ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύγκρουση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

05 September 2023, 07:07

images

Την αντίθεση της εκκλησίας προκάλεσε η ένταξη «ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την Κυριακή διαβάστηκε εγκύκλιος στις εκκλησίες της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου που τοποθετείται ενάντια στην ένταξη «ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν το μάθημα και αναφέρει ότι στόχος της διδασκαλίας του είναι τα παιδιά να ενδυναμωθούν έτσι ώστε να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Άρση πνευματικών αντιστάσεων

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της Μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου, το μάθημα σκοπεύει «στην άρση των πνευματικών αντιστάσεων των παιδιών μας, στην απάμβλυνση των ηθικών αισθητηρίων τους, και στην ισοπέδωση των αξιών της δισχιλιετούς ρωμαίικης παράδοσης και συνείδησης μας».

Προστίθεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «απώτερη συνέπεια της εν λόγω δυτικόφερτης και έξωθεν επιβαλλόμενης «διαπαιδαγώγησης», θα είναι να απωλέσουν οι επερχόμενες γενεές ό,τι πολυτιμότερο μας κληροδότησε η αρχαιότατη βαρύτιμη ελληνορθόδοξη παράδοση μας και διαφύλαξαν με μύριες αιματηρές θυσίες οι προγόνοι μας, τη ρωμαίικη δηλαδή συνείδηση μας». Και αυτό, συνεχίζει, «για να καταστούμε ευάλωτοι και χειραγωγούμενοι της νέας τάξης πραγμάτων, που κατεξοχήν επιβουλεύεται και φθονεί τους ορθόδοξους χριστιανικούς λαούς».

Καθησυχάζει το Υπουργείο

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) με ανακοίνωση την 1η Σεπτεμβρίου 2023, τονίζει πως θεωρεί αχρείαστη την όποια αναστάτωση γύρω από το μάθημα της Αγωγής Υγείας – Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, η οποία, προσθέτει, πηγάζει από «παραπληροφόρηση».

Στην ανακοίνωση το ΥΠΑΝ δηλώνει πως δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή που να σχετίζεται με το εν λόγω μάθημα, από το 2011 μέχρι σήμερα, διευκρινίζοντας ότι αυτό που άλλαξε είναι η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2022, που προνοεί την ένταξη του μαθήματος στο αναλυτικό πρόγραμμα του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, αφού ήταν ήδη ενταγμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα της Προδημοτικής, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η οποία στάλθηκε σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.Α.Υ.) έχει προληπτική προσέγγιση και διασφαλίζει την ολιστική έννοια της υγείας, καθώς το περιεχόμενό του περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που αφορούν σε όλες τις διαστάσεις της (σωματική, ψυχική, συναισθηματική, κοινωνική, πνευματική). 

Βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η διδασκαλία του μαθήματος επεκτείνεται κατά 6 έως 10 διδακτικές περιόδους ανά σχολική χρονιά σε όλες τις τάξεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών μέσα από το μάθημα της Αγωγής Υγείας (Οικιακής Οικονομίας) με παραχώρηση χρόνου από μη εξεταζόμενα μαθήματα.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα