντίδας, καθώς και στο σπίτι.

Διευκρινίζει ότι η ψηφιακή υγεία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να παρακολουθούν μόνοι τους την υγεία τους και μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων υγειονομικής περίθαλψης σε διασυνοριακό επίπεδο.

Αναφέρει, ακόμη ότι «είδαμε να γίνονται μεγάλα άλματα στην τηλεϊατρική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν και να εφαρμοστούν ευρύτερα στα συστήματα υγείας.

Ακόμη, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ έχει καταστήσει τις επενδύσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έναν από τους βασικούς δείκτες αναφοράς για την ανάκαμψη της ΕΕ.

Στα 27 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο, προβλέπεται να διατεθούν συνολικά πάνω από €43 δισ. για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, με σκοπό την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων για τους πολίτες.

Συνεργασία ΕΕ με διεθνείς εταίρους

Η κ. Κυριακίδου τονίζει ότι «δεν αρκεί να εστιάσουμε στην υγεία μόνο όσον αφορά την ΕΕ».

«Όπως κατέδειξε η πανδημία, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε και με διεθνείς εταίρους για ισχυρότερα συστήματα υγείας και για την ετοιμότητα έναντι των πανδημιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια στρατηγική μας για την υγεία είναι το όραμα της “Ομάδας Ευρώπη” για παγκόσμια αλληλεγγύη και συμπράξεις στον τομέα της υγείας», επισημαίνει.

Αναφερόμενη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που γιορτάζει φέτος την 75η επέτειό του, δηλώνει ότι «η ΕΕ δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις χώρες εταίρους μας για την επίτευξη των καθολικών στόχων για την υγεία που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2030, καθώς και για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των υγειονομικών απειλών και την ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας».

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της υγείας έχουν καταστήσει πιο κρίσιμη από ποτέ την ισότιμη πρόσβαση όλων στην υγεία. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε την υγεία για όλους πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα