ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόταση για διορισμό μέλους επιτροπής για σεξουαλική κακοποίηση

06 Νοεμβρίου 2023, 10:27

images

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί της εφαρμογής εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας νόμου, κατέθεσε η βουλεύτρια και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα διορισμού μέλους του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τρεις συνεχείς θητείες, αντί δύο που ισχύει σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική πρόταση, η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία λόγω της δυσκολίας εφαρμογής ων διατάξεων του άρθρου 4 (1) (β) του νόμου, το οποίο προβλέπει για τη σύσταση του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρου του νόμου, τα μέλη του συμβουλίου προέρχονται από τον κυβερνητικό και μη κυβερνητικό τομέα και λόγω του εξειδικευμένου και ευαίσθητου θέματος που ρυθμίσει ο νόμος, επιλέγονται με βάση την κατάρτιση ή την εμπειρίας τους στα θέματα της σεξουαλικής κακοποίησης αι εκμετάλλευσης παιδιών.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξη «ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) με ανακοίνωση την 1η Σεπτεμβρίου 2023, τόνισε πως θεωρεί αχρείαστη την όποια αναστάτωση γύρω από το μάθημα της Αγωγής Υγείας – Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, η οποία, προσθέτει, πηγάζει από «παραπληροφόρηση».

Στην ανακοίνωση το ΥΠΑΝ δηλώνει πως δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή που να σχετίζεται με το εν λόγω μάθημα, από το 2011 μέχρι σήμερα, διευκρινίζοντας ότι αυτό που άλλαξε είναι η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2022, που προνοεί την ένταξη του μαθήματος στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, αφού ήταν ήδη ενταγμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα της Προδημοτικής, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η οποία στάλθηκε σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.Α.Υ.) έχει προληπτική προσέγγιση και διασφαλίζει την ολιστική έννοια της υγείας, καθώς το περιεχόμενό του περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που αφορούν σε όλες τις διαστάσεις της (σωματική, ψυχική, συναισθηματική, κοινωνική, πνευματική). 

Για την προσθήκη της σεξουαλικής παρενόχλησης ή παρενόχλησης στα πειθαρχικά παραπτώματα του πειθαρχικού κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, ενημέρωσε πρόσφατα το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, είναι ένα ακόμη φαινόμενο που οι γυναίκες βιώνουν δυσανάλογα και το οποίο πηγάζει από βαθιά ριζωμένες ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων, δήλωσε η Επίτροπος Ισότητα των φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, στην εκδήλωση «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους», που διοργάνωσε το ίδρυμα Προώθησης Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα