ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠτΒ: Η εδραίωση των δικαιωμάτων των γυναικών οδηγεί στην ευημερία των κοινωνιών

09 Μαρτίου 2023, 18:01

images

Η εδραίωση των δικαιωμάτων των γυναικών ενισχύει παράλληλα την προσπάθεια για πλήρη και ουσιαστική ισότητα, η οποία συμβάλλει αναμφισβήτητα στην ευημερία των κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε αναφορά στην Ολομέλεια με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ως πολιτεία πρέπει να προασπίσουμε την ίση και δημοκρατική εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου, καθώς και την παροχή ίσων ευκαιριών ανέλιξης, ώστε να υπάρξει πραγματική ισότητα των δύο φύλων.

"Μόνο τότε θα μιλάμε για ευνομούμενο κράτος, όταν οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται με ισότητα, ενώ με το έργο, τις γνώσεις και τη δύναμή τους θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν τα εύσημα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και τους χώρους", ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε πως η καθημερινότητα καταδεικνύει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι θύματα έμφυλων διακρίσεων και έμφυλης βίας, γεγονός που πλήττει κατάφωρα την αξιοπρέπειά τους και παραβιάζει σημαντικά τα δικαιώματά τους στην εργασία και σε άλλους χώρους.

Ανέφερε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στον χώρο εργασίας ή σε δημόσιους χώρους, καθώς και την πρόληψη ή/και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, κατ’ απαίτηση της σχετικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το έργο και τις δράσεις διαφόρων οργανισμών και πρόσθεσε ότι η Βουλή χαιρετίζει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2021-2025 της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2000.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της θεσμοθέτησης του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας και την ποινικοποίηση του σεξισμού, που ισχυροποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν ενδεχόμενες αδυναμίες ή/και κενά.

Η κ. Δημητρίου είπε τέλος πως η τροχοδρόμηση ρυθμιστικών ενεργειών σε νομοθετικά και κοινωνικά πλαίσια είναι ευθύνη ολωνών μας και απαιτεί συνέργεια του κράτους, του νομοθετικού σώματος, των οργανώσεων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών εν γένει.



Σχετικά Άρθρα