ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυσανάλογα βιώνουν οι γυναίκες σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

02 Νοεμβρίου 2023, 07:05

images

Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, είναι ένα ακόμη φαινόμενο που οι γυναίκες βιώνουν δυσανάλογα και το οποίο πηγάζει από βαθιά ριζωμένες ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων, δήλωσε η Επίτροπος Ισότητα των φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, στην εκδήλωση «Πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους», που διοργάνωσε το ίδρυμα Προώθησης Ισότητας «ΥΠΑΤΙΑ».

Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε σε παγκόσμια στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση του ΟΗΕ για το 2023 και τα οποία καταδεικνύουν ότι εννέα στους δέκα άνδρες και γυναίκες έχουν βαθιές προκαταλήψεις κατά των γυναικών, ενώ το 49% πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι ηγέτες από τις γυναίκες.

Επίσης, η Επίτροπος Ισότητα των φύλων ανέφερε πως τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης πως το 25% πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο για έναν άντρα να κτυπά τη σύντροφο του.

Όπως δήλωσε, «οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις καλά κρατούν, με τον Γ.Γ του ΟΗΕ να δηλώνει ότι χρειαζόμαστε 300 χρόνια για να φθάσουμε την πλήρη και ουσιαστική έμφυλη ισότητα», ενώ συμπλήρωσε πως «το υπό συζήτηση σημερινό θέμα είναι μέρος αυτών των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων παρά του ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει κινητοποιηθεί, για να δώσει τέρμα σε κάθε μορφή βίας με το #ΜeΤοο».

«Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, είναι ένα ακόμη φαινόμενο που οι γυναίκες βιώνουν δυσανάλογα και το οποίο πηγάζει από βαθιά ριζωμένες ανισότητες και τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ των φύλων. Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων ενός ατόμου, δημιουργεί ένα ανασφαλές και εχθρικό περιβάλλον εργασίας. Αυτό το περιβάλλον δεν πρέπει ποτέ να γίνεται ανεκτό», ανέφερε η Επίτροπος.

Αναφερόμενη στη νομοθεσία, που ισχύει στην Κύπρο, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης, που παραβιάζει την αξιοπρέπεια του ατόμου, αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση», για να σημειώσει ότι «έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες, οι οποίες υφίστανται την παρενόχληση, πάντα λένε όχι, είτε με λόγια είτε με έμμεσο τρόπο, αλλά συνήθως το άτομο που παρενοχλεί, σκόπιμα, αγνοεί την άρνηση».

«Οι γυναίκες κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν και να σταματήσουν την παρενόχληση, αλλά αν δεν βρουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, βοήθεια εντός του οργανισμού τους/συναδέλφους/ ισσες, είτε υποφέρουν σιωπηλά, είτε παραιτούνται από την εργασία τους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά έρευνες στην Ελλάδα, η Επίτροπος είπε ότι έδειξαν ότι το 70- 80% των γυναικών που παρενοχλούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε παραιτούνται, είτε απολύονται, με αποτέλεσμα να έχουν επιπτώσεις στην επαγγελματική τους καριέρα, για να συμπληρώσει ότι στο δημόσιο τομέα ο κανόνας είναι να μετατίθενται οι γυναίκες από τις θέσεις, όπου εργάζονται και ο θύτης να παραμένει στη θέση του.

«Δεν υπάρχει παραδειγματική τιμωρία για τους θύτες. Σε όλα τα πιο πάνω, όμως, έχει ευθύνη και ο εργοδότης για αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών στον οργανισμό του. Οι εργοδότες έχουν την ευθύνη να δημιουργούν πολιτικές, να παρέχουν εκπαίδευση που να καλλιεργεί κουλτούρα ισότητας - αλληλοσεβασμού, να δημιουργούν ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον αναφοράς, όπου οι εργαζόμενοι να μπορούν να αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή εκφοβισμού χωρίς να φοβούνται για εκδικητικές συμπεριφορές», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και η πλήρης διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αποτελεί μία από τις υψηλές προτεραιότητες της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για να προσθέσει πως «μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, στόχος μας είναι η δημιουργία ενός έμφυλου πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου, η αποδόμηση έμφυλων στερεότυπων συμπεριφορών και προκαταλήψεων».

Σχετικά Άρθρα