ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προγράμματα για πρόληψη χρήσης ουσιών

29 Ιουνίου 2022, 17:18

images

Η πρόληψη στην Κύπρο άρχισε να παίρνει  μια πιο επιστημονική βάση, αναφέρθηκε σε ημερίδα της Αρχής Αντιμετώπισης  Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), η οποία διοργανώθηκε την Τετάρτη στη  Λευκωσία. Στην ημερίδα, η οποία απευθυνόταν στο δίκτυο συνεργατών της  Αρχής, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα στήριξης των ευάλωτων παιδιών και  των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τη χρήση  ουσιών.

Ο Δρ Χρίστος Μηνά, Πρόεδρος της  ΑΑΕΚ, ανέφερε ότι η Αρχή τρέχει 33 θεραπευτικά και 30 προληπτικά  προγράμματα, τα οποία είναι αδειοδοτημένα και επιχορηγημένα από την Αρχή  παγκύπρια. Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι η διαφώτιση  και ευαισθητοποίηση όλων των επαγγελματιών αλλά και της κοινωνίας των  πολιτών όσον αφορά τους ανήλικους που ζουν σε οικογένειες χρηστών  παράνομων ή και νόμιμων ουσιών. «Αυτός ο παιδικός πληθυσμός που φοβάται  το κοινωνικό στίγμα, βιώνει το τραύμα στην οικογένειά του, φοβάται ίσως  και την εμπλοκή με την ποινική δικαιοσύνη αλλά και την απομόνωση από την  κοινωνία, αποφεύγει να αναζητήσει θεραπεία», υπέδειξε ο Δρ Μηνά,  προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενημέρωση των ανήλικων και των  οικογενειών τους ότι υπάρχει τρόπος βοήθειας και να αποταθούν σε  θεραπευτικά και προληπτικά προγράμματα.

Ερωτηθείς  για τη συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ο Δρ Μηνά τη  χαρακτήρισε ως «εξαιρετική». Γίνονται συνεργασίες και συνέργειες όχι  μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κυβερνητικούς και μη  κυβερνητικούς φορείς, εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και συνδέσμους και  φίλους εξαρτημένων ατόμων. «Οργανώνουμε εκστρατείες αλλά κυρίως  εφαρμόζουμε προγράμματα ώστε να χτίσουμε ένα συνεκτικό κοινωνικό  υποστηρικτικό δίκτυο όχι μόνο για τους ανήλικους αλλά και για τη  διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ουσιοεξαρτημένων ατόμων»,  τόνισε. 

Ο Βύρωνας Γκέιστ, Προϊστάμενος του  Τμήματος Πολιτικής της ΑΑΕΚ, δήλωσε ότι η Αρχή είναι ένας  οργανισμός-ομπρέλα για όλες τους οργανισμούς που ασχολούνται με τα  ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις στην Κύπρο. «Οι συνεργάτες μας έρχονται από  όλους τους τομείς που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, δηλαδή  αποθεραπεία, πρόληψη, κοινωνική επανένταξη, μείωση της βλάβης, μείωση  της προσφοράς των ναρκωτικών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει  καθημερινή συνεργασία με την Αστυνομία, το Υπουργείο Παιδείας, το  Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας με σκοπό την εφαρμογή της  Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαρτήσεις. Η Στρατηγική ανανεώνεται κάθε  επτά χρόνια περίπου, ανέφερε ο κ. Γκέιστ, επισημαίνοντας ότι η σημερινή  στρατηγική είναι του 2021-2028 και καλύπτει διάφορους πυλώνες έτσι ώστε  να αμβλυνθεί το πρόβλημα των εξαρτήσεων στην Κύπρο.

Απαντώντας  σε ερώτηση για το επίπεδο πρόληψης στην Κύπρο, ανέφερε ότι η χώρα μας  διανύει μια «μεταβατική περίοδο» στην πρόληψη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν  αρκετά προγράμματα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα που καλύπτουν όλες τις  επαρχίες της Κύπρου. «Στο επόμενο στάδιο θα έχουμε προγράμματα πρόληψης  και για παιδιά δημοτικού σχολείου», υπογράμμισε. Ακόμη, ο κ. Γκέιστ είπε  ότι η Αρχή έχει συγγράψει οδηγό πρόληψης, στον οποίο έχουν εκπαιδευτεί  όλους οι συνεργάτες της Αρχής. «Επίσης, δύο λειτουργοί της ΑΑΕΚ έχουν  εκπαιδευτεί ως master trainers στην πρόληψη από το Ευρωπαϊκό  Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και πλέον χρησιμοποιούνται οι γνώσεις  τους για τα ευρωπαϊκά κριτήρια πρόληψης. Αυτό σημαίνει ότι η πρόληψη  στην Κύπρο άρχισε να παίρνει μια πιο επιστημονική και τεκμηριωμένη  βάση», κατέληξε. 

Ερωτηθείς για αριθμητικά  στοιχεία που αφορούν σε άτομα τα οποία βρίσκονται υπό την αιγίδα των  προγραμμάτων της ΑΑΕΚ, ο κ. Γκέιστ παρέπεμψε στο Τμήμα Παρακολούθησης  της Αρχής για ακριβείς αριθμούς. Ωστόσο, ανέφερε ότι ανά έτος  καταγράφονται περίπου 600-1.000 χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που  θεωρούνται πιο σοβαρά περιστατικά, καθώς και άτομα που είναι  περιστασιακοί χρήστες και άτομα με εξαρτήσεις από τα τυχερά παιχνίδια.  «Η Αρχή θέλει να εξελίξει τις αρμοδιότητές της και προς την κατεύθυνση  της διαδικτυακής εξάρτησης, του gaming, της εξάρτησης από τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος σημειώνει ένα  μικρό αριθμό θανάτων ως αποτέλεσμα της χρήσης ναρκωτικών κάθε χρόνο και  είναι λίγο κάτω από τον μέσο όρο στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών  και στις συνέπειές της σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η  Λήδα Χριστοδούλου, Λειτουργός Τμήματος Πολιτικής της ΑΑΕΚ,  επικεντρώθηκε στη στήριξη των ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους  που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τη χρήση ουσιών. Παράλληλα,  προέβη στην παρουσίαση του έργου της Ομάδας Πομπιντού «Children Whose  Parents Use Drugs: Promising practices and recommendations», το οποίο  εστιάζει στα παιδιά που μεγαλώνουν με οικογένειες που αντιμετωπίζουν  προβλήματα με την ουσιοεξάρτηση. Η κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι το  αλκοόλ είναι η πιο ανησυχητική ουσία για το θέμα των ουσιών εξάρτησης,  υποδεικνύοντας ότι ο μεγάλος αριθμός γονέων με προβλήματα με το αλκοόλ  μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα συνολικά για τα παιδιά στην  Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον μικρότερο αριθμό παιδιών που  επηρεάζονται από γονείς με προβλήματα παράνομων ουσιών.

Ο  Δρ Γρηγόρης Νεοκλέους, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησε  για το «Κερδίζοντας τη ζωή μου», το πρόγραμμα παροχής κοινωνικών  υπηρεσιών στα προγράμματα της ΑΑΕΚ. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε άτομα που  είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους και δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ γιατί  δεν είναι Κύπριοι υπήκοοι. Έκανε λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες και  ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας για αυτές τις περιπτώσεις. «Δεν  καταφέρνουμε να βοηθήσουμε όλους τους εξαρτημένους, γιατί κάποιοι εξ  αυτών εγκαταλείπουν τα προγράμματα», πρόσθεσε.

Η  Άντρη Χριστοδούλου, Λειτουργός της «Αγίας Σκέπης», μίλησε για το  «Παναγία η Καταφυγή», ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με  την ΑΑΕΚ και απευθύνεται σε γυναίκες. Το πρόγραμμα στεγάζει 81 γυναίκες,  εκ των οποίων οι οκτώ είναι μητέρες. Η κ. Χριστοδούλου υπέδειξε ότι τα  προγράμματα που αποτείνονται ξεχωριστά στο κάθε φύλο είναι πιο  αποδοτικά, γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στη βία.

Η  Έλενα Ζαρούνα, εκ μέρους του ΚΕΝΘΕΑ, έκανε λόγο για τρία προγράμματα  του Οργανισμού. Το πρώτο βρίσκεται στη Λεμεσό και ονομάζεται «Ευθύνη  όλων μας να είσαι καλά». Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Αξίζω μια  ευκαιρία» και φιλοξενεί 65 παιδιά. Παράλληλα, διοργανώνεται καλοκαιρινό  σχολείο διάρκειας δύο εβδομάδων για τα παιδιά, στο πλαίσιο του οποίου  τίθενται στόχοι κα γίνονται αξιολογήσεις των επιτευχθέντων στόχων.

Στην  εκδήλωση έγιναν και δύο διαδικτυακές παρουσιάσεις στις οποίες  προβλήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν δύο ευρωπαϊκές χώρες, η  Ιρλανδία και η Τσεχία. Την Ιρλανδία εκπροσώπησαν οι Geraldine Mullane  και Mary O’Gorman, ενώ την Τσεχία εκπροσώπησε η Natalie Kubistova.  


Σχετικά Άρθρα