ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτη προτεραιότητα το ΓεΣΥ για κυβέρνηση, κατευνάζουν ανησυχίες

05 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Η διασφάλιση και ενίσχυση του εθνικού σχεδίου υγείας, τίθεται προτεραιότητα για την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, με απανωτές συναντήσεις και συσκέψεις, με στόχο τη θωράκιση του συστήματος.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό συσκέψεις με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) όπου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, καθώς και εκπροσώπων του ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ.

Λεπτομερές σχέδιο ΟΑΥ

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, συζητήθηκε το λεπτομερές σχέδιο δράσης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τους επόμενους μήνες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε όπως η συζήτηση επικεντρωθεί στους τρεις βασικούς πυλώνες που είναι το θέμα της βιωσιμότητας του Γενικού Συστήματος Υγείας, το θέμα της ποιότητας των υπηρεσιών αλλά και η επίλυση των διαφόρων στρεβλώσεων και προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στο Σύστημα.

Σε δηλώσεις του μετά από την σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, έχουν διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο και με τα στοιχεία που του έχουν παρουσιάσει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα βιωσιμότητας στον Οργανισμό με βάση τις υποθέσεις που έχουν κάνει και τόνισε ότι και για τον ίδιο τον Οργανισμό, αυτό είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας για αυτόν τον λόγο το παρακολουθούν συνεχώς.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις και οι προειδοποιήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που κάνουν λόγο για κατάρρευση του ΓεΣΥ, ο κ. Μιχαήλ απάντησε ότι η τελευταία ανακοίνωση της ΟΕΒ, ήταν μια εξάσκηση πίεσης για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

«Ήταν μια μικρή έμμεση απειλή ότι αν φύγουν κάποια νοσηλευτήρια από το σύστημα, ίσως να έχουμε προβλήματα. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Ήδη σήμερα τα νοσηλευτήρια θα πάρουν την τελική μας πρόταση και πιστεύουμε ότι 99.999% των νοσηλευτηρίων, θα προσέλθουν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του ΟΑΥ που στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε ότι στη σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε ότι έχει εγκριθεί. 

Σημειώνεται ότι χθες ο ΟΑΥ απέστειλε νέα πρόταση που αφορά τη νέα σύμβαση παροχής φροντίδας υγείας, στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, την οποία θα κληθούν να υπογράψουν.

O διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνεται ο όρος για επιπρόσθετα έσοδα 10% για τις υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ.

Σύσταση ομάδας εργασίας

Η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των υπηρεσιών που προσφέρονται, τέθηκαν στο επίκεντρο της  συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του ΟΚΥπΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη ετοιμασίας 10 πρακτικών υλοποιήσιμων δράσεων.

Ο ΟΚΥπΥ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την προσπάθεια αναβάθμισης του εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων και των υπηρεσιών που προσφέρει, όπως και για την πρόθεσή του να ζητήσει παράταση της κρατικής χορηγίας σε ένα ορίζοντα που τοποθετείται μέχρι το 2026.

Διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα ΓεΣΥ

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ έχει εξασφαλιστεί για τα επόμενα χρόνια με βάση το πλάνο και τις δράσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ενώ διαβεβαίωσε για τη στενή παρακολούθηση του θέματος από το Υπουργείο Υγείας.

 Όσον αφορά τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς από προσωπικούς γιατρούς, η κ. Κανάρη ανέφερε ότι αυτό το θέμα αναπτύχθηκε μέσα από διάφορες δράσεις από τον ΟΑΥ και έδωσε ως παράδειγμα  την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στη βάση του 80-20% που θα εισαχθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στην εισαγωγή κατευθυντήριων οδηγιών ώστε να υπάρχει καλύτερος εποπτικός έλεγχος και στην παροχή κινήτρων για δημιουργία ιδιωτικών κέντρων υγείας (group practices).

Όσον αφορά τους ειδικούς γιατρούς, η υπουργός δήλωσε ότι θα εισαχθούν κριτηρίων από τον ΟΑΥ για περιορισμό των στρεβλώσεων σε σχέση με τα παραπεμπτικά.

Πλεόνασμα €72 εκατ. για το ΓεΣΥ

Σύμφωνα με προκαταρκτικά οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, το ΓεΣΥ παρουσιάζει πλεόνασμα €71,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα έσοδα του ΟΑΥ από τις εισφορές και συνεισφορές του ΓεΣΥ ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου στα €758 εκατ., ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ανήλθαν την ίδια περίοδο στα €686,3 εκατ.

Της Γεωργίας Χαννή

 

Σχετικά Άρθρα