ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προχωρούν με εκσυγχρονισμό ιατρικής περίθαλψης δημοσίων

11 Μαρτίου 2024, 09:17

images

Σε επανεξέταση των κανονισμών που εκσυγχρονίζουν το νομικό πλαίσιο που αφορά στην ιατρική περίθαλψη δημοσίων υπαλλήλων και στη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων για νεοδιοριζόμενους στη δημόσια υπηρεσία προχωρεί τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί είχαν αποσυρθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την τελευταία στιγμή πριν τεθούν προς ψήφιση, στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς κοινοβουλευτικά κόμματα ζήτησαν περαιτέρω πληροφόρηση αναφορικά με τις δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης στους δημοσίους υπαλλήλους και στους υπάλληλους των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, από τα νοσηλευτήρια εκτός ΓΕΣΥ.

Σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, αναφέρει ότι οι εν λόγω υπηρεσίες είναι περιορισμένες και αφορούν αυτές που προσφέρονται δωρεάν και στους υπόλοιπους πολίτες.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει ότι οι μόνες υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης που παρέχονται στους δημοσίους υπαλλήλους (και στους υπάλληλους των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών) στα νοσηλευτήρια εκτός ΓΕΣΥ, είναι περιορισμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες και η χρόνια ψυχιατρική ιδρυματική ή υποχρεωτική φροντίδα, που παρέχεται, όμως, δωρεάν και στους υπόλοιπους πολίτες.

Όσον αφορά τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που κάνουν χρήση στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ο κ. Παντελή αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει στοιχεία, δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν διαφοροποιούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της λήψης των υπηρεσιών αυτών.

Εκφράζει όμως την προσωπική εκτίμηση πως γίνεται περιορισμένη χρήση αυτών των υπηρεσιών από συνταξιούχους των κρατικών υπηρεσιών και ακόμα πιο περιορισμένη χρήση από κρατικούς υπαλλήλους.

Διατήρηση ωφελημάτων για δημοσίους

Αναφορικά επίσης, µε τις επιφυλάξεις που ηγέρθησαν από βουλευτές κατά τη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών στις 16 Οκτωβρίου του 2023, σε σχέση µε τον κανονισμό 5 και τη διατήρηση οποιωνδήποτε ωφελημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας, περιλαμβανομένων των συνταξιούχων, καθώς και των µελών των οικογενειών τους, πέραν αυτών που παρέχονται από το ΓεΣΥ, ο κ. Παντελή τονίζει πως δεν πρόκειται για διατήρηση προνοιών εκτός ΓεΣΥ, αλλά εργασιακού όρου που παρείχε το κράτος στους εργοδοτούµενούς του, ο οποίος έχει αναπροσαρμοστεί μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Υπογραμμίζει ότι επιδίωξη κατάργησής του προϋποθέτει και τροποποίηση των περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων (Γενικών) Κανονισμών, όπου γίνεται σχετική πρόνοια για τους όρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατικών υπαλλήλων, καθώς και διαβούλευση µε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τους υπόλοιπους κρατικούς υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και στρατιωτικούς).

Προσθέτει πως το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και εναλλακτικές επιλογές σε σχέση µε το θέμα και λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη ότι δεν κρίνεται ενδεδειγμένο από πλευράς του η ανακίνηση, στο παρόν στάδιο, θέματος που μπορεί να προκαλέσει αξιώσεις από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιθυμεί την προώθηση της έγκρισης των κανονισμών όπως εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ για τη τροποποίηση των περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων (Γενικών) Κανονισμών, να εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο, µε άλλη αφορμή.

Τι προβλέπουν νομοσχέδιο και κανονισμοί

Υπενθυμίζεται ότι «Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», προβλέπει τη διαγραφή της διάταξης για υποχρεωτική διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος σε όλους τους νεοδιοριζόµενους στη δημόσια υπηρεσία, δεδομένου ότι οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε υποχρεωτικά δεν υφίστανται σήμερα και ειδικά η νόσος της φυματίωσης που οδήγησε στο θάνατο μεγάλο αριθμό πολιτών δεκαετίες πριν.

Όσον αφορά τους «περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμοί του 2021», αποσκοπούν στην ιατρική εξέταση των νεοδιοριζομένων στη δημόσια υπηρεσία, την ιατρική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των εξαρτώμενων τους, την ιατρική περίθαλψη υπαλλήλων που υπηρετούν εκτός Κύπρου, καθώς και για έκτακτη ιατρική εξέταση υπαλλήλου.

Σημειώνεται πως η ανάγκη εκσυγχρονισμού των εν λόγω κανονισμών προέκυψε, κυρίως, λόγω του ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν αυτονομηθεί και διοικούνται από τον ΟΚΥπΥ και με βάση το πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ, δεν μπορούν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες για τις ιατρικές εξετάσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα