ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχολεία: Τί αλλάζει στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

29 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Υποχρεωτική σε όλες τις τάξεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, καθίσταται με τη νέα σχολική χρονιά η διδασκαλία της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης (ΣΔ) βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τη βουλή περί της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης.

Παράλληλα, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η διδασκαλία του μαθήματος επεκτείνεται κατά 6 εώς 10 διδακτικές περιόδους ανά σχολική χρονιά σε όλες τις τάξεις Λυκείων και Τεχνικών Σχολών μέσα από το μάθημα της Αγωγής Υγείας (Οικιακής Οικονομίας) με παραχώρηση χρόνου από μη εξεταζόμενα μαθήματα.

Από το 2011 μέχρι την περασμένη σχολική χρονιά, η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (ΣΔ)  διδασκόταν στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Αγωγής Υγείας (Π.Σ.Α.Υ.), μέσω του μαθήματος της Αγωγής Υγείας (Οικιακής Οικονομίας), στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου ως επιλεγόμενο μάθημα στην κατεύθυνση Εμπορίου και Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας η οποία στάλθηκε σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.Α.Υ.) έχει προληπτική προσέγγιση και διασφαλίζει την ολιστική έννοια της υγείας, καθώς το περιεχόμενό του περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που αφορούν σε όλες τις διαστάσεις της (σωματική, ψυχική, συναισθηματική, κοινωνική, πνευματική). 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο, το πρόγραμμα εστιάζει σε τέσσερις άξονες: Την ανάπτυξη και ενδυνάμωση εαυτού, την ανάπτυξη ασφαλούς και υγιούς τρόπου ζωής, τη δημιουργία και βελτίωση κοινωνικού εαυτού και τη δημιουργία ενεργού πολίτη.

Η διδασκαλία της ΣΔ θα πραγματοποιείται από εκπαιδευτικό Αγωγής Υγείας (Οικιακής Οικονομίας), ο/η οποίος/οποία θα τύχει ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης από το Υπουργείο Παιδείας.

Όσον αφορά τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, η υλοποίηση του Προγράμματος ΣΔ επιτυγχάνεται ήδη από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, στις προβλεπόμενες διδακτικές περιόδους, μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος της Αγωγής Υγείας (Οικιακής Οικονομίας)

Αντισυνταγματικός ο νόμος

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ),  Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές θα προκαλούσαν λιγότερες αντιδράσεις αν δεν γίνονταν με αυτό τον τρόπο.

«Ο νόμος αυτός είναι σαφέστατα αντισυνταγματικός. Πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε θεσμοθέτηση δημιουργίας μαθήματος από την Βουλή. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρινε απαραίτητο αναγκαίο και σκόπιμο να το αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Σύμφωνα με τον κ. Ταλιαδώρο, τα θέματα που αναφέρονται ως περιεχόμενο, ήδη γίνονταν στο Γυμνάσιο και ήδη στο Λύκειο γίνονταν αναφορές στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας.

«Απλώς πλέον θα γίνουν πιο οργανωμένα. Σίγουρα διαφωνούμε με αυτές τις ιστορίες περί ύπαρξης πολλών φύλων κτλ. Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο να είναι προς όφελος των παιδιών. Ούτε πράγματα που θα ξεφεύγουν από καθιερωμένες αρχές και αξίες ή παραδοχές, ούτε διαστρεβλώσεις των πραγμάτων», πρόσθεσε.

Θα παρακολουθούμε

Στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, εισάγεται το μάθημα για πρώτη φορά, με συνολική διάρκεια 6 διδακτικών περιόδων ανά σχολική χρονιά. 

Ο κ. Παναγιώτης Λυσάνδρου, Πρόεδρος της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ), δήλωσε στο ΥgeiaWatch ότι τα παιδιά των σχολείων της Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης κουβαλούν ήδη μαζί τους αρκετές γνώσεις για το θέμα της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης τις οποίες απέκτησαν κατά την φοίτηση τους στο γυμνάσιο.   

«Η γνώση έχει πάντα ευεργετικές συνέπειες στα παιδιά αφού θα τα βοηθήσει να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τυχόν κακοτοπιές και από ανεύθυνη παραπληροφόρηση. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του όλου θέματος στα σχολεία και πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί κατά τρόπο που τα παιδιά θα ωφεληθούν. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε εισηγήσεις προς το ΥΠΑΝ αν για οποιοδήποτε λόγο θεωρήσουμε ότι αυτό θα βελτιώσει το πρόγραμμα» , υπογράμμισε.

Δεν αλλάζει κάτι στο περιεχόμενο

Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), Μύρια Βασιλείου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «η επίσημη ενημέρωση που έχουμε από πλευράς ΥΠΑΝ είναι ότι δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας ενώ ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης».

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης που εντοπίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς μας και καταγγέλθηκαν στην αστυνομία. Και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό έγινε εφικτό μέσα στο πλαίσιο της διδασκαλίας της εν λόγω ενότητας, η οποία αφορά και την Προδημοτική Εκπαίδευση», τόνισε.

«Οι εκπαιδευτικοί μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καλούνται να διδάξουν στα παιδιά και θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη βάση  του υφιστάμενου εκπαιδευτικού υλικού και στο πλαίσιο των υφιστάμενων Αναλυτικών Προγραμμάτων, τα οποία είναι σε ισχύ από το 2011», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά την Δημοτική Εκπαίδευση, η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγή Ζωής – Αγωγή Υγείας, και ισχύει από την προδημοτική εκπαίδευση.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα