ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόγραμμα αποτοξίνωσης λυμάτων φαρμακευτικής προέλευσης

16 Νοεμβρίου 2023, 17:06

images

Με στόχο την αποτοξίνωση λυμάτων φαρμακευτικής προέλευσης, υλοποιείται το ευρωπαϊκό έργο “Life Pharma Detox”, το οποίο θα προτείνει λύση που θα εξεταστεί σε βιομηχανική κλίμακα, για πρώτη φορά στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.

Λεπτομέρειες γύρω από το πρόγραμμα δόθηκαν το πρωί, στη Λεμεσό, στις εγκαταστάσεις του συντονιστή, την φαρμοκοβιομηχανία Medochemie, με παρεμβάσεις από τους υπόλοιπους εταίρους, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Κατάνιας στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία και την εταιρεία συμβούλων Nevis SA από την Ελλάδα.

Στην ομιλία του, ο συντονιστής του προγράμματος, Δρ Χριστάκης Σεργίδης, ανέφερε πως το έργο στοχεύει στην αποτοξίνωση λυμάτων φαρμακευτικής προέλευσης που επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός καινοτόμου, οικονομικά βιώσιμου και αποδοτικού συστήματος για την μετατροπή των φαρμακευτικών ενώσεων - που υπάρχουν στα λύματα – σε μη τοξικές.

Όπως είπε, για τη λειτουργία του συστήματος, θα χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το παραγόμενο νερό θα χρησιμοποιηθεί για άρδευση, εναλλαγή θερμότητας και καθαρισμό.

Ο κ. Σεργίδης διευκρίνισε ότι οι φαρμακευτικές ουσίες που υπάρχουν στα λύματα αναγνωρίζονται από την επιστημονική κοινότητα ως σημαντικοί αναδυόμενοι ρύποι που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αν και οι ποσότητες των φαρμακευτικών ενώσεων που διαρρέουν στο περιβάλλον είναι ελάχιστες, πρόσθεσε, η συνεχής εισαγωγή τους στο περιβάλλον έχει εγείρει ανησυχίες λόγω της βιοσυσσώρευσης τους και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων τους.

Σημείωσε δε ότι τα αντιβιοτικά είναι μια ομάδα φαρμακευτικών ενώσεων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, λόγω της πιθανής ανάπτυξης αντι-μικροβιακής αντοχής σε μικροοργανισμούς.

Η προτεινόμενη λύση, τόνισε ο κ.Σεργίδης, θα εξεταστεί σε βιομηχανική κλίμακα για πρώτη φορά στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε εγκαταστάσεις της Medochemie στη Λεμεσό και σε περίπου δυο χρόνια αναμένεται να επεκταθεί σε φαρμακευτική βιομηχανία στο Duiven της Ολλανδίας, ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια του έργου, ερευνήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Μαρία Κυριαζή.  Πρόσθεσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περί τα 3,34 εκατομμύρια ευρώ και η διάρκεια του είναι 66 μήνες.

Σύμφωνα με την κ. Κυριαζή, πολλές έρευνες στο έδαφος, σε ζώα, ψάρια και στο νερό έχουν δείξει τη συσσώρευση ενεργών φαρμακευτικών συστατικών και συγκεκριμένα 559 διαφορετικές φαρμακευτικές ουσίες έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως, ενώ 200 εντοπίστηκαν ακόμη και στο πόσιμο νερό.

Υπέδειξε δε ότι 100 χιλιάδες τόνοι φαρμακευτικών προϊόντων καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, με το 24% να αφορά την Ευρώπη.

Στην παρουσίαση του έργου συμμετείχαν καθηγητές από κυπριακά Πανεπιστήμια, εκπρόσωποι από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Αναπτύξεως Υδάτων, από Συμβούλια Αποχετεύσεων και από εμπλεκόμενες εταιρείες.

Σχετικά Άρθρα